Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Επιτέλους οριστική συμφωνία για το γάλα - Νέες κατηγορίες και σήμανση

Επιτέλους οριστική συμφωνία για το γάλα -Νέες κατηγορίες και σήμανσηΑίσιο τέλος είχαν οι διαβουλεύσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για το επίμαχο θέμα του γάλακτος. 

Πλέον θα διακρίνεται σε «παστεριωμένο γάλα» και σε «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας», ενώ η διάρκεια συντήρησης του θα καθορίζεται από τη βιομηχανία, αλλά μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων με βάση τη κοινοτική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα αίρεται ο...
νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια ζωής: π.χ. «γάλα 5 ημερών», «γάλα 7 ημερών» κλπ.
Παράλληλα θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς τη διαδικασία της «θέρμισης» που περιορίζει τη θρεπτική του αξία. Η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.
Σύμφωνα με τον  υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, η αλλαγή αυτή σε συνδυασμό με το ελληνικό σήμα που εισάγεται, ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς.
Όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τις προωθούμενες αλλαγές ο κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής: «Δεν μπορώ να φανταστώ πως η Βουλή θα ψηφίσει να έχουμε ακριβό ψωμί, ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, αλλά πρέπει και να γίνει κατανοητό σε όλους πως δεν μπορεί να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».
«Είτε θα παραδεχθούμε πως για διάφορους λόγους ο Έλληνας είναι καταδικασμένος να πληρώνει τις υψηλότερες τιμές της Ευρώπης, είτε θα ακολουθήσουμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες, όπου και βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητά τους και έπεσαν οι τιμές, προς όφελος του καταναλωτή. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δίλημμα: οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές θα άμεσα. Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή η Τρόικα. Αλλά επειδή η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω τις αγκυλώσεις που μας οδήγησαν εδώ και να προχωρήσει μπροστά», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο  υπουργός Ανάπτυξης εν όψει τη ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: