Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Εκλογές με το βλέμμα στον Β΄γύρο: Ποιες περιφέρειες «χτυπάνε» τα κόμματα

Εκλογές με το βλέμμα στον Β΄γύρο: Ποιες περιφέρειες «χτυπάνε» τα κόμματα

* Στις κάλπες από τις 7 το πρωί της Κυριακής θα προσέλθουν οι πολίτες

* Ελάχιστοι δήμοι και περιφέρειες θα βγάλουν νικητή από τον Α' γύρο

* Τι αναμένουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τη μάχη για τις περιφέρειες

Από τις 7 το πρωί της Κυριακής περίπου δέκα εκατομμύρια Ελληνες θα αρχίσουν να συρρέουν στα εκλογικά τμήματα της χώρας για να ψηφίσουν τον συνδυασμό προτίμησής τους για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Τα επιτελεία των υποψηφίων συνεχίζουν τις πυρετώδεις προετοιμασίες και, παράλληλα, το ίδιο συμβαίνει και στα γραφεία των κομμάτων που στηρίζουν τον εκάστοτε συνδυασμό...

Εκείνο, ωστόσο, που αναμένουν υποψήφιοι, κυβέρνηση και κόμματα από τον Α΄γύρο των εκλογών είναι μάλλον μηνύματα και κάποια ασφαλή συμπεράσματα, καθώς, είναι ελάχιστοι οι δήμοι και οι περιφέρειες που αναμένεται να κριθούν από την πρώτη κιόλας Κυριακή.
Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα αποτελέσματα οι συνεργάτες υποψηφίων που θα βρεθούν στον Β γύρο αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη «κούρσα» που δεν είναι άλλη από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και την αναζήτηση συμμαχιών για να εξασφαλιστεί η τελική νίκη στις 25 Μάη.
Με το βλέμμα στον Β΄γύρο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ : Τι επιδιώκουν
Στην αφετηρία των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εντελώς διαφορετικούς στόχους, ενώ τα αποτελέσματα στις περιφέρειες είναι εκείνα που δείχνουν να περιμένουν τα επιτελεία με ιδιαίτερη ανυπομονησία.
Για την Συγγρού το διακύβευμα είναι να μπορέσουν να εκλάβουν την ψήφο των πολιτών ως μια πράξη εμπιστοσύνης προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε, να αποφευχθούν τυχόν εξελίξεις την επαύριο της κάλπης.
Το στοίχημα για την Συγγρού είναι να διατηρήσει τη δύναμή της στα επίπεδα του 2010, όπου τότε ο μεγάλος αντίπαλος ήταν το ΠΑΣΟΚ, και εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν τουλάχιστον σε πέντε περιφέρειες με ιδανικό αριθμό τις επτά.
Θεωρούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά σε Στερεά Ελλάδα (Κώστας Μπακογιάννης), Ηπειρο (Αλέκος Καχριμάνης), Θεσσαλία (Κώστας Αγοραστός), Πελοπόννησο (Πέτρος Τατούλης) και Δυτική Μακεδονία (Γιώργος Δάκης) και ετοιμάζονται στον δεύτερο γύρο να «χτυπήσουν» και άλλες περιφέρειες όπως Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και Ιονίων Νήσων.
Ωστόσο, αγκάθι παραμένει για τη Νέα Δημοκρατία η «γαλάζια» κόντρα στην Κεντρική Μακεδονία όπου ο αντάρτης Απόστολος Τζιτζικώστας εξακολουθεί να προηγείται του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα.
Στην Κουμουνδούρου, η οποία επιμένει να χαρακτηρίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα, έχουν ως στόχο να δουν τους υποψηφίους τους να μάχονται στον δεύτερο γύρο για δέκα περιφέρειες.
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι οι υποψήφιοί τους θα λάβουν ικανοποιητικά ποσοστά σε πολλές περιφέρειες, αλλά το μεγάλο βάρος πέφτει στην Αττική όπου η Ρένα Δούρου θα αναμετρηθεί, όπως όλα δείχνουν, στον Β΄γύρο με τον Γιάννη Σγουρό, ο οποίος όμως πιθανότατα θα έχει και τη στήριξη των γαλάζιων ψηφοφόρων.
Από εκεί και πέρα θα εξετάσουν τις μετέπειτα κινήσεις τους ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα της 25ης Μαΐου
Η Χαριλάου Τρικούπη «βλέπει» έξι περιφέρειες 
Στον αντίποδα, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει ρίξει το βάρος των προσπαθειών στις Ευρωεκλογές, με τα γνωστά διλήμματα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο, σίγουρα ενδεχόμενη νίκη κάποιων από τους υποψηφίους που στηρίζει στις περιφερειακές θα δημιουργήσει διαφορετικό κλίμα.
Στόχος είναι οι υποψήφιοι του κόμματος να βρεθούν στον Β΄γύρο σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες, ενώ, το «βαρύ πυροβολικό» παραμένει ο Γιάννης Σγουρός στην Αττική.
Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι την επόμενη Κυριακή θα μπορέσουν να εκλέξουν υποψηφίους τους σε ορισμένες περιφέρειες και δήμους.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: