Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΠΑΣΟΚ παζαρεύει με το Μαξίμου 4 περιφέρειες

Το ΠΑΣΟΚ παζαρεύει με το Μαξίμου 4 περιφέρειες

-Το πολιτικό «αλισβερίσι» των δύο κομμάτων και τα… ανταλλάγματα

-Στα χέρια Σαμαρά και Βενιζέλου οι τελικές αποφάσεις

Εικόνα πολιτικής συναλλαγής σε Περιφέρειες κυρίως αλλά και μεγάλους δήμους, κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στα δύο κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι τα μοναδικά ερείσματα που τους έχουν απομείνει είναι στο χώρο της αυτοδιοίκησης και δεν θέλουν να τα χάσουν...

Οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ αλλά και οι περιφερειάρχες έχουν έντονο ένστικτο πολιτικής επιβίωσης. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία τύχη αν επιχειρήσουν αυτόνομη κάθοδο με το κόμμα τους, δημοσκοπικά, να κινείται ανάμεσα στο 4-6% και με την κυβερνητική φθορά να αγγίζει και τους ίδιους.
Πολλοί από αυτούς έχουν πολυετή παρουσία και 3 ή 4 θητείες, κάτι που συνιστά επιπλέον φθορά στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.
Γνωρίζουν ότι χωρίς τη στήριξη της Ν.Δ, δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια νέα θητεία και για αυτό έχουν αποδυθεί σε μία προσπάθεια να αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας που διαπραγματεύεται το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ σε κεντρικό επίπεδο.
Εκεί ίσως οφείλεται και η προσεκτική έως χλιαρή στάση που κράτησαν σχεδόν όλοι στο θέμα της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και στην αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα ξεκινήσει από την αυτοδιοίκηση και αναμένεται να θέσει σε καθεστώς κινητικότητας άλλους 12.000 υπαλλήλους εντός του 2014.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τη Ν.Δ τη στήριξη 4 νυν Περιφερειαρχών με αντάλλαγμα τη δική του στήριξη στους υποψηφίους της Ν.Δ στις άλλες 9 Περιφέρειες.
Το θέτει ως όρο για να συναινέσει και να υπερψηφίσει το νέο πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, που θα έρθει μέσα στο φθινόπωρο, και θα περιλαμβάνει το νέο εκλογικό νόμο σε δήμους και περιφέρειες, αλλαγές στον Καλλικράτη και διάσπαση του ενός δήμου σε 3 ή 4 μικρότερους σε μεγάλα νησιά όπως η Κέρκυρα, η Λέσβος και η Ρόδος.
Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ παζαρεύει τη συναίνεσή του στο νομοσχέδιο με τη στήριξη 4 Περιφερειαρχών που ανήκουν σε αυτό αλλά και δημάρχων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ ζητά από τη Ν.Δ να στηρίξει τους κ. Σγουρό (Αττική), Αρναουτάκη (Κρήτη) ενώ οι άλλες δύο θέσεις ''παίζονται'' ανάμεσα στους κ.κ. Κατσιφάρα (Δ.Ελλάδας), Περγαντά (Στερεάς Ελλάδας) και Μαχαιρίδη (Ν.Αιγαίου).
Ζητά επίσης τη στήριξη Δημάρχων όπως οι κ.κ. Ασκούνης, Δανιηλίδης, Παπαγγελής κ.α.
Είναι φανερό ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές και προσκρούουν και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, από στελέχη της Ν.Δ, προκειμένου να υποστηριχθούν Περιφερειάρχες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Για να αμβλυνθούν αυτές οι αντιδράσεις, έχει πέσει στο τραπέζι από την πλευρά των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ που αγωνιούν για την επανεκλογή τους μία δέσμη αντιπροτάσεων και αντισταθμιστικών οφελών προς τη Ν.Δ.
Σύμφωνα με αυτήν, στις Περιφέρειες που θα υποστηριχθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δύο λύσεις για να λειτουργήσει, πολιτικά και εκλογικά η συμφωνία.
-Να υποστηριχθούν από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι δήμαρχοι της Ν.Δ στους δήμους αυτών των περιφερειών.
-Να οριστούν ως υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες, στελέχη προερχόμενα από τη Ν.Δ.
Οι τελικές βέβαια αποφάσεις θα παρθούν από τους κ.κ. Σαμαρά-Βενιζέλο και με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αλλά και την ανάλυση των τοπικών δεδομένων και ιδιαιτεροτήτων.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: