Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ο Silvio έβαλε "τα γυαλιά" στον Γιώργο..!



«Colpo Grosso» του Μπερλουσκόνι στα ομόλογα

 

Πως "ξεπούλησε" 9,3 δις ευρώ 


Ο καναλάρχης πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πέτυχε εκεί που απέτυχε ο Γιώργος. Παπανδρέου, ο Ζοζέ Σόκρατες, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και η Άνγκελα Μέρκελ, αφού κατάφερε να στηρίξει τη ζήτηση για τα ιταλικά ομόλογα όταν οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ακόμη και τα γερμανικά bond!
Ο κ. Μπερκουσκόνι γνωρίζει πολύ καλά τόσο τον τρόπο λειτουργίας των αγορών.
Η επενδυτική του ναυαρχίδα Mediaset ταξιδεύει με επιτυχία εδώ και χρόνια στις χρηματιστηριακές αγορές.
Έτσι, για εβδομάδες κράτησε ουσιαστικά χαμηλό προφίλ. 
Απέφυγε να αναφερθεί στις δυσκολίες της ιταλικής οικονομίας, στα ελλείμματα και το χρέος και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα δανεισμού που αντιμετωπίζει.
Με αυτό τον τρόπο «απαρατήρητα» κατάφερε να πουλήσει 3ετή, 5ετή και 7ετή ομόλογα αξίας 9,30 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή και τα επιτόκια σε ουσιαστικά ικανοποιητικά ...
επίπεδα.
Παραδόξως η Ιταλία έχει ένα από τα μεγαλύτερα χρέη στην Ευρώπη σε σχέση με το ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το ελληνικό!
Η επιτυχία του κ. Μπερκλουσκόνι ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι συνδύασε τους εξαιρετικά χαμηλούς τόνους των τελευταίων εβδομάδων με την ψήφιση από το υπουργικό συμβούλιο του πακέτου λιτότητας των 25 δισ. ευρώ και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την απαγόρευση των κερδοσκοπικών κινήσεων στα CDS από την καγκελάριο Μέρκελ. 
Η Γερμανία μάλιστα είδε τις τελευταίες ημέρες να μειώνεται η ζήτηση για τα ομόλογά της σε χαμηλότερα επίπεδα από τον προσφορά.
Η πώληση των ιταλικών ομολόγων αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ζήτηση για τα 3ετυή ομόλογα έφθασε στα 6,09 δισ. ευρώ, σε σχέση με προσφορά 3 με 4 δισ. ευρώ, με υπερκάλυψη 1,52%, των 10ετών έφθασε στα 5,49 δισ. ευρώ με προσφορά 3,87 δισ. ευρώ και υπερκάλυψη 1,42%, ενώ των 7ετών έφθασε στα 2,09 δισ. ευρώ με προσφορά 0,75 – 1,50 δισ. ευρώ και υπερκάλυψη 1,50%!

Σχόλιο: Σας θυμίζει σε τίποτα η τακτική του Μπερλουσκόνι  με τα "τραγελαφικά" που έγιναν στην χώρα μας από τον Οκτώβριο 2009, του τύπου ότι η Οικονομία μας είναι υπό πτώχευση, ότι κινδυνεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ότι το περίστροφο είναι γεμάτο στο τραπέζι; κλπ
Εκτοξεύοντας απειλές δεξιά και αριστερά;
Βγάλτε λοιπόν μόνοι τα συμπεράσματα σας...
Οι σώφρονες ξεχωρίζουν και είναι δημοφιλείς στον λαό τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: