Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Οκέι… «διώξαμε» τον Κικίλια και λύσαμε το πρόβλημα πυρκαγιές!

«Το λοιπόν», για να αρχίσω την πρόταση με μια βίντατζ εισαγωγή από το παρελθόν. 
Καταγγείλαμε τον ανίκανο και…εμπρηστή Μητσοτάκη, που επί των ημερών του κάηκε ολόκληρη η Ελλάδα
Τον διατάξαμε να διώξει τον υπουργό Κικίλια. Α, και τον Οικονόμου που έτρωγε στην ταβέρνα. Τέλος.
Κατατροπώθηκε η Κυβέρνηση, νίκησε η Αντιπολίτευση!
Κασσελάκης, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Βελόπουλος και λοιποί θα σβήνουν, από δω και μετά, τις φωτιές με τη μία, θα τις σταματούν πριν μπουν στον αστικό ιστό και «εμείς» επιτέλους θα... απολαμβάνουμε τον καφέ μας στην πρωινή δροσιά του δάσους, με τα πουλάκια να κελαηδούν, θα βάζουμε μπάρμπεκιου το μεσημέρι με άνεση και εάν πεταχτεί καμιά σπίθα με τα 8 Μποφόρ καμία αγωνία. Ο Κασσελάκης θα είναι παντού και θα τη σβήνει αμέσως…

Έτσι απλά είναι τα πράγματα. Αλλά τι να πεις, εμείς φταίμε που εμπιστευτήκαμε ξανά μια ανίκανη κυβέρνηση, ενώ είχαμε μπροστά μας τους ικανούς του ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα, με τον Στέφανο να κάνει κουμάντο, η δημόσια διοίκηση θα κάθεται σούζα, γιατί εκείνος δεν θα «ρίχνει» μόνο τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα στη φωτιά, αλλά αγοράζοντας ένα F-35 λιγότερο θα γεμίσει τον τόπο Canadair. Ένα σε κάθε πλατεία, να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Έχει σχέδιο ο Κασσελάκης. Θα προλαβαίνει να βγάζει και φωτογραφίες πάνω στο πράσινο χαρτόνι για να προσαρμόζεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία της φωτογραφίας όποιο φόντο επιθυμεί ο αρχηγός για την «επικοινωνία» του με το κοινό. Πολύ της μόδας, αυτή την εποχή, είναι τα ζωάκια. Κρατάς από ένα και δείχνεις ανθρώπινος

Γίνεται αντιπολίτευση μ’ αυτόν τον τρόπο; Βεβαίως. 
Στην Ελλάδα, την οποία γνωρίζω καλά, γίνεται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Εγγύηση. Αρκεί να δείχνεις ψυχοπονιάρης, συμπονετικός, ότι είσαι δίπλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη έτοιμος να βοηθήσεις. «Παίζει» επίσης το αυτοκίνητο. Το δείχνεις για να υπάρχει μέσα στο σκηνικό και φωνάζεις τον κόσμο να μπει μέσα να τον πας στο σπίτι σου να ξαποστάσουν γιατί το δικό τους είναι μέσα στη φωτιά.
Μόλις στην αρχή της εβδομάδας σημείωνα πως η αντιπολίτευση είναι πια του…ποδόλουτρου. Ευτυχώς ο Στέφανος είναι εδώ και επιβεβαιώνει: Η Αθήνα, είπε, έχει γίνει Καμπούλ. 
Μια έμπνευση της στιγμής ή μια ατάκα συνεργάτη του την οποία ξεχώρισε σαν πετυχημένη και την χρησιμοποίησε; 

Έχουν μια τυποποιημένη ατάκα οι οπαδοί της αντιπολίτευσης εναντίον όσων αποδοκιμάζουν τη θεώρηση και τις τακτικές της. Με το «κοιτάξτε την κυβέρνηση κι αφήστε τους άλλους» παραδέχονται επί της ουσίας πως η επιμονή στον αναχρονισμό, τον λαϊκισμό και στην απλοϊκή κριτική διευκολύνουν την κυβέρνηση.
Το απλουστευτικό «εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα» της αντιπολίτευσης πείθει παρά ελάχιστους, οι οποίοι θέλουν να «εθελοτυφλούν», αλλά κατά αξιοπερίεργο λόγο συντηρείται. Επειδή η αντιπολίτευση δεν έχει προτάσεις ή κι αν έχει αρνείται να τις διατυπώσει διότι υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Κάποιες σκέψεις που θα έκαναν πειστική την αντιπολίτευση θα ήταν να ζητά επιμόνως από τον Κ. Μητσοτάκη:
Την καθιέρωση ιδιωτικής ασφάλισης στα ακίνητα για την πρόσθετη αποζημίωση από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Ειδικά, για τις κατοικίες εντός ή πέριξ του δάσους οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι γεγονός, ότι διστάζουν ή και αποφεύγουν να εφαρμόσουν ανάλογα προγράμματα επειδή οι προδιαγραφές κατασκευής δεν είναι εκ των προτέρων συμφωνημένες και δεδομένες.
Δημόσια κοινοβουλευτική διακομματική διαβούλευση ώστε να νομοθετηθούν αυστηρές προϋποθέσεις ανέγερσης κατοικιών εντός ή κοντά σε περιαστικά δάση οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην οικοδομική άδεια και θα ελέγχεται προφανώς η τήρηση τους. Όπως η εκ των προτέρων κατασκευή δεξαμενής με πυροσβεστική εγκατάσταση, αυτονομία στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων ως προς τον καθαρισμό του οικοπέδου που περιβάλλει το ακίνητο.
Η εποπτεία της διοίκησης είτε μέσω των υπηρεσιών του κεντρικού κράτους, είτε της αυτοδιοίκησης θα είναι επιβεβλημένη, ώστε να μην επαναλαμβάνεται το βαρετό πια επί χρόνια επιχείρημα της απουσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. 
Ειδικά στο σκέλος αυτό, μέσα ενημέρωσης τα οποία επενδύουν στον λαϊκισμό, βρίσκουν την ευκαιρία να διαδώσουν ψευδώς ότι η Πυροσβεστική σώζει τις επαύλεις των πλουσίων και αφήνει στη μοίρα τους εκείνα των μικρομεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων.

Αποφεύγει ο λαϊκισμός και της πολιτικής και της δημοσιογραφίας να αγγίξει το ευαίσθητο θέμα του τρόπου ανέγερσης κατοικιών ελλείψει χωροταξικών σχεδίων και όταν έχουμε…αισίως συμπληρώσει τουλάχιστον δέκα «γενιές» αυθαιρέτων. Η διάκριση μεταξύ νομίμου, ημινομίμου και καθόλου νομίμου κτίσματος αποφεύγεται για να μην δυσαρεστείται το κοινό, αλλά εκεί κρύβονται κι οι αναγκαιότητες για τον τόπο.
Το Πυροσβεστικό όχημα είναι δημόσιο μέσο. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να παρέχει την υπηρεσία προστασίας από τη φωτιά, όμως η κατοίκιση κοντά σε δάσος θέτει άλλες παραμέτρους που πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψιν. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τη συχνή επανάληψη μεγάλων πυρκαγιών η αντιμετώπιση των οποίων δεν μπορεί να γίνεται με αναχρονιστικές αντιλήψεις.
Όποιος θέλει και μπορεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος, για τη δική του ασφάλεια ή και μαζί με τους γείτονες του μπορεί να επενδύσει σε αγορά ιδιόκτητου κινούμενου μέσου πυρόσβεσης που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας γειτονιάς. Εδώ, πρέπει να έχει ρόλο ο οικείος Δήμος, ώστε να συνεισφέρει ή να αναλάβει η δική του διοίκηση την ευθύνη απόκτησης και συντήρησης αυτών των μέσων.

Προσπάθησα με τα λίγα αυτά παραδείγματα, οι ειδικοί έχουν πλειάδα προτάσεων, να τεκμηριώσω πως η Αντιπολίτευση πρέπει να διατυπώνει προτάσεις ρεαλιστικές κι όχι ατάκες για θέατρο σκιών. Αφορά κυρίως τον Κασσελάκη. Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει γνωστές φλυαρίες και μουχλιασμένες ατάκες για να ακουστεί «ζαχαρωμένη» στα αυτιά των ψηφοφόρων. Μα, κι αυτοί μπούχτισαν με τα ίδια…

Συνεπώς, ναι, με ξηρασία 90%, πολύμηνη ανομβρία και ανέμους εντάσεως άνω των 8 Μποφόρ η ανάφλεξη φωτιάς και η ταχύτατη επέκταση της κυρίως μέσα στο σκοτάδι όταν δεν μπορούν να πετάξουν εναέρια μέσα θα έχουμε δυστυχώς μεγάλα γεγονότα πυρκαγιών.
Η ατάκα «εμείς θα τη σβήναμε γρηγορότερα» είναι μια μπαρούφα. Υποτιμά κάθε νοήμονα. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι κι αυτό μια κρατική υπηρεσία για να κάνει το καλό με τον σωστό τρόπο. Όμως δεν άκουσα την Αντιπολίτευση να θέτει θέμα αξιολόγησης μέσων, μεθόδων και προσωπικού. Το γράφω, ως ένα ακόμη παράδειγμα, μιας κακής, φοβικής και ανεπαρκούς αντιπολίτευσης.

Με λίγα λόγια.
Αντιπολίτευση με photo shooting είναι για να κοροϊδεύουμε την κοινωνία!

Προτιμότερο το ποδόλουτρο, ξεκουράζει τουλάχιστον…

Άρης Πορτοσάλτε

Δεν υπάρχουν σχόλια: