Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το παρασιτικό κεφάλαιο ξέρει ότι δεν έχει ελπίδα

Του Γιώργου Καισάριου 
Η αγορά δεν έχει ανάγκη από επιδοτήσεις και βοήθεια για να λειτουργήσει.  
Οι εμπλεκόμενοι στην αγορά είναι μεγάλα παιδιά και δεν χρειάζονται την ανάμιξη της πολιτείας, παρά μόνο για να εδραιώσει τους κανόνες μεταξύ των εμπλεκόμενων για να υπάρχει αξιοκρατία σε επίπεδο ανταγωνισμού.
Το αν πολλές φορές δεν συμβαίνει αυτό στην χώρα μας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία είτε είναι ανεπαρκής, είτε έχει λόγους να μην θέλει μια αξιοκρατική αγορά, διότι διαπλέκεται με την αγορά.

Πάρα πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό, καθώς νομίζουν ότι...
η αγορά καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η αλήθεια είναι ότι δεν καθορίζει τους κανόνες η αγορά αλλά ο νομοθέτης. Το κατά πόσο αποτελεσματικά θα λειτουργήσει η αγορά ή όχι, έχει σχέση με αυτούς τους κανόνες.

Επειδή στη χώρα μας η πολιτική ηγεσία δεν κατανοεί την αγορά, έχει νομοθετήσει με γνώμονα ότι η αγορά και η προσδοκία του κέρδους είναι κάτι το κακό. Με αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να βγάλουν κέρδος. Σαν αποτέλεσμα αυτές, δεν αποδίδουν φορολογία εισοδήματος, διότι δεν έχουν λογιστικό κέρδος. Και επειδή η πολιτεία εξαρτάται κατά 100% από την αγορά για έσοδα, όταν η αγορά δεν κερδίζει, δεν κερδίζει και η πολιτεία.


Το κρατικοδίαιτο παρασιτικό κεφάλαια στην Ελλάδα, δηλαδή οι επιχειρηματικοί παρατρεχάμενοι της πολιτικής ηγεσίας, που απομυζεί αυτή τη χώρα, καθώς βεβαία και όλοι όσοι εξαρτώνται από την πολιτεία για την καθημερινότητά τους (πχ, άπαντες που δουλεύουν για το δημόσιο, ακόμα και αν κάνουν πολύ καλή δουλειά), νομίζουν ότι οι μισθοί τους έχουν μισθωθεί διότι η κακή η αγορά δεν αποδίδει τους σωστούς φόρους.


Το παρασιτικό αυτό κεφάλαιο, θέλει η πολιτεία να ρίξει χρήμα στην αγορά, διότι ακριβώς ξέρει ότι αυτό θα ωφεληθεί τα μέγιστα. Ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία και ξέρει ότι θα φάει με χρυσά κουτάλια.


Στο όνομα της ανάπτυξης, εκλιπαρεί να πέσει ζεστό χρήμα, όπως τα τελευταία 30 χρόνια, για να τα φάει αυτό και όλοι οι άλλοι να μείνουν με τον λογαριασμό.


Αυτό όμως που δεν θέλει αυτό το κρατικοδίαιτο παρασιτικό σύστημα, είναι οι αλλαγές που θα επιτρέψουν την αξιοκρατία, διότι σε αυτή την περίπτωση ξέρει ότι δεν έχει ελπίδες.


Και προκειμένου να μην γίνουν αυτές οι αλλαγές, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δει έναν ολόκληρο λαό να πηγαίνει στον Καιάδα, μόνο και μόνο επειδή αυτό δεν μπορεί να ωφεληθεί.


Αυτά και πολλά άλλα ήταν μέρος της εισήγησης μου χτες το βράδυ, προσκεκλημένος του οικονομικού επιμελητηρίου Αγίου Νικολάου στο επιμελητήριο Λασιθίου Κρήτης. Είχε να γίνει τόση φασαρία μου είπαν (η συζήτηση ήταν παραπάνω από ζωντανή) από πέρσι, όταν σε αντίστοιχη εκδήλωση ήταν προσκεκλημένος ο φίλος μου ο Παναγιώτης Γεννηματάς.


Τους ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ευκαιρία να παρουσιάσω τις θέσεις μου και τους ευχαριστώ για τα καλά λόγια και την αγάπη που μου έδειξαν. Και βέβαια ευχαριστώ και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου προσωπικά, για το πολύ κάλο γεύμα μετά από την εκδήλωση.


george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: