Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις: Παράταση ζητάει η Αθήνα, «βέτο» βάζει η Γερμανία – Προς τα που οδεύει ο μοιραίος συμβιβασμός!


baroufakis2Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τη διορία που της έδωσαν οι Ευρωπαίοι. 
Πρέπει, μέχρι την Παρασκευή, να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος, ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας. 
H διάσταση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, φαίνεται να είναι μεγάλη.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι να...
στηριχτεί στο αρχικό σχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί που έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα.
Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι τόσο ρόδινα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή στάση των ευρωπαίων.
Τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση
Το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύει ότι «ζητάμε παράταση δανειακής σύμβασης και όχι Μνημονίου».
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, μια τέτοια εξέλιξη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται την παράταση του Μνημονίου.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα (Μνημόνιο)» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Αντιδρούν οι εταίροι

Προτάσεις συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές περιμένει η Γερμανία και οι εταίροι του Eurogroup από την Ελλάδα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε νέα του συνέντευξη «παγώνει» το σχέδιο της Ελλάδας λέγοντας πως δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή Μνημόνιο, ενώ αφήνει ανοιχτό το θέμα Grexit λέγοντας «Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ αλλά εξαρτάται από τους υπεύθυνους στην Αθήνα».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους FT, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την συμφωνία που φέρεται να είχε επιτευχθεί την περασμένη Δευτέρα. «Θα ζητήσουμε παράταση εντός του πλαισίου που όριζε το σχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί για την Ελλάδα» διευκρίνισε στην εφημερίδα κορυφαίος υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, «η Ελλάδα επιμένει πως η επέκταση αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι εμμένουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν ένα τέτοιο δάνειο».
Ποιο είναι το πρόβλημα
Το μεγάλο πρόβλημα, κάτι που φάνηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι πως οι εταίροι, και κυρίως οι Γερμανοί, δεν διαχωρίζουν την έννοια της δανειακής σύμβασης από εκείνη του Μνημονίου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθούν την παράταση του δανείου, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από προϋποθέσεις και όρους που πρέπει να καλύψει η ελληνική πλευρά.
Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους.
Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: