Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Εντοπίστηκε σορός γυναίκας στο Πάτημα Χαλανδρίου - Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Αττική - Όλο το χρονικό, λεπτό προς λεπτό, από χθες από το πρωί...

Τραγικός είναι ο πρώτος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Πάτημα Χαλανδρίου, όπου βρέθηκε από πυροσβέστες απανθρακωμένη σορός πιθανόν γυναίκας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σορός βρέθηκε εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης.
Προηγουμένως υπήρχαν πληροφορίες για αγνοούμενη γυναίκα, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν επαληθευθεί.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, πιθανολογείται πως η γυναίκα εγκλωβίστηκε στο κτίριο και δεν μπόρεσε να διαφύγει. Η σορός εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γυναίκα άνω των 60 ετών, αλλοδαπή...που εργαζόταν σε βιοτεχνία κοντά στο νεκροταφείο Χαλανδρίου, στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως και Στρατονίκης .

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στις πύρινες εστίες της βορειοανατολικής Αττικής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενιαίο μέτωπο. Το 112 έχει εκδόσει 30 μηνύματα ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετώπισαν μέτωπα στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη, στον Μαραθώνα προς Γραμματικό, στο Διόνυσο και στο Πάτημα Βριλησσίων.
Νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις στα Βριλήσσια, ενώ το 112 κάλεσε σε εκκένωση της περιοχής Δέση Γέρακα, όπου έχει τυλιχθεί στις φλόγες επιχείρηση ξυλείας, επί της οδού Κλεισθένους.
Δέκα σπίτια έχουν καεί στον Κρασσά Βριλησσίων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ενώ περιουσίες έχουν καταστραφεί στη Νέα Πεντέλη και στο Πάτημα Χαλανδρίου. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Β. Βαθρακογιάννης: Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο - Διάσπαρτες εστίες

Βελτιωμένη χαρακτήρισε την κατάσταση ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, υποστηρίζοντας ότι «οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα».

«Επειδή την τελευταία ώρα, γίνεται αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, σας γνωρίζουμε ότι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.

Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.

Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

Η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες».

Εκρήξεις στα Βριλήσσια - Δέκα σπίτια κάηκαν

Απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (12/08) στην περιοχή των Βριλησσίων, στο τέρμα της οδού Κλεισθένους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει διαρροή από φιάλες υγραερίου από κατάστημα στο οποίο έφτασαν οι φλόγες. Στο κατάστημα φέρεται να υπάρχουν και χημικά, χρώματα και μονωτικά.

Τα κυριότερα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τέσσερα και εκτείνονται από τον Μαραθώνα μέχρι τις Αφίδνες έως τη Νέα και Παλαιά Πεντέλη και τα Άνω Βριλήσσια και τα όρια με τα Μελίσσια.

Σε Νέα Πεντέλη και Πάτημα Χαλανδρίου κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις. Πυροσβεστικά μέσα, αλλά και πολίτες με κουβάδες στα χέρια επιχειρούν να σβήσουν τις φλόγες. Εκκενώνεται η περιοχή Δέση στον Γέρακα, όπου εργοστάσιο ξυλείας έχιε τυλιχτεί στις φλόγες.

Δέκα σπίτια έχουν καεί στην περιοχή Κρασσά των Βριλησσίων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Πισιμίση.

Παράλληλα, εκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά στον Νέο Βουτζά. Συγκεκριμένα, δύο πυροσβεστικά οχήματα κάηκαν από τις φλόγες, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, με εγκαύματα.

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς πραγματοποιείται ψηλά στον Διόνυσο, στη λεωφόρο Αιολίδος και Κωνσταντινουπόλεως όπως γνωστοποίησε η δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εικόνα είναι καλύτερη στο μέτωπο στις Αφίδνες ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα του μετώπου που κατευθυνόταν προς Μαραθώνα.

Παράλληλα, η πυρκαγιά επεκτάθηκε και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείον Αθηνών, στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, «απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων», όπως αναφέρει το meteo.gr.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςεπισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί για την πορεία των πυρκαγιών στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μετά την ενημέρωση, επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα παραμείνει για να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

AP Photo/Aggelos Barai

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» στα Μελίσσια, για προληπτικούς λόγους.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα του 112 για απομάκρυνση κατοίκων από Νέα και Παλαιά ΠεντέληΣπατατζίκι και Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων.

Λίγο πριν από τις 9:30 το πρωί στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη και Δαμάρασι Ραφήνας με την οδηγία να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.

Υπενθυμίζεται ότι στους κατοίκους των ίδιων περιοχών είχε σταλεί μήνυμα από το 112 και στις 05:13 το πρωί για να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Χθες, Κυριακή, ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Η συγκλονιστική φωτογραφία του εξαντλημένου πυροσβέστη

Διαβάστε και δείτε την συνέχεια ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: