Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Τριγμοί στα κόμματα από την αποτυχία του exit poll: Τι θα γίνει την επόμενη Κυριακή


* Αναστάτωση για το «φιάσκο» του πρώτου γύρου
* Τι απαντούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων
* Μιχελάκης: Να μην γίνουν exit poll στις 25 Μάη
* Σκέψεις για να μεταδοθούν μετά τις 19.00 και πιο κοντά στην ώρα των πρώτων αποτελεσμάτων

Μεγάλη αναστάτωση συνεχίζει και προκαλεί το «φιάσκο» της Κυριακής με τα exit poll τα οποία ανατράπηκαν εντελώς μετά από μερικές ώρες, όταν και άρχισαν να...
ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της κάλπης.
Ήδη από την Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης με έγγραφό του ζητούσε εξηγήσεις από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων για το τι ακριβώς συνέβη, ενώ, την Τρίτη, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας ακόμη και να μην πραγματοποιηθούν exit poll για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών, αλλά ούτε για τις Ευρωεκλογές.
Ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς απάντησε στον υπουργό Εσωτερικών με ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι το exit poll είναι έρευνα και δεν προαναγγέλει τα αποτελέσματα των εκλογών.
Στην ανακοίνωση τονίζεται σε ύφος δηκτικό ότι «η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε τις επικοινωνιακές ανάγκες τους τηλεοπτικού τρίωρου 19.00 -22.00 δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπη» προσθέτοντας ότι τα exit polls είναι απλά εργαλεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Τo exit poll είναι έρευνα που βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας.
Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 - 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος.
Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».
Η «βόμβα» Μιχελάκη για τον δεύτερο γύρο
Το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, να μην διεξαχθούν exit polls κατά τον δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών, για να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αστοχία της περασμένης Κυριακής.
Την ίδια στιγμή, στον λογαριασμό του στο Twitter επικρίνει τις εταιρείες διότι «το αποτέλεσμά τους (σ.σ. των exit poll) διέρρευσε, όταν οι κάλπες ήταν ακόμη ανοιχτές». Και προσθέτει σχετικά με την επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στον ΣΕΔΕΑ πως «έχω δηλώσει ότι η έρευνα πρέπει να γίνει και για τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις».
Βολές και από τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος στην κριτική του «απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά» τα προβλήματα των δημοσκοπήσεων, «διαμορφώνοντας όρους επηρεασμού και ποδηγέτησης της κοινής γνώμη».
Υπενθυμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό είχε αναφερθεί σε προβλήματα που εντοπίζονται καθ' όλο το τελευταίο διάστημα στη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι στις 25 Μαΐου, εκτός από τα κόμματα και τους υποψηφίους, θα κριθούν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων».
Και προσθέτει η Κουμουνδούρου: «Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι αυτές τις υπαρκτές και αντικειμενικές επιστημονικές δυσκολίες, πολλά ΜΜΕ και πολιτικά κέντρα επιχείρησαν και επιχειρούν να τις εκμεταλλευθούν πολιτικά και επικοινωνιακά για τη δημιουργία εντυπώσεων και τον επηρεασμό της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών».
Η διαφοροποίηση της GPO
Η εταιρεία GPO, μέσω ανακοίνωσης του προέδρου της, Τάκη Θεοδωρικάκου, διαχώρισε τη θέση της αναφορικά με τα εσφαλμένα αποτελέσματα των exit polls.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Η εταιρεία GPO συμμετείχε μόνο με το ερευνητικό της προσωπικό στο exit poll για το Δήμο Πειραιά.
Ο Πρόεδρός της Τ. Θεοδωρικάκος δεν συμμετείχε σε καμία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των άλλων εταιρειών, καθώς δεν ήταν εκείνος ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας OPINION GPO που συνεργάζεται με το MEGA για το exit poll.
Τέλος όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τα exit poll, αυτή θα πρέπει να διεξαχθεί με σεβασμό στους κώδικες δεοντολογίας και τις επιστημονικές πρακτικές με μοναδικό στόχο να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε τέτοια ερευνητική διαδικασία»
Τι θα γίνει την επόμενη Κυριακή
Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί την ερχόμενη Κυριακή όπου οι ψηφοφόροι στις μεγάλες περιφέρειες και δήμους θα βγάλουν και τους επόμενους δημάρχους και περιφερειάρχες.
Στην παρούσα φάση η πρόταση Μιχελάκη δεν φαίνεται να εξετάζεται, κάτι που προκύπτει και από τις αντιδράσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ωστόσο, διατυπώνονται απόψεις που αναφέρουν πως ίσως θα πρέπει τα exit polls να μην βγουν στις 7 το απόγευμα αλλά αργότερα.
Ηδη έχει ακουστεί πως τα exit polls θα μπορούσαν να μεταδοθούν από τα κανάλια περίπου στις 8.30 το βράδυ ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν νέες παρεξηγήσεις και να είναι πολύ πιο κοντά στην ώρα που θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: