Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

LIVE: O τυφώνας Sandy «σαρώνει» τη Νέα Υόρκη

LIVE-O-tyfonas-Sandy-saronei-ti-nea-yorkiAYΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ - ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ - ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Την πυκνοκατοικημένη ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών πλήττει ο τυφώνας Sandy, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν περιοχές, να διακοπεί η λειτουργία των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών σε μία πολύ μεγάλη ακτίνα, από τα όρια της Βόρειας Καρολίνας έως το Μέιν. Συνολικά οι νεκροί στος ΗΠΑ ανέρχονται στους 13, ενώ ανάμεσά τους είναι και τρία παιδιά, όπως μεταδίδει το CNN. Νεκρή μία γυναίκα και στον Καναδά. Αναλυτικές πληροφορίες έχουν δοθεί μόνο για έξι από τα θύματα. 
Την ίδια ώρα σε σταθμό παραγωγής ενέργειας που... πλημμύρισε στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν βρίσκονται παγιδευμένοι δεκαεννέα εργάτες σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Χάος επικρατεί στη Νέα Υόρκη, όπου δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας.

Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον.

«Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από θαλασσινό νερό, δεν υπερβάλλω», έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στο Twitter.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Συνολικά όμως σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε στο Twitter ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.

Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης, «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.  

Οι ζημιές εξαιτίας του τυφώνα είναι ανυπολόγιστες ενώ κατέρρευσε κτίριο στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάταν.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έξω από «4 New York Plaza» στο Μανχάταν το νερό έχει φτάσει τουλάχιστον τα τρία μέτρα βάθος, ενώ έχουν πλημμυρίσει το Μετρό και το Χρηματιστήριο.




Μετα-τροπικός τυφώνας ο Sandy

Οι άνεμοι της τροπικής καταιγίδας αποδυναμώθηκαν ελαφρώς και κινούνται με ταχύτητα έως 130 χιλιόμετρα ανά ώρα από 150 χιλιόμετρα την ώρα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφωνων.

Εν τούτοις οι ισχυροί άνεμοι γίνονται αισθητοί έως και 1200 χιλιόμετρα από το κέντρο της τροπικής καταιγίδας.
Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανέφερε ότι ο Σάντι είναι πλέον ένας «μετά-τροπικός τυφώνας», που σημαίνει ότι οι άνεμοι του έχουν την ισχύ τυφώνα, αλλά στο σύνολό του έχει χάσει τα χαρακτηριστικά του τροπικού τυφώνα.


Παρέλυσε η Νέα Υόρκη

Η λειτουργία όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ανεστάλη και περισσότερες από 10.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ όλες οι παράκτιες συνοικίες έχουν εκκενωθεί προληπτικά. Υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Κλειστή παραμένει και σήμερα η Wall Street όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 Κλειστό στους επισκέπτες και το Aγαλμα της Ελευθερίας, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη , ακύρωσε τις συνόδους στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, λόγω της άφιξης του κυκλώνα.

 Η κυκλοφορία έχει απαγορευθεί σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη, αφού το χτύπημα του φαινομένου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρό.

Περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης.

 
(Πηγή: eurokinissi)

Έξι πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Έξι πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ 60 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την έλευση του τυφώνα, καθώς ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται, σχολεία κλείνουν και συγκοινωνίες δεν λειτουργούν.

«Αυτό είναι το πιο καταστροφικό γεγονός που έχουμε δει και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ποτέ στη ζωής μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ Nταν Μαλόι.

Μια προβλεφθείσα από τις αρχές θύελλα θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του νερού έως 11 πόδια (3,35 μέτρα) πάνω από το ύψος της κανονικής παλίρροιας με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνητικός κίνδυνος για άνευ προηγουμένου καταστροφή.



Ο τυφώνας τον οποίο αποκαλούν «Frankenstorm» θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Ομπάμα: «Ο τυφώνας Σάντι αποτελεί μια σοβαρή απειλή»


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ακύρωσε την προεκλογική του επίσκεψη στο Ουισκόνσιν για να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον τυφώνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους συμπατριώτες του για τη απειλή του τυφώνα, «μια μεγάλη και ισχυρή καταιγίδα» που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός ηγέτης, σε μια σύντομη παρέμβασή του μετά από μια έκτακτη σύνοδο στον Λευκό Οίκο, κάλεσε επίσης τους κατοίκους περιοχών που ενδέχεται να πληγούν, να υπακούουν χωρίς αντιρρήσεις στις εντολές των τοπικών αρχών, ιδίως σε ότι αφορά την απομάκρυνση κατοίκων από τις εστίες τους.

«Αυτή είναι μια σοβαρή καταιγίδα και θα μπορούσε να έχει δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες αν οι άνθρωποι δεν αναλάβουν δράση αρκετά γρήγορα», είπε ο πρόεδρος.

Ενώ αυτή η καταιγίδα διαταράσσει σοβαρά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν ανησυχεί άμεσα για τις πιθανές συνέπειες του τυφώνα στις εκλογές.

«Η προτεραιότητα είναι να ενεργήσουμε έτσι ώστε να σωθούν ζωές», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος ανέστειλε de facto σήμερα το πρωί τη συμμετοχή του στην εκστρατεία του για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον και να συντονίσει την αντιμετώπιση από το ομοσπονδιακό κράτος του τυφώνα.

Εκτίμησε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι έτοιμες να παρέμβουν, προειδοποίησε όμως τους συμπατριώτες του ότι η επιστροφή στην κανονική κατάσταση (της ζωής τους) θα είναι μια διαδικασία μακράς πνοής.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον κυκλώνα στον player που ακολουθεί:











Πηγή: neolaia

Σχετικές φωτογραφίες:



img_pod_usa-new-york-prepares-for-hurricane-sandy-pod-2910.jpeg2012-10-27T205014Z_1061338159_TM3E8AR194001_RTRMADP_3_USA.jpeghurricane111111oook.jpeghurriccccc29999.jpegnycsandy.jpegsandddddddddddok.jpeg 

Δεν υπάρχουν σχόλια: