Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Γάζα: Διαστρεβλώσεις και ψεύδη

Έχει γίνει καραμέλα η φράση «άλλο η Χαμάς, άλλο οι Παλαιστίνιοι», θέση που την υιοθετεί και την αναπαράγει δυστυχώς και η Ελληνική κυβέρνηση. 
Tα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Οι Παλαιστίνιοι, οι απλοί άνθρωποι, υποστηρίζουν τη Χαμάς τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη σε ποσοστό κοντά στο 60%. Στο ίδιο ακριβώς ποσοστό επιζητούν την καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ και για αυτόν τον λόγο εναντιώνονται στη λύση των δύο κρατών.
Δηλαδή είναι συμμέτοχοι στις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς; Συνένοχοι και συμμέτοχοι δεν είναι, δεν είναι όμως και... αμέτοχοι ευθυνών γιατί στηρίζουν ένα τέτοιο καθεστώς. Και το στηρίζουν έμπρακτα, καθώς δεν είδαμε καμιά διαδήλωση να γίνεται για την καταπίεση που υπάρχει, καμιά διαμαρτυρία για την πολυτελή ζωή που διάγουν και εντός της Γάζας οι αξιωματούχοι της Χαμάς, καμιά αντίδραση για τους πόρους που δαπανώνται για τα δαιδαλώδη λαγούμια και τους εξοπλισμούς, όταν οι πολίτες ζουν μια άθλια ζωή. 
Συνεπώς, η Χαμάς έχει μια σημαντική υποστήριξη από το σύνολο των Παλαιστινίων. Η θέση «άλλο η Χαμάς και άλλο οι Παλαιστίνιοι» είναι ένα βολικό εφεύρημα, για να στρογγυλέψει την πραγματικότητα. Προφανώς, αυτοί που διατυπώνουν αυτή τη θέση αισθάνονται ενοχές που στηρίζουν το Ισραήλ και το δικαίωμα στην αυτοάμυνά του. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως όρια στην αυτοάμυνα δεν υπάρχουν όταν μετράς 1.400 νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες. Το κακό θα πρέπει να ξεριζωθεί πλήρως, για να μην ξαναεμφανιστεί. 

Το Ισραήλ, ευθύς εξ αρχής, έκανε το ανθρωπιστικό χρέος του. Έδωσε προθεσμία, που παρατάθηκε τουλάχιστον τρεις φορές, στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς το Νότο, ενώ συγχρόνως ειδοποιούσε τη διεθνή κοινότητα πως οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν τα κρησφύγετά τους κάτω από νοσοκομεία, δίπλα σε σχολεία και σε παιδικούς σταθμούς. Με βίντεο απέδειξε πως οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν ασθενοφόρα για τις μετακινήσεις τους. Τα ίδια ακριβώς είχε υποστηρίξει, το 2008, σε δημόσια ομιλία του όχι κάποιος φανατικός Εβραίος, αλλά ο ίδιος ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. (Κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και το σχετικό βίντεο). Όλα αυτά τα γνώριζαν από πρώτο χέρι και οι απλοί πολίτες της Γάζας.
Και δεν τα έμαθαν τώρα. Τα έβλεπαν εδώ και πολλά χρόνια και τα επικροτούσαν, πανηγυρίζοντας κάθε φορά που πληροφορούνταν πως Ισραηλινοί πολίτες σκοτώνονταν από τα πυρά των τρομοκρατών της Χαμάς. 
Θα ήταν προσβλητικό για το Κράτος του Ισραήλ αν συνέκρινα τις διαμαρτυρίες, ακόμα και προχθές, εν μέσω πολέμου, Ισραηλινών πολιτών εναντίον του Νετανιάχου, με την ένοχη σιωπή των Παλαιστινίων στα πεπραγμένα της Χαμάς εδώ και 15 χρόνια. Αυτή ακριβώς η ένοχη σιωπή όχι απλώς υποθάλπει την τρομοκρατία, αλλά την ενισχύει, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα. 

Δια ταύτα: οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το δράμα τους. 

ΥΓ. Η Νέα Δημοκρατία πότε θα διαγράψει την ηγεσία της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών για το συγκεκριμένο, αντισημιτικό κείμενο που προσυπέγραψαν; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: