Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η Βουλή αδειάζει... το Μαξίμου

Πίσω από τον Εθνικό Κήπο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει για σήμερα και για μεθαύριο Πέμπτη να ακούσει υπουργούς και εκπρόσωπους επιχειρηματιών για την βιομηχανική ανάπτυξη. 

Μπροστά από τον Εθνικό Κήπο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, μας προειδοποιεί ότι την διετία 2014-2015 χρειαζόμαστε άλλα 15 δισ. ευρώ δανεικά και άντε να τα βρεις… 
Υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης ή συσκεπτόμαστε για να συσκεπτόμαστε; 
Γιατί οι τεχνοκράτες της Βουλής μας λένε ακόμη, στην ίδια έκθεση, ότι...

οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν. 
Η δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να είναι δρόμος μετ΄ εμποδίων. Και το δημόσιο χρέος αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του κ. Κλώσσα στο χθεσινό Capital.gr). 

Θα μου πείτε ότι γι΄ αυτό γίνονται οι συσκέψεις σε επίπεδο πρωθυπουργού. Για να φτιάξουμε σχέδιο και να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη από την βιομηχανία ίσως επειδή και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αποφασίσει να επιβάλλει την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. 

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι στις σκέψεις της Ε.Ε για την βιομηχανική ανάπτυξη περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Αλλά τέλος πάντων μιας και δεν πρόκειται να μας το πουν κατάμουτρα…

Τι κάνουμε αλήθεια ή μάλλον τι δεν κάνουμε …για την βιομηχανική Ελλάδα που είναι ήδη εκτός ευρωπαϊκού χάρτη; 

Τον Δεκέμβριο του 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε μια μελέτη με το τίτλο «Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια» η οποία πρότεινε 30 πεδία δράσης για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με κατάργηση αντικινήτρων. 

Είμαι (σχεδόν) βέβαιος ότι η μελέτη στόλισε τα ράφια κάποιων γραφείων στο υπουργείο Ανάπτυξης…

Σιγά τώρα που θα μας πουν οι βιομήχανοι τι θα κάνουμε….

Για να στηριχθούν οι διάφορες προτάσεις ανάπτυξης έγινε και άλλη μια μελέτη 781 σελίδων με ανάλυση αντικινήτρων!!

Η μελέτη αυτή μάλλον (λόγω όγκου) κατέβηκε στα υπόγεια  του υπουργείου Ανάπτυξης. Η τύχη της πάντως αναζητείται…

Το 2011 ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ανέθεσε στον μελετητικό οργανισμό McKinsey την μελέτη «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά».
 
Η μελέτη έγινε και αριθμεί πάνω από 500 σελίδες, που περιλαμβάνουν πάνω από 100 συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη!!

Αυτήν την μελέτη επικαλείται ο κ. Σαμαράς όταν λέει ότι η Ελλάδα κοιτάει τώρα μπροστά…

Για να στηριχτεί η μελέτη και με το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που ζήτησαν οι επιχειρηματίες από το 2010 ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης πέρασε από την Βουλή  ένα νόμο που θα καταργήσει (είπε) όλα τα αντικίνητρα στις χορηγήσεις αδειών . 

Για να λειτουργήσει βέβαια ο νόμος θέλει καμιά 20αριά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις … 

Έχουμε άρα και μελέτες και προτάσεις γραμμένες σε 1.281 σελίδες…

Τι άλλο θέλουμε ; 

Προφανώς συσκέψεις για να βρει η κυβέρνηση κάποια άκρη που έχει χαθεί εδώ και 40 χρόνια 

Για να την βοηθήσουμε… ας πάμε σε πρώτες, απλές αλλά αναγκαίες ιδέες έστω και αν δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν κότσια για να εφαρμοστούν:

-Μαζέψτε τα λεφτά που ξεκοκαλίζουν οι Δήμοι από το ΕΣΠΑ μέσω ανεξέλεγκτων Εταιριών και υπαλλήλων και ρίξτε στην πραγματική ανάπτυξη τα 22 δισ. ευρώ από τα τελευταία ΕΣΠΑ που θα τα ξεχάσουμε μετά το 2020. 

- Μαζέψτε  τις συντεχνίες που ξεκοκαλίζουν τα τελευταία κρατικά μονοπώλια και τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις που είναι για κλείσιμο αλλά τις κρατάτε για τα ρουσφέτια . 

- Μαζέψτε και πετάξτε εκτός κράτους κάτι ινστρούχτορες συμβούλους ,προστάτες συντεχνιών και εργατοπατέρων , που διαλύουν την βιομηχανία ,(αυτή που έχει απομείνει ) προστατεύοντας το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων για να μπορεί το κράτος να κάνει κάθε μορφής παιχνίδι... 

-Μαζέψτε και διαβάστε όλα αυτά που σας λένε και σας γράφουν είτε απ ευθείας είτε με σχόλια εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους επιχειρηματίες της χώρας με απλά αλλά ανατριχιαστικά προβλήματα που τους προκαλεί το κράτος. 

Ορίστε ένα από αυτά ,που περιέγραψε προ ημερών (ως σχόλιο) στην στήλη ο μόνιμος σχολιαστής Milkmanάριστος γνώστης της αγοράς. Διαβάστε το και απαντήστε αν μπορείτε: 

«Από το 2009 έχω κολλήσει στο πιστοποιητικό παροχής ύδατος που δεν μπορώ να πάρω επειδή το νερό της Κοινότητας είναι ακατάλληλο. Η νόμιμη γεώτρηση που είχα ( για να αλλάξει όνομα από την μητέρα μου στην αδερφή μου πλήρωσα 1500 μόνο για την μελέτη) κόπηκε επειδή ΕΕ θεωρεί όλη την λεκάνη της κεντρικής Μακεδονίας προβληματική . Αλλά λόγω έλλειψης μελέτης από το ελληνικό κράτος έχουνε ανασταλεί όλες άδειες γεωτρήσεων και λειτουργούμε όλοι ημιπαράνομα!!!.

Το δράμα είναι ότι εφόσον όλες οι άδειες λειτουργίας( δεκάδες χιλιάδες εύρο έξοδα η κάθε μια) είναι στον αέρα είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε ελεγκτή Και μιλάμε για δεκάδες ελεγκτές, ΥΕΒ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ,Δ.Γεωργιας,Κτηνιατρεια,Δ.Υγιεινης,Δ.Περιβαλοντος,Αστυνομια,Αγρονομια,Οπεκεπε,Ελογακ,Υπουργειο Γεωργίας που μπορούν να σου βάλουνε πρόστιμο η να σε κλείσουνε εφόσον δεν μείνουνε ικανοποιημένοι ότι (δεν φτάνει που έκανες τα δέοντα ) ουσιαστικά λειτουργείς ΄παράνομα΄.» 


Του Γιώργου Κράλογλου   
George.kraloglou@capital.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: