Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Αγοράζουν κρυφά ελληνικό χρέος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου παρά τις αλλεπάλληλες εμπλοκές των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών της χώρας.

Και σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πλευρές υπάρχουν δύο όψεις στην διαδικασία
Η μία είναι αυτή που φαίνεται από τις δημόσιες δηλώσεις των Γερμανών και αφορά την επαναγορά ομολόγων στα 30 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας και η άλλη μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει με μυστικότητα και χρηματοδοτείται από back to back δάνειο από μεγάλη ξένη επενδυτική τράπεζα. 
Οι πληροφορίες αυτές μάλιστα αναφέρουν πως επικεφαλής της διαχείρισης της μυστικής επαναγοράς είναι υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας με εμπειρία στο θέμα και...
προϋπηρεσία σε εμβληματική αμερικανική τράπεζα και πρόσφατη έξοδο από κρατικό πόστο. Σημειώνουν δε προς επιβεβαίωση αυτής της εξέλιξης τους πολύ αυξημένους όγκους των τελευταίων συνεδριάσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Πρόκειται για τους είκοσι τίτλους συνολικής ονομαστικής αξίας 62 δις. ευρώ που δόθηκαν έναντι του 31,5% της αξίας των παλιών ομολόγων που μπήκαν στο PSI. Προσθέτουν δε πως οι διακυμάνσεις τους εντός ενός ορισμένου εύρους τιμών εδώ και μερικές εβδομάδες είναι αποτέλεσμα όχι της αβεβαιότητας που προκαλούν οι παλινωδίες των εταίρων της χώρας αλλά των market makers που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της συγκράτησης των τιμών στα επίπεδα των 25-27 σεντς ανα ευρώ. 
Το σενάριο αυτό θέλει με την ανακοίνωση της επαναγοράς να ανακοινώνεται και το ύψος των ομολόγων που έχουν ήδη επαναγοραστεί για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.  
«Αυτά τα πράγματα γνωστοποιούνται αφού γίνουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά στα «Π» από το Λονδίνο. 
Πωλητές είναι σε αυτή την πρώτη φάση οι ξένοι ασφαλιστικοί εκείνοι οργανισμοί που έχουν ήδη από καιρό πάρει προβλέψεις για τα ομόλογα αυτά, ακόμα και πριν το psi, και ήδη θα γράψουν μεγάλα κέρδη. Όμως συνολικά η ονομαστική αξία των τίτλων που διακρατούν αυτοί οι ομολογιούχοι υπολογίζεται μόλις στα 6-8 δις. ευρώ ενώ ο ιδανικός στόχος θα ήταν η επαναγορά και των 60 δις. έναντι 16 δις περίπου.


πηγή:ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: