Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί επελέγη η τετράμηνη παράταση - Η απειλή Ντράγκι μέσα στο Eurogroup

Γιατί επελέγη η τετράμηνη παράταση - Η απειλή Ντράγκι μέσα στο Eurogroup

Τετράμηνη επέκταση του προγράμματος με όρο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπει η συμφωνία επί χάρτου που επετεύχθη στο Eurogroup.

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ «δένει» ουσιαστικά την ελληνική πλευρά ώστε να πάρει άλλο δάνειο, προκειμένου να αποπληρώσει το πακέτο ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο...


Ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε στο τραπέζι ένα σύντομο κείμενο στο οποίο συμφώνησε η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ένα κείμενο συμπληρωματικό στο έγγραφο που είχε στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε τεχνικά θέματα.
Οπως ορίζει η συμφωνία, θα υπάρχει κανονικά πρόγραμμα με τη γνωστή διαδικασία αξιολόγησης καθώς και απόφαση του Eurogroup πριν από κάθε εκταμίευση δόσης. Η αξιολόγηση θα γίνει από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ τον Απρίλιο
Επίσης, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του χρέους, ενώ για να υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα τα οποία θα λάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις και να εισάγει νέα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας και χωρίς αυτά να αντικατασταθούν με ισοδύναμα.
Η απειλή Ντράγκι
Στις δραματικές ώρες που έζησαν οι μετέχοντες στο Eurogroup υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις, απειλές και τακτικισμοί προκειμένου να εκμαιευτεί η κατ' αρχήν συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Ελληνες αξιωματούχους, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε άπαντες στην αίθουσα του Eurogroup ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι «κοντά στην κατάρρευση».
Προειδοποίηση που έπαιξε το ρόλο της προφανώς στην τελική συμφωνία, αν και όπως είναι γνωστό οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία τα αυστηρά stress–tests.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: