Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γιατί ανεβαίνει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σταδιακά σημάδια ανάκαμψης.
 
Δύο έρευνες τις τελευταίες ημέρες, της Opinion poll και της Metron Analysis, αποτυπώνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά της κυβέρνησης, σε άνοδο, να φθάνει ουσιαστικά τις επιδόσεις των ευρωεκλογών του 2019, που αποτελούν και το μέτρο σύγκρισης για το Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, παραμένουν αναλλοίωτα τα ποσοστά καταλληλότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται πολιτικά κυρίαρχος στο επίπεδο σύγκρισης με τους υπόλοιπους πολιτικούς... αρχηγούς.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αποδίδουν την ανάκαμψη αυτή στο περιεχόμενο του προεκλογικού λόγου, που διατυπώνεται, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να παρουσιάζει το κυβερνητικό έργο, που έχει υλοποιηθεί, τις δεσμεύσεις, που η κυβέρνηση έχει αναλάβει για το υπόλοιπο της τετραετίας, να δίνει έμφαση σε τομείς της καθημερινότητας, όπως η ενίσχυση της υγείας και της παιδείας, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καλύτερη προετοιμασία της πολιτικής προστασίας, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως λέει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όμως, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν και αναδεικνύουν, την έλλειψη προγραμματικού λόγου και προτάσεων, που θα έδειχναν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, από την αντιπολίτευση. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, περιορίζονται σε μια ανέξοδη κριτική, χωρίς καν να διεκδικούν ανατροπή των συσχετισμών, «παλεύοντας» για τη δεύτερη θέση, με μοναδικό στόχο, όπως λένε χαρακτηριστικά, την πτώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με όποιο κόστος. Ταυτόχρονα, σημειώνουν, ότι δεν επιχειρούν να δώσουν ούτε ευρωπαϊκό περιεχόμενο σε μια κάλπη, που κατά βάση, έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι απέναντι στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να διατυπώνει το δίλημμα της κάλπης και το διακύβευμα της αναμέτρησης, με το δίπτυχο της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό και της ισχυρής φωνής στις Βρυξέλλες, σε μια κρίσιμη συγκυρία γεωπολιτικά, αλλά και για το ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα.

Την ώρα, που ολόκληρη η Ευρώπη προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει στις κάλπες των ευρωεκλογών την «αναζωπύρωση» του ακροδεξιού μετώπου, εντός συνόρων, η απόφαση του Αρείου Πάγου να μη δώσει το «πράσινο φως» στη συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογές, αλλάζει τα δεδομένα. Η ενίσχυση ακραίων φωνών και στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, είναι δεδομένη.

Το ερώτημα, που διατυπώνεται πλέον είναι αφενός προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθούν οι ψήφοι των Σπαρτιατών, αφετέρου αν η απόφαση αυτή συνιστά και προάγγελο της απόφασης του Εκλογοδικείου, που αναμένεται το επόμενο διάστημα, επί των ενστάσεων, που έχουν κατατεθεί στη συμμετοχή του κόμματος και στις εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των Σπαρτιατών, επανέφερε στην πολιτική ατζέντα την ενίσχυση της ακραίας ρητορικής. Κυρίως, σε συνδυασμό με τις απειλές και προειδοποιήσεις, που ακούγονται από πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Νατσιός, σχετικά με τις αντιδράσεις στον χώρο της Εκκλησίας προς βουλευτές, που στήριξαν την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή τα σκηνικά, που διαδραματίζονται εντός κοινοβουλίου και παραπέμπουν στην εποχή της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση, που έχει υποστεί το πολιτικό κόστος από τη θεσμική παρέμβαση υπέρ της ισότητας στον γάμο, επέλεξε να διατηρήσει μια ξεκάθαρη και πολιτικώς ορθή θέση, απέναντι στην Εκκλησία, δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι οι θέσεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές, ωστόσο είναι η κυβέρνηση, που νομοθετεί. Την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δομές της Εκκλησίας, «κλείνοντας» ουσιαστικά την περίοδο των «παγωμένων» σχέσεων των δύο πλευρών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, θα ενισχυθεί και η συσπείρωση των δυνάμεων, που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Με αυτό τον στόχο, θα κινητοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι 12 κορυφαίοι υπουργοί, που έχουν αναλάβει την ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας στις 12 περιφέρειες της χώρας, ενώ θα συνεχιστούν και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, με τους κατά τόπους βουλευτές, σήμερα, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί τους βουλευτές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τρεις περιοχές, όπου η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, καθώς σε αυτές έχουν καταγραφεί απώλειες από το καλοκαίρι έως σήμερα, που αποδίδονται, κυρίως, στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και στις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: