Είναι γνωστό, ότι αυτά που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή μας πίεση.Ορισμένες τροφές μπορεί να την ανεβάσουν σε ανθυγιεινά επίπεδα, ενώ άλλες μπορεί να την μειώσουν σε ασφαλή επίπεδα.
Αν και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό, η διατροφή μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει και να μειώσετε ακόμα και τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε για τη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης... Αν και τα παντζάρια δεν είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό, είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για να πετύχετε ακριβώς τον παραπάνω στόχο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη C και πολλά άλλα.
Πώς μπορούν τα παντζάρια να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
Το μυστικό τους είναι τα νιτρικά άλατα. Πρόκειται για ενώσεις που αποτελούνται από άζωτο και οξυγόνο και είναι άφθονα στα φυλλώδη -και όχι μόνο- λαχανικά. Τα παντζάρια έχουν μοναδικά υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου μόλις μεταβολιστούν στο αίμα και στους ιστούς του σώματος.
Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο που το σώμα μπορεί να δημιουργήσει και μόνο του. Είναι κρίσιμο επειδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ολόκληρα παντζάρια καθώς και ο χυμός από παντζάρια έχουν την ικανότητα να μειώνουν σημαντικά τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Εντούτοις, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμά παντζάρια είναι εκείνα με την μεγαλύτερη τέτοια θετική επίδραση.
Δεν είναι, όμως, ανθυγιεινά τα νιτρικά άλατα στο επεξεργασμένο κρέας;
Εδώ είναι που επικρατεί συνήθως μια σύγχυση. Πολλοί μπερδεύονται επειδή τα νιτρικά άλατα στο επεξεργασμένο κρέας είναι ο λόγος που οι τρέχουσες συστάσεις των ειδικών προτείνουν την μείωση κατανάλωσης κρέατος (εδικά κόκκινου) προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου. Αυτό προκύπτει από μελέτες που δείχνουν ότι τα προστιθέμενα νιτρικά άλατα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα φυσικά νιτρικά άλατα στα λαχανικά δεν ενέχουν αυτόν τον κίνδυνο.
Τα νιτρικά άλατα προστίθενται συχνά σε επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, για να λειτουργήσουν ως συντηρητικό και ενισχυτικό γεύσης. Τα νιτρώδη είναι ένας άλλος τύπος συντηρητικού που συχνά συγχέεται με τα νιτρικά. Αν και μοιάζουν μεταξύ τους, δεν είναι το ίδιο. Τα νιτρώδη προστίθενται στα επεξεργασμένα κρέατα συνήθως με την μορφή νιτρώδους νατρίου. Αυτό μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι οργανικές ενώσεις που θεωρούνται καρκινογόνες. Αν και τα νιτρικά άλατα μπορούν επίσης να υποστούν μια τέτοια μετατροπή, στα φρούτα και τα λαχανικά δεν συμβαίνει έτσι.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια τελική μετατροπή στο -φιλικό προς την αρτηριακή πίεση- οξείδιο του αζώτου αντί για νιτροζαμίνες. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενη έρευνα που υποστηρίζει ότι αυτά τα πρόσθετα στα αλλαντικά δεν είναι τελικά τόσο επιβλαβή, ειδικά αν καταναλώνονται με μέτρο.
Πηγή: studyfinds.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου