Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Κυβέρνηση στα όρια νευρικής κρίσης

Προβληματισμοί για τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας
ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών επί του πολυνομοσχεδίου με τα διαρθρωτικά – εργασιακά μέτρα και του Προϋπολογισμού προκάλεσε η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές..

Τα πέντε από το έξι άρθρα του νομοσχεδίου έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία. 
Το άρθρο 4 (κατάργηση της εισφοράς 2% στο Τεχνικό Επιμελητήριο) ψηφίστηκε από 146 βουλευτές έναντι 121 κατά και 46 «παρών» και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής που απαιτεί πλειοψηφία 50% συν μία ψήφο επί των παρόντων βουλευτών δεν υπερψηφίστηκε. 
Καταψηφίστηκε, επίσης, η τροπολογία για την ένταξη ταμείων εργαζομένων στα ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ με 143 «όχι», 136 «ναι» και 14 «παρών».
Δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία οι κ. Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 6 άρθρων και της μίας τροπολογίας που ετέθησαν προς ψήφιση, μόνον δύο άρθρα έλαβαν άνω των 170 θετικών ψήφων, η διάταξη σχετικά με τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και την εμπλοκή της Βουλής εγκρίθηκε οριακά (146 ναι, 121 όχι και 26 «παρών» σε σύνολο 293 βουλευτών που ψήφισαν) ενώ η τροπολογία με την οποία υπάγονταν στον ΕΟΠΥΥ ασφαλισμένοι των ταμείων τραπεζών, μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών αλλά και μερίδας των εργαζομένων στα ΜΜΕ απορρίφθηκε με 143 αρνητικές ψήφους και μόλις 136 θετικές.
Ειδικά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε συμπτώματα... διάλυσης καθώς ειδικά για την τροπολογία του ΕΟΠΥΥ υπήρξε αλλαγή γραμμής την τελευταία στιγμή, με τον Πάρη Κουκουλόπουλο να δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει «όχι». 
Τη γραμμή αυτή ωστόσο δεν τήρησαν αρκετά πράσινα στελέχη που ψήφισαν θετικά όπως οι Μ. Χρυσοχοϊδης, Π. Δήμας (ψήφισε πρώτος πριν ενημερωθεί για την αλλαγή στάσης του κόμματος), Δ. Κρεμαστινός, Λ. Γρηγοράκος, Θεοδ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Γ. Ντόλιος, Αχ. Χατζηοσμάν. 
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το επιχείρημα για την καταψήφιση της τροπολογίας ήταν ότι αυτή, καθώς δεν περιελάμβανε και τους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ δημοσιογράφους, ήταν ημιτελής. 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την εικόνα της ολομέλειας, σημειώνονταν ότι ο Γ. Στουρνάρας, μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, είχε αποφασίσει να αποσύρει την τροπολόγια, κάτι που απέτρεψε το ΠΑΣΟΚ απειλώντας να καταψηφίσει το σύνολο του νομοσχεδίου. 
Μικρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στην κοιν. Ομάδα της ΔΗΜΑΡ (καταψήφισε το άρθρο για τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε παρών στην τροπολογία) ενώ ως «μπλοκ» κινήθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. (ναι σε όλα) αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: