1. Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Τσίπρας δήλωσε: “Την επόμενη Κυριακή θα γίνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε για το μνημόνιο”.
Επαναφέροντας το δίλημμα που επιχείρησε να θέσει ο κ. Γ. Παπανδρέου τον Νοέμβριο 2011: “Ναί ή όχι στα Μνημόνια”.
(α) Το δίλημμα αυτό είναι α-νόητο (δεν έχει λογικό νόημα) και παραπλανά τους πολίτες.
Διότι τα “Μνημόνια” δεν είναι...
αυτόνομες συμφωνίες, δεν έχουν συναφθεί και δεν υφίστανται μόνα τους, αλλά συνδέονται άρρηκτα με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις, με τα “Λεφτά” που δίνονται στη Χώρα (με όρους που συμφωνούνται στα Μημόνια).
Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν “Μνημόνια” χωρίς “Λεφτά” ούτε “Λεφτά” χωρίς “Μνημόνια”.
(β) Το πραγματικό δίλημμα, και το ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί σε ένα τίμιο δημοψήφισμα, θα ήταν:
“Ναι ή όχι στο πακέτο Μνημόνια-Λεφτά”;
Το ΝΑΙ θα σήμαινε: “Δεχόμαστε το πακέτο ‘Λεφτά-Μνημόνια’, το διαπραγματευόμαστε και τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις, το συμφωνούμε με το άλλο μέρος”.
Το ΟΧΙ θα σήμαινε: “Απορρίπτουμε το πακέτο ‘Λεφτά-Μνημόνια’ και συνεχίζουμε, είτε μόνοι μας είτε ψάχνοντας να βρούμε άλλο συμφερότερο πακέτο Λεφτών-Μνημονίων”.
2. Ο ίδιος καθημερινά μας βομβαρδίζει με “διλήμματα” σχετικά με την Ευρώπη: “Με την Ευρώπη των λαών ή με την Ευρώπη ‘των τραπεζιτών’, ‘της πλουτοκρατίας’, ‘της λιτότητας’, ‘της Μέρκελ’, ‘του ελλείμματος δημοκρατίας’…”;
(α) Εδώ πρόκειται προφανώς όχι για διλήμματα αλλά για χαμηλής ποιότητας προπαγανδιστικά συνθήματα.
Το πραγματικό δίλημμα είναι: “Ή με τη σημερινή Ευρώπη, όπως υπόσχεται να την βελτιώσει καθένα τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό, Σοσιαλιστών Δημοκρατών) ή με την Ευρώπη που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας με την ‘Ευρωπαϊκή Αριστερά’ ”.
(β) Είναι γνωστό ποια είναι η σημερινή Ευρώπη και ποιες οι προτάσεις για το μέλλον της των δύο αυτών ευρωπαϊκών κομμάτων, που δεν αποβλέπουν στην ανατροπή αλλά στη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών.
Απ’ την άλλη, ο κ. Τσίπρας με την “Ευρωπαϊκή Αριστερά” προτείνει τα επίσης γνωστά, αυτά του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που, αν ποτέ εφαρμόζονταν, η χώρα μας θα βρισκόταν όχι μπροστά στη σημερινή αλλά σε πολύ χειρότερη λιτότητα και σε καταστροφή και που, ευτυχώς για μας, δεν γίνονται αποδεκτά από καμιά χώρα της Ευρώπης.
3. Παίρνουμε, αναγκαστικά, θέση στα διλήμματα που βάζουν η ζωή και η πραγματικότητα, όχι στα κατασκευασμένα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου