Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι... όροι του Καραμανλή για την μετεξέλιξη της ΝΔ!


Ποιες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά περιμένει σύντομα ο πρώην πρωθυπουργός

Στη Νέα Δημοκρατία δεν υφίσταται αυτή την ώρα στο προσκήνιο κάποιο οξύ εσωκομματικό πρόβλημα. Αλλά ορισμένα πράγματα εξελίσσονται είτε… χαμηλόφωνα είτε ακόμη και «βουβά». 
Έτσι, σε χαμηλούς τόνους σχολιάστηκε εκεί η «τακτοποίηση» μιας εκκρεμότητας που αφορά την κατοχή του 70% των μετοχών του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», που βάσει καταστατικού κατέχει ο... εκάστοτε πρόεδρος της Ν.Δ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Κώστας Καραμανλής ζήτησε γραπτώς από την ηγεσία του κόμματος να «απαλλαγεί» από τις μετοχές, αφού δεν ήταν πλέον αρχηγός της Ν.Δ. (σ.σ.: από 10% έχουν οι κύριοι Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας και Σταύρος Δήμας). Αλλωστε, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε στην πράξη «κουμάντο», χωρίς να ζητείται η άποψη του κ. Καραμανλή για οποιοδήποτε θέμα.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και χρέη προς εργαζόμενους που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Τελικά, η αλλαγή έγινε προ ημερών και ο πρωθυπουργός έδωσε τις μετοχές Καραμανλή στον γενικό γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο. 
Δόθηκε έτσι η εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς είχε μια μικρή ευκαιρία για την απομάκρυνση ενός ακόμη «καραμανλικού» στοιχείου από τη σκηνή της Ν.Δ., αφού το εν λόγω Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1998 και συνδέθηκε με το όνομα Καραμανλής. 
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν «ανεβάζει» το θέμα, αλλά στο «καραμανλικό» στρατόπεδο η εκτίμηση είναι ότι η ηγεσία της Ν.Δ. συνεχίζει χωρίς διακοπή την προσπάθεια για «απο-καραμανλοποίηση» του κόμματος -ας σημειωθεί ότι το κομματικό επιστημονικό Ινστιτούτο Δημοκρατίας είναι άσχετο με το Ιδρυμα Κ. Καραμανλή, που εδρεύει στη Φιλοθέη και έχει στη διοίκησή του ως ισόβια μέλη τους κυρίους Πέτρο Μολυβιάτη, Προκόπη Παυλόπουλο και Αχιλλέα και Κώστα Καραμανλή.

Όμως, αν ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να δώσει έκταση στην παραπάνω υπόθεση, αν δεν επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με τους «σαμαρικούς», δεν είναι αδιάφορος για ένα άλλο ζήτημα
Αυτό που αφορά την «πύκνωση» τελευταία των πληροφοριών που θέλουν τον κ. Σαμαρά να σκέπτεται την προώθηση της ιδέας για νέο κομματικό σχήμα, με τη «Νέα Ελλάδα» στη θέση της Νέας Δημοκρατίας με τα πολλά «βαρίδια» του παρελθόντος…

Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δεν θεωρούν τυχαίο ότι σχετικές πληροφορίες περνούν στον Τύπο σήμερα, με βαθιές ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. 
Εκτιμάται στον αριθμό 21 της οδού Π. Κυριακού ότι ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να χρησιμοποιήσει έναν νέο φορέα ως εργαλείο για μία «διεύρυνση», με πρόσωπα από τον «μνημονιακό» αστικό χώρο, που θα κάνουν να ξεχαστεί κατά το δυνατόν το «καραμανλικό» παρελθόν της παράταξης
Από τις ίδιες πηγές αναφέρεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν θεωρεί κατ’ αρχήν πολιτικά ανορθόδοξη μια «διεύρυνση», 
αλλά εκτιμά ότι για την πολιτική επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος χρειάζεται: 
α) η στήριξη από ευρεία λαϊκή βάση και 
β) το «άνοιγμα» σε πρόσωπα αξιόλογα, με πολιτικό κύρος. Και προστίθεται με έμφαση ότι πρόσωπα «τύπου Χρυσοχοΐδη» και «ξέμπαρκοι» της «Κεντροαριστεράς» δεν υπόσχονται επιτυχία. 
Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι η απόφαση για «διεύρυνση» δεν πετυχαίνει όταν γίνεται σε στιγμή πολιτικής αδυναμίας μιας ηγεσίας.

Ο κ. Καραμανλής συνεχίζει, πάντως, να μην απαντά σε όσους τον ρωτούν αν θα είναι υποψήφιος σε επόμενες βουλευτικές εκλογές. 
Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει, λένε στενοί συνεργάτες του, ότι οι εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή θα εξαρτηθούν από την «ατμόσφαιρα» που θα υπάρχει την επομένη της 25ης Μαΐου. 
Εκτιμά επίσης ότι οι δημοσκοπήσεις σήμερα δεν μπορούν να καταγράψουν αξιόπιστα τις τάσεις του εκλογικού σώματος, εξαιτίας της άρνησης ενός πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών να απαντήσουν στις ερωτήσεις των εταιρειών.


ΟΙ «ΣΥΝΕΤΟΙ»

Στη Νέα Δημοκρατία, οι «καραμανλικοί» συμφωνούν με κοινοβουλευτικά στελέχη που δεν ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» της ηγεσίας και υποστηρίζουν ότι: όπως και αν σκοπεύει να κινηθεί προσεχώς ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί σ’ ένα «διευρυμένο» κόμμα, τύπου «Νέα Ελλάδα», να μην περιλαμβάνεται το «καραμανλικό» στοιχείο, που έχει σημαντικό μέγεθος και είναι βαθιά ριζωμένο στη «γαλάζια» παράταξη.

Δεν μπορεί, λένε, να έχει εύρος ένα σχήμα που θα στηρίζεται μόνο στους «σαμαρικούς» και στους «εξωτικούς» που θα προσέλθουν σ’ αυτό. 
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι οι πιστοί στον καραμανλικό φιλελευθερισμό, ακόμα και δεχόμενοι επιθέσεις «κάτω απ’ τη ζώνη», παραμένουν μέσα στη Ν.Δ. ως ουσιαστική δύναμη εσωτερικής συνοχής, όσο ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, λειτουργώντας «παραταξιακά», τους… συγκρατεί, επειδή απεχθάνεται τις διασπαστικές τακτικές. 
Αν, όμως, ο κ. Σαμαράς, λένε, θελήσει να «χωρίσει τα τσανάκια» του οριστικά με το «καραμανλικό» στρατόπεδο, τότε θα «απελευθερωθούν» από το κόμμα δυνάμεις που μοιραία θα φέρουν τα πάνω κάτω στην παράταξη και πιθανότατα στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο.

Προσθέτουν, δε, ότι το τελευταίο που θα ήθελε η Ν.Δ. να της συμβεί θα ήταν να βρεθεί μ’ ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, εσωτερικά τεμαχισμένη «αλά ΠΑΣΟΚ»… 
Παρουσιάζει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι την παραπάνω άποψη ασπάζεται και ένα μέλος του «στενού» πρωθυπουργικού επιτελείου, που πάντοτε συνομιλούσε με σημαίνοντες «καραμανλικούς»…
Του Κ.Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια: