Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πως θα κρατήσετε ''ζωντανές'' τις βιταμίνες των τροφών

family_style_meals_large

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν από τις πιο σημαντικές ομάδες τροφίμων που πρέπει να βρίσκονται ανελλιπώς στο διατροφολόγιο της οικογένειας. 


Πολλές φορές, ενώ η οδηγία για συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να τηρείται, δηλαδή να τρώμε φρούτα και λαχανικά, στην πραγματικότητα τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που παίρνουμε από αυτά δεν είναι όσες θα έπρεπε....

Οι διατροφικές μας συνήθειες, ο τρόπος που μαγειρεύουμε, αποθηκεύουμε αλλά και σερβίρουμε το φαγητό ενδεχομένως και να καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών με συνέπεια να μην αποκομίζουμε όλα τα οφέλη τους. Ο Στέφανος Καραγιαννόπουλος Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής προληπτικής ιατρικής κλ.”Κυανούς Σταυρός”  μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές για να παραμείνουν αναλλοίωτες  οι βιταμίνες των τροφών.
Κόψτε τις σαλάτες λίγο πριν τις σερβίρετε. Αν πρόκειται να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, κόψτε τα την τελευταία στιγμή. Έτσι μειώνετε την απώλεια βιταμίνης C.
Βράστε τα λαχανικά σε λίγο νερό. Αν είναι κατεψυγμένα, μην τα πλένετε πριν το βράσιμο. Μην προσθέσετε σόδα στο νερό, γιατί καταστρέφετε τη θειαμίνη. Και το ψήσιμο στον φούρνο καταστρέφει μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Καλό είναι να προτιμάτε το βράσιμο στον ατμό.
stk78713cor
Το κρέας στη σχάρα ή στον φούρνο διατηρεί περισσότερες βιταμίνες Β απ” ό,τι στην κατσαρόλα βραστό. Μπορούμε όμως να αναπληρώσουμε την απώλεια καταναλώνοντας και τον ζωμό από το κρέας.

Χρησιμοποιήστε το νερό που βράσατε τα λαχανικά και τον ζωμό του κρέατος για να φτιάξετε σούπα. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε αρκετές από τις βιταμίνες που θα χάνονταν.
Οι πατάτες που βράζουν ή ψήνονται με τη φλούδα κρατούν σχεδόν όλες τις βιταμίνες τους. Αν τις κόψετε σε κομμάτια, η απώλεια των βιταμινών είναι μεγαλύτερη. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Οι τροφές που μαγειρεύονται, μπαίνουν στο ψυγείο και στη συνέχεια ξαναζεσταίνονται για να χρησιμοποιηθούν, χάνουν σημαντική ποσότητα βιταμινών, κυρίως βιταμίνη C.
woman-cooking-soup
Δεν έχει μεγάλη σημασία το υλικό του σκεύους που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα (γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο ή εμαγιέ) σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των βιταμινών.

Οι ντομάτες, όταν τις αγοράζετε άγουρες, πρέπει να ωριμάσουν μακριά από τον ήλιο. Αν ωριμάσουν στον ήλιο ή στο ψυγείο, χάνουν ένα μέρος των πολύτιμων συστατικών τους.
Αντί για άσπρο ρύζι, προτιμήστε το αναποφλοίωτο. Στη φλούδα του κρύβει πολύτιμα συστατικά.
Το ψυγείο είναι η καλύτερη λύση, αν δεν σκοπεύετε να φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά την ίδια μέρα. Τα πολύ ώριμα φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερη διατροφική αξία.
Αγοράστε λαχανικά χωρίς λιπάσματα (τα βιολογικά ή οργανικά). Αγοράζετε τα λαχανικά φρέσκα από τη λαϊκή ή το μανάβικο.
Προτιμήστε τα ντόπια φρούτα. Ο χρόνος μεταφοράς από τη μια χώρα στην άλλη δημιουργεί απώλειες σε θρεπτικά συστατικά ή μύκητες.
Διαβάστε καλά τις ετικέτες. Αποφύγετε όσα προϊόντα περιέχουν χρωστικές ύλες, συντηρητικά, επιπλέον αρώματα.

Συγγραφέας άρθρου: 
http://www.infokids.gr/2014/05/kratiste-zontanes-tis-vitamines-t/

Δεν υπάρχουν σχόλια: