Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ! Πως ο Τσίπρας θα γίνει Καραμανλής και Παπάγος της Κεντροαριστεράς


Εις τα εξ ων συνετέθη κινδυνεύει να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που όπως φαίνεται και υπό την παρούσα σύνθεση τουλάχιστον δεν μπορεί να σηκώσει τα μέτρα που έρχονται και κατά συνέπεια δεν μπορεί να κυβερνήσει…

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι όταν ήρθαν τα δύσκολα, όταν η κυβέρνηση έπρεπε να νομοθετήσει και να περάσει σκληρά μέτρα από...
τη Βουλή τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέτρα πέρασαν με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Και τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο καθώς πολλά στελέχη του κόμματος βλέποντας αυτό που θα φέρει η αξιολόγηση που θα αρχίσει από την Πέμπτη έχουν σηκώσει μπαντιέρα.
Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι, δεν φαίνεται δηλ. διατεθειμένος να κρατήσει ένα κόμμα με ένα σωρό συνιστώσες που του δημιουργούν πρόβλημα στη διακυβέρνηση της χώρας και κατά συνέπεια με τις διάφορες πράξεις του ροκανίζουν το χρόνο παραμονής του στην πρωθυπουργία. «Θα παραιτηθώ εάν συνεχίσεις» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, όταν εντός του κομματος είχαν ανάψει τα αίματα για το εάν στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα περιληφθούν και στελέχη άλλων κομμάτων (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)…
Μόνο τυχαίες δεν είναι άλλωστε και οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργεί από την αρχή νέο κόμμα, που θα έχει ανοιχτούς τους ορίζοντες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, χώρος που είναι κατακερματισμένος και δεν μπορούν να τον καλύψουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αφού όπως δείχνουν και οι μετρήσεις δεν μπορούν να ορθοποδήσουν (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Ο Τσίπρας έχει χάσει το κόμμα
Δεδομένο Νο1: Ο πρωθυπουργός έχει χάσει το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στα 201 μέλη τα 109 έχουν υπογράψει κοινή δήλωση κατά της συμφωνίας και του Μνημονίου. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα μπορούν να συνυπογράψουν από το κείμενο είναι περισσότερα, αλλά προτίμησαν να μην το κάνουν, καθώς πρόκειται για στελέχη με θεσμική θέση στο κόμμα, στη Βουλή και στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και με βασικό σκεπτικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ίδιο το κόμμα, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού του συστήνουν να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσει νέο κομμα…


Απώλειες και στο Λαφαζανικό μέτωπο
Δεδομένο Νο2: Την ίδια στιγμή απώλειες μετράει και η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας με τον ανασχηματισμό που έκανε όχι μόνο του απέδειξε ότι μπορεί και χωρίς αυτόν ενώ του πήρε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δυο στελέχη: τον Αμανατίδη τον οποίο και έκανε υφυπουργό Εξωτερικών αλλά και την Νατάσα Γκαρά, η οποία έχει συνταχθεί εξίσου με την πλειοψηφία.
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Χουντής, ακόμα ένα στελέχος της Αριστερής Πλατφόρμας, οδεύει προς την ευρωβουλή (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)


Απο ποιους θα αποτελείται το ενδεχόμενο νέο κομμα
Με αυτά τα δυο δεδομένα, λοιπόν, είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και έτσι το σενάριο -αν και από πολλούς θεωρείται ακραίο- σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα αποχωρήσει από το κόμμα της Κουμουνδούρου και να ανοίξει νέους ορίζοντες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άλλωστε σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ξεμπερδέψει από τα βαρίδια των συνιστωσών, που αν και τον βοήθησαν να μπει στη Βουλή και να σχηματίσει κυβέρνηση, τώρα πια όμως του δημιουργούν πρόβλημα καθώς χαλάνε το… προφίλ της κυβέρνησης και τον εμποδίζουν να αποκτήσει πλειοψηφικό… ρεύμα.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, στο ενδεχόμενο νέο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να κρατήσει μεγάλο μέρος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, να βάλει ακόμα περισσότερους ΠΑΣΟΚογενείς-Αριστερούς και να αφήσει έξω τους «κλασικούς» Αριστερούς (βλ. Λαφαζανικοί, Κομμουνιστική Τάση, ΚΟΕ κλπ).
Αξίζει να σημεωθεί ότι η Kontra News στο σημερινό της πρωτοσέλιδο αναφέρει τα εξής: «Τι θα γίνει στις εκλογές που έρχονται. Δεξιοί, κεντρώοι και Αριστεροί τρέχουν για να πιάσουν στασίδι στο νέο κόμμα του Αλέξη. Ό,τι έγινε το 1952, τότε που ο υπερδημοκράτης Γεώργιος Παπανδρέου προσχώρησε στον δεξιό Παπάγο, για να εκλεγεί βουλευτής στην Πάτρα. Και ό,τι έγινε το 1956, τότε που όλα τα στελέχη του Κέντρου, αδελφοί Τσατσοι, Αβέρωφ, Κασιμάτης και ένα σωρό άλλοι, μπήκαν στην ΕΡΕ και σάρωσε ο Καραμανλής. Αυτό θα γίνει και στις εκλογές που έρχονται. Ο Αλέξης θα σαρώσει με 60% και πάνω».
kontra news
Συνέδριο τον Σεπτέμβριο
Πάντως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες προνήγγειλε συνέδριο του κόμματος το Σεπτέμβριο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξουν οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει στο νέο εγχείρημα.
«Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Η παραίτηση του Ρούντι Ρινάλντι από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της τάσης ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι ανακοίνωσε την παραίτηση του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος, φυσικά, η συμφωνία Τσίπρα – δανειστών που τον κάνει να μιλά για «μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ».
Πιο αναλυτικά στη δήλωση παραίτησης του αναφέρει:
«Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το 3ο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το Grexit.
Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν. Πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της «Θεσσαλονίκης» και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο κομματικός οργανισμός είχε υποκατασταθεί πλήρως από τον κυρίαρχο μηχανισμό και τις γραφειοκρατικές πρακτικές του, μηχανισμό ο οποίος μάλιστα το τελευταίο 6μηνο έχει επιπλέον κρατικοποιηθεί.
Στα πλαίσια αυτά η Πολιτική Γραμματεία –με αυτονόητες τις ευθύνες της- έχει μετατραπεί σε αδρανοποιημένο και ακολουθητικό συνεργό της συντελούμενης κεντροαριστερής και τώρα μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τούτων δοθέντων και μετά την μνημονιακή συμφωνία και την ψήφιση προαπαιτούμενων και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, ανοίγει μια περίοδος ριζικού επαναπροσδιορισμού του λαϊκού κινήματος, αλλά και της ουσίας της πολιτικής διαδικασίας σαν τέτοιας, το περιεχόμενο των οποίων μέλλει να αναζητηθεί.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφει την πορεία του έξω από τα αιτούμενα αυτού του επαναπροσδιορισμού, μεταλλασσόμενος σε οργανικό υποστύλωμα της μνημονιακής διαδικασίας έστω κι αν λεκτικά την αρνείται.
Στα πλαίσια αυτά παραιτούμαι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Η ζωή όμως συνεχίζεται, με ό,τι έχει και ό,τι της λείπει…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: