Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Θρήνος στη Γάζα: 8 παιδιά νεκρά από πύραυλο σε παιδική χαρά - Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ [εικόνες]


Θρήνος στη Γάζα: 8 παιδιά νεκρά από πύραυλο σε παιδική χαρά -Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ [εικόνες]* Χάος από την επίθεση σε κεντρικό νοσοκομείο και παιδική χαρά

* Δεκάδες νεκροί και τραυματίες [εικόνες]
* Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς
* Για «παρατεταμένη εκστρατεία» μιλάει ο Νετανιάχου

Εικόνες φρίκης έφθασαν για ακόμη μια φορά από την Γάζα όπου το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε νέα επίθεση στην περιοχή.
Ενας πύραυλος έπεσε στον...
περίβολο του νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου στην Παλαιστίνη, χωρίς να υπάρξουν θύματα, αλλά με μεγάλες υλικές ζημιές, την ώρα που στο εσωτερικό του κτιρίου νοσηλεύονται χιλιάδες θύματα των προηγούμενων επιθέσεων.
Η αεροπορική ισραηλινή επιδρομή στόχευε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου, στο εσωτερικό του περιβόλου, διευκρίνισαν νοσοκομειακές πηγές, ενώ ο δημοσιογράφος που βρέθηκε στο σημείο είδε τον τοίχο του νοσοκομείου να έχει υποστεί ζημιές από τα πυρά ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Οκτώ παιδιά νεκρά σε παιδική χαρά
Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο της φρίκης εμφανίστηκε σε ένα δημόσιο πάρκο στην Βόρεια Γάζα όπου ένας πύραυλος έπεσε σε παιδική χαρά, σκοτώνοντας οκτώ παιδιά που έπαιζαν στο σημείο, δύο ενήλικες και τραυματίζοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους.
Οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν πάνω σε μια ομάδα παιδιών που έπαιζαν σε παιδική χαρά στον καταυλισμό Σάτι, που βρίσκεται στην παραλία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός του νοσοκομείου Σίφα όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί.
Παλαιστίνιοι απέδωσαν την έκρηξη σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ωστόσο το Ισραήλ αρνείται την ευθύνη και υποστηρίζει ότι πρόκειται για αστοχία ρουκέτας που εκτόξευσαν μαχητές της Χαμάς. Επιπλέον το Ισραήλ, που είχε προηγουμένως κατηγορήσει τους μαχητές της Χαμάς ότι κρύβονταν στο νοσοκομείο Σίφα, έκανε λόγο και για έναν «αδέσποτο» πύραυλο που έπληξε το νοσοκομείο.
Τη Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ
Από την πλευρά του, πάντως, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία προήλθε από μαχητές της Χαμάς
«Πριν από λίγη ώρα το νοσοκομείο Σίφα και ο καταυλισμός προσφύγων του Σάτι επλήγησαν από επιθέσεις με ρουκέτες που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα» επιβεβαιώνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο στρατός.
Παρόλα αυτά, ανταποκριτής του NBC News, που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε ότι τα πυρά εξαπέλυσε το Ισραήλ.
«Ακούσαμε μία πολύ ισχυρή έκρηξη που μοιάζει να είναι αεροπορική επιδρομή και συνέβη κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα. Σύμφωνα με πηγές, εκ των οποίων και το συνεργείο μας που καταγράφουν αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρκετά θύματα, πολλά από αυτά παιδιά. Το μεγαλύτερο μέρος των βομβαρδισμών επικεντρώνεται στην ανατολική πλευρά της Γάζας, αλλά αυτή τη φορά η επίθεση εστιάζει στην καρδιά της Γάζας και το ανησυχητικό είναι ότι πραγματοποιήθηκε λίγα μέτρα από το κεντρικό νοσοκομείο της περιοχής. Δεν έχουμε ακριβή αριθμό θυμάτων ακόμα, αλλά το συνεργείο μας, αναφέρει ότι ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και παιδιά», ανέφερε ο Έιμαν Μοχιελντίν του NBC News από τη Λωρίδα της Γάζας.
Βαρύς ο απολογισμός και για το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δεν υποχωρεί
Ταυτόχρονα πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μέσα ή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ, οι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους από βλήμα όλμου που έπληξε την περιοχή του Εσκόλ.
Από την έναρξη της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή, την 8η Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί 48 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό για τον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο εναντίον της λιβανέζικης Χεζμπολάχ το 2006.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, πάντως, δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει και αφού επέκρινε την έκκληση που απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να είναι προετοιμασμένοι για μια «παρατεταμένη εκστρατεία» στη Γάζα.
«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μακρά επιχείρηση μέχρι να εκτελέσουμε την αποστολή μας», δήλωσε σε διάγγελμά του ο Νετανιάχου. «Δεν θα σταματήσουμε αυτήν την επιχείρηση χωρίς να εξουδετερώσουμε τις σήραγγες» τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ, συνέχισε, γκρεμίζοντας τις όποιες ελπίδες για τον άμεσο τερματισμό της βίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι για να δοθεί οποιαδήποτε λύση στην κρίση απαιτείται η αποστρατιωτικοποίηση του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς.

ΟΗΕ: Ζήτημα πολιτικής βούλησης
Ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, πάντως, προέβη σε μια μάλλον χλιαρή αποδοκιμασία των όσων συμβαίνουν στην Λωρίδα της Γάζας αναφέροντας ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι ζήτημα «πολιτικής βούλησης».
«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Πρέπει να επιδείξουν τον ανθρωπισμό τους ως ηγέτες, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι» είπε ο Μουν σε δημοσιογράφους. Γιατί αυτοί οι ηγέτες κάνουν τους πολίτες τους να σκοτώνονται από άλλους; «Δεν είναι υπεύθυνο», είναι «ηθικά λάθος»,υποστήριξε ο ίδιος.
Επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ και την οργάνωση Χαμάς να εφαρμόσουν μια «άμεση χωρίς όρους ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας. «Στο όνομα του ανθρωπισμού, η βία πρέπει να τερματιστεί» τόνισε ο Μπαν Γκι Μουν.

Πιέζουν οι Δυτικοί αλλά έχει προτεραιότητα ο Πούτιν
Την ίδια ώρα οι ηγέτες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας συμφωνούσαν στην επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων κατά της Μόσχας και στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης συμφώνησαν ότι θα εντείνουν την πίεση προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.





iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: