Γράφει ο Αρμαγεδδών
«Η κατάκτηση είναι ο στόχος μας, η άμυνα μόνο ένα μέσο»
Αμίν Μααλούφ
Αμίν Μααλούφ
Ωραίο πράγμα η απόσταση.
Ειδικά αν γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι και από θέση ισχύος, παρατηρώντας τους ανταγωνιστές σου να βουλιάζουν εξαιτίας δικών τους χειρισμών, το συναίσθημα είναι ολοκληρωτικό.
Γιατί, ας μη γελιόμαστε, η Ε.Ε., από τότε που δημιούργησε δικό της νόμισμα που – λογικά – κάποια στιγμή θα την οδηγούσε σε πολιτική ένωση, μόνο ως ανταγωνιστής μπορεί να ειδωθεί για τους αμερικανούς.
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, οι ΗΠΑ απλά παρατηρούσαν την κρίση χρέους να εξελίσσεται στην ευρωζώνη, χωρίς να παρεμβαίνουν (παρά μόνο με κάποιες φραστικές στηρίξεις). Και αν έχουν παρέμβει, σίγουρα έχουν παρέμβει προς δικό τους όφελος, πιθανότατα χειραγωγώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Έλα όμως, που αυτή η ριμάδα η παγκοσμιοποίηση έχει την ικανότητα να μην αφήνει κολυμπηθρόξυλο όρθιο όταν κάτι πάει στραβά.
Και, σύμφωνα με την μοναδική πανανθρώπινη αξία, το Νόμο του Μέρφι, όταν κάτι είναι να... πάει στραβά, θα πάει! Ξαφνικά η Wall Street «αιμορραγεί» και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η μετάδοση του ιού του χρέους επεκτείνεται και στις ΗΠΑ...και αυτό θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια της ανάκαμψης (η οποία παραμένει εύθραυστη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου).
Οι Ισπανοί ήδη προέβησαν στην πρώτη μετά χρηματοοικονομικής κρίσης διάσωση τράπεζας, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό ήταν μόλις το πρώτο συμβάν σε μια σειρά από κρατικές διασώσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες θα λάβουν χώρα μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Είναι απολύτως λογικό μια τέτοια προοπτική να τρομάζει τους αμερικανούς, καθώς τα επενδυτικά τους οχήματα και οι τράπεζές τους έχουν έκθεση στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Federal Financial Institutions Examination Council, οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν έκθεση περί τα 60 δισ. δολ. σε δημόσιο χρέος της περιφερειακής Ευρώπης. Πάντως, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η συνολική έκθεση των αμερικανών σε ελληνικό, πορτογαλικό και ισπανικό χρέος ξεπερνά τα 90 δισ. δολ.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωζώνη είναι ο νούμερο ένα πελάτης των αμερικανικών εξαγωγών...που σημαίνει ότι μια ραγδαία διπλή ύφεση σε αυτήν, που θα σημάνει κάμψη της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με το ενδυναμωμένο δολάριο, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι αναλύσεις αναφορικά με την εξέλιξη της κρίσης και μετάδοσης στις ΗΠΑ φαίνεται να καταλήγουν σε τρία σενάρια:
• Κατά το πρώτο σενάριο, το θετικό, το πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ κάνει η δουλειά τους και σταματάει την κρίση χρέους. Σε αυτή την περίπτωση η μετάδοση στις ΗΠΑ ανακόπτεται και κοστίζει σημαντικά λιγότερο από 1% του αμερικανικού ΑΕΠ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs.
• Κατά το δεύτερο σενάριο η Ελλάδα δεν αντέχει και φτάνει σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αμερικανικές αγορές βιώνουν πτώση, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες υποχωρούν, η κατανάλωση φρενάρει και το κόστος δανεισμού αυξάνεται, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούνται στην Ευρωζώνη. Παρά ταύτα, ο αντίχτυπος στις αμερικανικές τράπεζες θα είναι περιορισμένος και θα εκφραστεί μόνο με σφίξιμο των συνθηκών δανεισμού.
• Κατά το τρίτο σενάριο στην Ευρώπη έχουμε ένα credit crunch και διπλή ύφεση. Και σε αυτό το ενδεχόμενο η κρίση χρέους επεκτείνεται πέρα από την Ισπανία και σε ακόμα μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου. Και για να καταλάβει κανείς τη διαφορά, η συνολική έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στις οικονομίες της ευρωζώνης φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια! Που σημαίνει ότι αν η κρίση γίνει παν-ευρωζωνική, τότε θα μιλάμε για έναν Αρμαγεδδώνα χρέους παγκοσμίου επιπέδου! Η Goldman υπολογίζει ότι μια διευρυμένη κρίση χρέους στην ευρωζώνη (χωρίς να «σκάσουν» όλα τα επισφαλή δάνεια) θα στοιχίσει περισσότερο από 1,5% του ετήσιου ΑΕΠ των ΗΠΑ, κάτι που θα τις ωθήσει πίσω στην ύφεση.
Και εμένα κάτι μου λέει ότι πολύ σύντομα οι Aμερικανοί θα περάσουν σε θέση άμυνας. Τι θα σημαίνει αυτό και πώς θα εκφραστεί δεν ξέρω. Ο προστατευτισμός, πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ανθεί...
theinsider
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου