Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Εξυπηρετούν αμερικανικά συμφέροντα οι οίκοι;


Tα σχέδια της Κομισιόν για αυστηρότερο έλεγχο των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μπαρνιέ

Η περίπτωση της Ισπανίας ήταν για πολλούς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενώ η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωνε τη λήψη νέων αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχωρούσε λίγο αργότερα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.  
Αντιδρώντας στην εντεινόμενη κριτική έναντι των οίκων αξιολόγησης, η Κομισιόν προχωρά τώρα στη λήψη άμεσων μέτρων που προβλέπουν μεταξύ άλλων ...
αυστηρό έλεγχο των οίκων αλλά και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών. 
Τα σχέδια της Επιτροπής παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.
Στο επίκεντρο της κριτικής δεν βρίσκεται τόσο η απόφαση των οίκων για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, όσο ο ακριβής χρόνος δημοσιοποίησης της απόφασης αυτής.  
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Ισπανία που την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωνε τη λήψη νέων μέτρων για να υποβαθμιστεί λίγο αργότερα η πιστοληπτική της ικανότητα.

Η αναβάθμιση και υποβάθμιση βρίσκεται στα χέρια τριών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης: της Standard & Poor's ή S&P, της Moody´s και της Fitch. Θεωρούνται ανεξάρτητες και αλάνθαστες, μολονότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την χρεοκοπία της Lehman Brothers. Ποιός ελέγχει όμως τους ελεγκτές των οίκων αξιολόγησης; 
Πρόκειται για ένα ερώτημα που τίθεται το τελευταίο διάστημα ολοένα και συχνότερα. Ο Ρόμπερτ Χάλβερ από την Baader Bank: "Δυστυχώς ελέγχονται ελάχιστα. Θα έπρεπε να είναι σχετικά ανεξάρτητοι. Kανονικά θα έπρεπε να είναι τελείως ανεξάρτητοι, αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας πολύ υψηλός στόχος".

Γιατί να θεωρούνται καν οι ελεγκτές των οίκων αξιολόγησης πιο έγκυροι από τους αναλυτές των τραπεζών, αναρωτιέται ο Φιντέλ Χέλμερ από την Hauck & Aufhäuser;
"Αμφιβάλλω αν αυτοί οι ‘ολίγοι’ των οίκων αξιολόγησης γνωρίζουν περισσότερα από τους αριθμητικά πολύ περισσότερους αναλυτές των τραπεζών".


Παρόλα αυτά όμως οι αναλύσεις και προβλέψεις των τριών οίκων είναι καθοριστικές για το μέλλον επιχειρήσεων και ολόκληρων κρατών. Από την απόφασή τους εξαρτάται για παράδειγμα το ύψος των επιτοκίων, που με τη σειρά του μεταφράζεται σε δις για τα κρατικά ταμεία. Οι χώρες που ελέγχονται δεν πληρώνουν για την αξιολόγησή τους, τα έξοδα των οίκων καλύπτονται από άλλους πόρους και αυτό είναι απόδειξη του ότι είναι τελείως ανεξάρτητοι, λένε εκπρόσωποί τους.

"Οι οίκοι αξιολόγησης χρηματοδοτούνται συχνά από πωλήσεις εργαλείων ανάλυσης προς ασφαλιστικές, τράπεζες και άλλους οργανισμούς", θα πει ο Ρόμπερτ Χάλβερ από την Baader Bank.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι 3 παραδοσιακοί αμερικανικοί οίκοι εξυπηρετούν κυρίως αμερικανικά συμφέροντα. 
Έτσι οι "εκπληκτικοί" βαθμοί των ΗΠΑ έχουν παραμείνει αμετάβλητοι παρά το γεγονός ότι και οι Αμερικανοί έχουν για παράδειγμα υπέρογκο χρέος. 
Η λύση θα ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, θα πει ο Ρόμπερτ Χάλβερ, "υπό την προϋπόθεση ωστόσο να μην είναι παράρτημα άλλου οργανισμού, για παράδειγμα της ΕΚΤ ή της Κομισιόν. 
Γιατί τότε θα δημιουργούνταν η εντύπωση ότι ασκείται επιρροή και αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί".

Ένας 4ος, ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης δίπλα στους Standard & Poor's, Moody´s και Fitch; Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, είναι υπέρ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: