Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Τα ρόδια σώζουν την αγροτική οικονομία στη Δράμα.

Έχουν πιάσει όπως φαίνεται το νόημα της σύγχρονης γεωργίας οι αγρότες στον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας και ξεκίνησαν να αντικαθιστούν τις παραδοσιακές καλλιέργειες με πιο δυναμικές!

Έτσι πλέον τα ρόδια έχουν αντικαταστήσει το βαμβάκι.

Ήδη στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου του νομού Δράμας έχουν φυτέψει καινούριους ροδεώνες, οι οποίοι στα επόμενα χρόνια θα επεκταθούν, αντικαθιστώντας καλλιέργειες όπως βαμβάκι και καλαμπόκι.

Οι αγρότες-μέλη της Ομάδας Παραγωγών "Άγιος Αθανάσιος" είχαν απηυδήσει από τις περσινές τιμές του καλαμποκιού, ενώ το βαμβάκι είδαν ότι δεν έχει μέλλον κι έτσι επένδυσαν σε νέες φυτείες ροδιάς.


Το εγχείρημα έχει πετύχει σε πρώτη φάση, αλλά η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την ίδρυση μονάδας παραγωγής χυμού ροδιού, με χρηματοδότηση από το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ομάδας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, για να ολοκληρωθεί μέχρι το 2011.


Ο "κόκκινος χρυσός", όπως τον αποκαλούν οι ειδικοί της διατροφής, που διακρίνεται για την υψηλή διατροφική αξία και, ειδικότερα, τις πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο περιζήτητα διατροφικά προϊόντα στο άμεσο μέλλον- δεδομένης και της αυξανόμενης ζήτησης που παρουσιάζουν στην αγορά τα "έξυπνα" και υγιεινά τρόφιμα και ποτά. Παράλληλα, η καλλιέργεια ροδιού έρχεται να δώσει μια εξαιρετική και ιδιαίτερα προσοδοφόρα εναλλακτική στους παραγωγούς της, αφού μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε άγονα μειονεκτικά χωράφια όσο και σε πρώην καπνοχώραφα.


Με βάση πάντως αυτό το σκεπτικό στη Βόρεια Ελλάδα υλοποιούνται νέα επενδυτικά σχέδια: Η Thessa, η Ρόδι Ελλάς και η Ομάδα Παραγωγών "Άγιος Αθανάσιος" Δράμας προχωρούν στη δημιουργία των κατάλληλων παραγωγικών εγκαταστάσεων.
Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι οι επενδύσεις αυτές πλαισιώνονται με ισάριθμα προγράμματα συμμετοχικής συμβολαιακής γεωργίας, που προσφέρουν ασφάλεια και σταθερό εισόδημα στον παραγωγό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: