Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το "μυστήριο" της (μη) υποψηφιότητας Κασσελάκη και η συσπείρωση των 87 γύρω από τον Φάμελλο

Στον ΣΥΡΙΖΑ το τοπίο παραμένει θολό, όσες εσωκομματικές νίκες και αν έχουν καταφέρει στα Όργανα οι 87 της νέας πλειοψηφίας.
Έχει εξάψει - και όχι μόνο- την περιέργεια εντός και εκτός Κουμουνδούρου ο τρόπος που κινείται ο Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά με την υποψηφιότητά του: Εδώ και εβδομάδες προεξοφλείται μέσω διαρροών, προαναγγέλλεται από θιασώτες του βουλευτές και στελέχη, "θρυλείται" στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, προοιωνίζεται μέσω κινήσεών του (όπως περιοδείες και έκδοση αφισών με σιβυλλικά μηνύματα) αλλά δεν κατατίθεται...
Οι πρώτες ημέρες της καθαίρεσής του, αναλώθηκαν στην άρνηση του ίδιου και του περιβάλλοντός του και σε μάχες δια αντιπροσώπου: Δεν έχει καμία αξία η καθαίρεσή του από την προεδρία, η νομενκλατούρα δεν μπορεί να κάνει κουμάντο, οι "κουκουλοφόροι" που τον κήρυξαν έκπτωτο δεν νομιμοποιούνται να το πράξουν και λοιπές εμπρηστικές ιστορίες. 
Λίγο αργότερα, η επίσημη εκδήλωση της υποψηφιότητάς του, σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του, μετατίθετο για όλο και πιο παρακάτω: Όχι σήμερα, ούτε αύριο. Θα δούμε πότε, Από Δευτέρα μέχρι που χθες, αντικαταστάθηκαν από την πληροφορία: Η αφίσα που εξέδωσε δηλώνοντας πως " είμαι εδώ", ισοδυναμεί με δήλωση υποψηφιότητας. Δεν θα υπάρξει άλλη. Τώρα, περιοδείες και επαφή με τον κόσμο.

Μυστήρια πράγματα. Η ίσως όχι και τόσο αν ιδωθούν υπό το πρίσμα πως ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των βουλευτών που τον στηρίζουν, διαμήνυε ότι "όλα θα κριθούν από ( και) το Συνέδριο. Ακόμη και η απόφαση της έκπτωσής του. 
Η άρνησή του να δηλώσει επίσημα υποψήφιος σε αυτή τη φάση, πιθανότατα να μην οφείλεται σε... sui generis τακτική και να κρύβει πολλά περισσότερα από τον απλό συμβολισμο: εσείς ασχολείστε με τα Όργανα και τη γραφειοκρατία ενώ εγώ συνεχίζω την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο ( μου). 
Ήτοι, να είναι στρατηγικής φύσεως με στόχο πραγματικά να προσπαθήσει να αναιρέσει την απόφαση της έκπτωσής του στο συνέδριο, τινάζοντάς το στον αέρα και μετατρέποντάς το σε αρένα, ως έχει περιγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Capital.gr. 
Η νέα πλειοψηφία, δια αποφάσεων που κέρδισε στα Όργανα με ψηφοφορία, πέτυχε να σφίξει τον κλοιό των προυποθέσεων προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει υποψηφιότητα με κυρίαρχη την παραδοχή: Όποιος κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία, αποδέχεται αυτόματα όλες τις συλλογικές αποφάσεις των Οργάνων, τις σέβεται και πειθαρχεί. Κατάθεση της υποψηφιότητάς Κασσελάκη δια της ευθείας οδού ( ως έχει οριστεί και από τον οδικό χάρτη που αποοφασίστηκε για τη νέα εσωκομματική διαδικασία) θα σήμαινε ότι αποδέχεται την καθαίρεσή του και δεν δικαιούται να μιλά για "κουκουλοφόρους" και "σακούλες". 

Εκεί βρίσκεται πιθανότατα το "κλειδί" στον σχεδιασμό Κασσελάκη και το κρυφτό που παίζει με επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας. 

Πληθύνονται και τα στελέχη που εξ αυτού του λόγου, παρακολουθούν με καχυποψία τις κινήσεις του.

Φάμελλος και "87"

Ταυτόχρονα, κλειδωμένη θεωρείται πλέον η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, πρώην προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που αντικατέστησε ο Στ. Κασσελάκης με τον Νίκο Παππά. 

Οι ανακοινώσεις αναμένονται ( ακόμα και τις) επόμενες ώρες ή λίγες ημέρες αλλά απ αυτό το μέτωπο, ανατροπές στις αποφάσεις, δεν αναμένονται. 

Γύρω από τον Σωκράτη Φάμελλο θα συσπειρωθεί ο  παραδοσιακός, "κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ), στη μεγάλη πλειοψηφία του τουλάχιστον, μολονότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις στελεχών που δεν έχουν πειστεί ολόθερμα για την υποήφιότητά του: Του χρεώνεται η στάση που τήρησε υπέρ Κασσελάκη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, όταν υπήρξε η ευκαιρία να ανατραπεί ( είχε σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης η Όλγα Γεροβασίλη) αλλά εκείνος τον διέσωσε.

Της Νίκης Ζορμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια: