Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Σε επτά φορολογικούς παραδείσους είναι κρυμμένα 5,8 τρισ. ευρώ

Σε επτά φορολογικούς παραδείσους είναι κρυμμένα 5,8 τρισ. ευρώ

* Από αυτά τα 4,7 τρισ. ευρώ είναι αφορολόγητα
* Σε ποιες χώρες είναι «κρυμμένα» τα χρήματα
* Το ποσό αντιστοιχεί στο 8% του παγκόσμιου πλούτου
* Αν είχαν φορολογηθεί τα κράτη θα εισέπρατταν 120 δισ. ευρώ το χρόνο

Ένας 27χρονος Γάλλος οικονομολόγος ο Γκαμπριέλ Ζουκμάν του London School of Economics κατάφερε με την έρευνα του να υπολογίσει το...
αστρονομικό ποσό των αφορολόγητων 4,7 τρις. ευρώ που είναι κρυμμένο σε επτά φορολογικούς παραδείσους. 
Ενδεικτικό μάλιστα του πόσο μεγάλο είναι το συγκεκριμένο ποσό είναι πως αντιστοιχεί στο 8% του παγκόσμιου πλούτου. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα του νεαρού οικονομολόγου το ποσό που υπολόγισε είναι κρυμμένο σε funds και σε αυτό δεν υπολογίζει ασφάλειες ζωής, πολυτελή σκάφη, σαλέ, πολύτιμα έργα τέχνης, κάτι που θα εκτόξευε το ποσοστό στο 11% του παγκόσμιου πλούτου.

Που είναι κρυμμένα τα τρισεκατομμύρια
Τα αφορολόγητα τρισεκατομμύρια ευρώ είναι κρυμμένα σε επτά φορολογικούς παραδείσους:
  • Ελβετία 1.800 δισ. ευρώ
  • Σιγκαπούρη 750 δισ. ευρώ
  • Χονγκ Κονγκ 750 δισ. ευρώ
  • Λουξεμβούργο 500 δισ. ευρώ
  • Μπαχάμες 500 δισ. ευρώ
  • Νησιά Κέιμαν 500 δισ. ευρώ
  • Νησί Τζέρσεϊ [Μάγχη]
Σύμφωνα με τον Ζουκμάν το 80% των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν έχει δηλωθεί ποτέ στην εφορία, κάτι που προκαλεί μία «αιμορραγία» της τάξεως των 120 δις ευρώ το χρόνο για τα κράτη από τα οποία φεύγουν τα χρήματα. Μάλιστα ο ίδιος επικαλείται στοιχεία από τις στατιστικές της ελβετικής Credit Suisse.

Η έρευνα εντυπωσίασε τον Πολ Κρούγκμαν
Οπως γράφει και το Εθνος η έρευνα του νεαρού οικονομολόγου, που έκανε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομάς Πικετί -τον οικονομολόγο που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με το βιβλίο του περί οικονομικών ανισοτήτων, όπου υποστήριζε ότι οι πλούσιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι-, εντυπωσίασε ιδιαίτερα τον Πολ Κρούγκμαν. Ο νομπελίστας προσκάλεσε τον Ζουκμάν σε κατ' ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν το υλικό και τις απόψεις του και στη συνέχεια έγραψε διθυράμβους στο προσωπικό του μπλογκ. «Επιτέλους μας εξηγεί κάποιος πώς ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος» έγραψε ενθουσιασμένος.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: