Παρέμεινε υφυπουργός λιγότερους από 9 μήνες, μέχρι τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου. Σε κυβερνητικό θώκο επέστρεψε, όταν ο Αντώνης Σαμαράς τον τοποθέτησε Αναπληρωτή υπουργό Υγείας τον Ιούνιο του 2012. Έμεινε στη θέση για ένα χρόνο. Παρά το γεγονός... ότι η κυβέρνηση επιβίωσε ως τον Ιανουάριο του 2015 και παρά τους δυο ανασχηματισμούς που έκανε ο κ. Σαμαράς, δεν του ανατέθηκε ξανά υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Αν και ήταν αποδεδειγμένα στενός πολιτικός φίλος του καθώς είχε κατέβει μέχρι και υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη το 1993 και το 1996. Έτσι, στον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου του 2013 ο κ. Σαμαράς έκανε υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη και υφυπουργούς, τον εξαιρετικό και μετρημένο βουλευτή Αντώνη Μπέζα και την κ. Ζέττα Μακρή.
Στο δεύτερο ανασχηματισμό που ακολούθησε στις 14 Ιουνίου του 2014, ο Αντώνης Σαμαράς, πάλι δεν βρήκε χώρο και ρόλο για τον κ. Σαλμά και στο Υπουργείο Υγείας βρέθηκαν ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός, ο μακαρίτης Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ και η τότε γαλάζια βουλευτής και μετέπειτα υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, Κατερίνα Παπακώστα.
Οι κκ. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αν και είχαν την καλύτερη πολιτική δικαιολογία ότι ο κ. Σαλμάς εκλεγόταν σε μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια, για πολλά και συνεχόμενα χρόνια και ήταν στενός φίλος τους, μάλλον δεν πολύ-πίστευαν στις ικανότητες του. Η δεν τον εμπιστεύονταν αρκετά για άλλους λόγους. Γι’ αυτό, το πέρασμά του από τα υπουργικά τους συμβούλια, ήταν βραχύβιο.
Πάντως ο κ. Σαλμάς τον Ιούνιο του 2015, και ενώ η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού που την οδήγησαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσίαζε σε μια μεγάλη εκδήλωση το βιβλίο που έγραψε για τις εμπειρίες από το υπουργιλίκι του. Το βιβλίο προλόγισε ο Αντώνης Σαμαράς και στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν και ο συντοπίτης του κ. Σαλμά, υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η ομιλία του αλλά και η εκδήλωση γενικότερα επιεικώς ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου με δεδομένες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης κλιμάκωναν τη ρήξη με τους Ευρωπαίους και ο Μάριος Σαλμάς στο Caravel ρωτούσε : «Είναι δυνατόν να πάει η χώρα μπροστά όταν όποιος έρχεται να κυβερνήσει αλλάζει την κατεύθυνση πολιτικής; Έρχεται ο Καραμανλής συμφωνεί ενεργειακή στρατηγική με κατασκευή συγκεκριμένων αγωγών. Έρχεται ο Παπανδρέου ακυρώνει τους μισούς. Έρχεται ο Σαμαράς και φτιάχνει σχέδιο αξιοποίησης, εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Έρχεται ο Λαφαζάνης και ο Καμμένος να ξανασχεδιάσουν το θέμα».
Αλλόκοτα πράγματα σε αλλόκοτη περίοδο.
Χθες ο κ. Σαλμάς ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, αναρωτήθηκε γιατί τον διαγράφουν και ποια είναι η αντισυναδελφική συμπεριφορά που τον οδήγησε στη διαγραφή.
Αμέσως μετά σε μια αμιγώς στρεψόδικη δήλωση, ανέφερε ότι είναι τιμή του εάν τον διέγραψε ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασε για τις περιουσίες που χάνονται και τα κόκκινα δάνεια, γιατί αντιτάχθηκε στη woke ατζέντα και γιατί ζήτησε να ελεγχθούν τα καρτέλ.
Έχοντας προφανώς ακούσει ξανά την υπουργό Πολιτισμού να εξηγεί πλήρως από ραδιοφώνου, ότι στον ανοικτό διαγωνισμό για τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων μετείχαν 3 εταιρείες, καλώντας τον εκ νέου να απευθυνθεί στον εισαγγελέα, απέδωσε το ειδικό ενδιαφέρον του, στη θεσμική του λειτουργία.
«Θεσμικά ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, χωρίς συναγωνισμό και στην ελάχιστη τιμή τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των υπουργών από τους βουλευτές και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο διαγραφής».
Αναζητώντας…θεσμικά στην ιστοσελίδα της Βουλής τις ερωτήσεις που έχει υποβάλλει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Σαλμάς, συμπεραίνεται περιορισμένο ενδιαφέρον για τους…πολλούς τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.
Αυξανόμενο αίφνης το ενδιαφέρον του, μετά τις ευρωεκλογές και μάλιστα σε ειδικά πεδία.
Ολόκληρο το 2023 ο κυβερνητικός βουλευτής κατέθεσε συνολικά 3 ερωτήσεις. Σχετικά με τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΠΥ, τη μη αποδοτική λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου και για διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που διακινούνται μέσω πλατφορμών.
Ολόκληρο το 2022 υπέβαλε επίσης 3 ερωτήσεις για τη μεταφορά υπηρεσιών της ΔΕΗ Αμφιλογίας στο Αγρίνιο, για τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί, και για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Τη δε τελευταία, από κοινού με τον βουλευτή Κ. Καραγκούνη.
Το 2024 υπέβαλλε 5 ερωτήσεις. Όλες σχεδόν μόλις έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Κατέθεσε δυο φορές την ερώτηση για τα εστιατόρια και τα κυλικεία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Μια για τις τράπεζες, ενώ συνυπέγραψε και την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια με τους υπόλοιπους 10 κυβερνητικούς βουλευτές.
Όταν τον ρώτησαν μετά τη διαγραφή του οι δημοσιογράφοι, αν θα καταθέσει την έδρα στο κόμμα απάντησε με ερώτηση: «Νομίζετε ότι πρέπει να σταματήσω τη μάχη για τους πολλούς;»
Δεν προκύπτει εύκολα, ποια μάχη ακριβώς έδινε για τους πολλούς και με ποιο τρόπο. Κατά μια έννοια η γενικότητά του, ταυτίζεται με την αντίστοιχη αοριστία των αριστερών και των δεξιών πέραν της ΝΔ που τάσσονται με τον άνθρωπο και τους πολλούς.
Η ΝΔ μέχρι να αποδείξει κάτι άλλο η κάλπη, εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, ή τουλάχιστον αυτή που διαμορφώνεται από εκείνους που ψηφίζουν. Τους πολλούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου