Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ηλίας Νικολακόπουλος, ο δημοσκόπος που «φούσκωσε» τα exit polls υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Ηλίας Νικολακόπουλος, ο δημοσκόπος που «φούσκωσε» τα exit polls υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ«Κάναμε λάθος στη Δούρου, όλες οι αποκλίσεις από τους μικρότερους υποψηφίους πήγαν και προσμετρήθηκαν στη Δούρου...»
Με τα λόγια αυτά επέλεξε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, συντονιστής των exit polls, να σχολιάσει την αποτυχία των εκτιμήσεων ψήφου, έτσι όπως ανακοινώθηκαν δευτερόλεπτα αφότου έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αν υπήρχε ένας μεγάλος ηττημένος στις εκλογές της Κυριακής αυτός ήταν σίγουρα...
οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και ειδικά αυτές που δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα των exit poll στις 7 μ.μ. μετά το κλείσιμο της κάλπης. 
Ήταν η ώρα που τα τηλεοπτικά δίκτυα εμφάνισαν - βασιζόμενα στις συνεντεύξεις εξόδου των ψηφοφόρων - την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου να έχει ποσοστά από 27% έως 31%, ενώ η πραγματικότητα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη: Η Ρένα Δούρου λαμβάνει 23,81% των ψήφων.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διακεκριμένος εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξήγησε τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 πού ήταν το λάθος στις εκτιμήσεις και για ποιο λόγο αυτό συνέβη:


«Βασικό λάθος ήταν η υπερεκτίμηση της Δούρου. Ήταν μια υπερεκτίμηση πέντε μονάδων που με το άνοιγμα, το συν-πλην δύο, δίνει μεγαλύτερη εντύπωση και ο άλλος παίρνει το πάνω όριο» είπε και πρόσθεσε ότι το λάθος προέκυψε από τα στοιχεία που έδιναν οι ψηφοφόροι στις συνεντεύξεις:

«Από τα στοιχεία τα ίδια προέκυψε. Απάντησαν, δεν πήγαν. Μου κάνει εντύπωση ότι και η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research είχε την ίδια αστοχία, στο ίδιο σημείο» σημείωσε και συνέχισε μιλώντας για το πώς αντέδρασαν οι ψηφοφόροι στις συνεντεύξεις: «Αρνήσεις είχαμε. Ακόμη και σε exit poll χθες και ήταν οι υψηλότερες που έχω δει, στο 15%. Στη Χρυσή Αυγή, όμως, δεν κάναμε λάθος στο exit poll. Και τον Κασιδιάρη από την πρώτη εκτίμηση στις 7 τον δώσαμε 14-17% και πήγε 16,5% περίπου. Τον Παναγιώταρο 9-11% και πήγε 11,1%».

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος απέδωσε το πρόβλημα στις συνεντεύξεις εξόδου στην απροθυμία των ψηφοφόρων της συμπολίτευσης να απαντήσουν σε συνδυασμό με τη μεγάλη προθυμία των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάποιος ψήφιζε κυβέρνηση και μετά δεν απαντούσε στο exit poll. Και ερχόταν ο πρόθυμος ΣΥΡΙΖΑίος και απαντούσε. Αλλά στο δήμο της Αθήνας ήταν λάθος ο Σακελλαρίδης ότι δόθηκε 22% και πήγε στο 20%. Είναι λάθος εντυπώσεων επίσης αν ήταν πρώτος ή δεύτερος και επιπλέον βρέθηκε ξεκάθαρα από το πρώτο exit poll στις 7 το δίδυμο του πρώτου γύρου. Δεν ήταν ότι είχαμε συστηματικό λάθος. Είχαμε μια υπερεκτίμηση επίσης του Δρίτσα στον Πειραιά, αλλά όχι τεράστια, και μια υπερεκτίμηση της Δούρου. Δεν μπορώ να ξέρω (αν ήταν παραπλανητικές απαντήσεις των ψηφοφόρων), αλλά όχι απλώς δέχομαι ότι υπήρξε υπερεκτίμηση της Δούρου, παρά όταν είδαμε στις 9.30’ ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και δεν έχει να κάνει με διόρθωση και ότι είναι μισή μονάδα πάνω ή κάτω, βγήκα και είπα "κάναμε λάθος"».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: