Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ποιοι προκαλούν και στηρίζουν τους τρομοκράτες της Χαμάς

Η 7η Οκτωβρίου του 2023 θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που εξαπολύθηκε το μεγαλύτερο πογκρόμ κατά Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα
Ο δημοκρατικός κόσμος έσπευσε να καταδικάσει τις φρικαλεότητες των τρομοκρατών της Χαμάς που εισέβαλαν σε οικισμούς στο νότιο Ισραήλ, δολοφονώντας αδιακρίτως άνδρες, γυναίκες και παιδιά και παίρνοντας ομήρους από μητέρες με βρέφη μέχρι ηλικιωμένους. Κι όμως υπήρξαν κάποιες χώρες και κάποιες ισλαμιστικές οργανώσεις που όχι μόνο έσπευσαν να δικαιολογήσουν τους τρομοκράτες αλλά εξέφρασαν ανοιχτά και την υποστήριξή τους.
Στους τρομοκράτες που διαβεβαίωναν αρχικά ότι δεν πείραξαν αμάχους, γιατί τους το απαγορεύει το Ισλάμ. Φυσικά, διαψεύστηκαν γρήγορα από τα βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, βίντεο που οι ίδιοι τραβούσαν και ανέβαζαν στο ίντερνετ ενώ διέπρατταν τις ωμότητες τους...

Από την πρώτη στιγμή, το Ιράν, η Αλγερία, το Σουδάν και η Τυνησία εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Χαμάς. Και βέβαια, η Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του προστάτη του μουσουλμανικού κόσμου και διαγκωνίζεται με την Τεχεράνη για την πιο εχθρική κατά του Ισραήλ ρητορική.

Η επίθεση Ερντογάν κατά του Ισραήλ και οι δεσμοί με τη Χαμάς

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει κατ'επανάληψη ισχυριστεί ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, επιτέθηκε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε». Λίγο αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι ανακαλείται στην Άγκυρα ο πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις, «εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνησή του στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή ως ένδειξη της ξεκάθαρης συμπόρευσης της Τουρκίας με την τρομοκρατική οργάνωση. «Η απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις είναι άλλο ένα βήμα προς την πλευρά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», τόνισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λίορ Χαϊάτ.

Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση διατηρεί πολιτικά γραφεία στην Τουρκία και οι ηγέτες της, συμπεριλαμβανομένων των Χαλέντ ΜασάλΙσμαήλ Χανίγιε (φωτογραφία) και Σαλέχ αλ Αρούρι, έχουν συναντηθεί πολλές φορές με τον Ερντογάν. Μάλιστα, ο Χανίγιε και ο Αρούρι διαθέτουν τουρκικά διαβατήρια και άδεια παραμονής. Τον περασμένο Ιούλιο, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι είχαν κατασχέσει 16 τόνους εκρηκτικών υλικών που προέρχονταν από την Τουρκία και προορίζονταν για τη Γάζα.

Και μπορεί ο Ερντογάν να διατηρούσε ανέκαθεν δεσμούς πέραν του ηγέτη της Χαμάς και με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, όμως ο εναγκαλισμός της βίας της Χαμάς στην πράξη έρχεται να εξισώσει τον παλαιστινιακό λαό με τα εγκλήματα μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που ούτε η λύση των δύο κρατών την αφορά, ούτε και η ίδια η ζωή των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.

Τα ιρανικά πιόνια

Προσεχώς θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον ίδιο τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσί. Ο τελευταίος μόλις προ ημερών προειδοποιούσε ότι Ισραήλ και ΗΠΑ «πέρασαν τις κόκκινες γραμμές» και ότι το «Ιράν θεωρεί καθήκον του» να υποστηρίξει τον «άξονα της αντίστασης».

Όλα τα ιρανικά πιόνια στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής ήδη κινούνται. Πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία, Χούθι στην Υεμένη και φυσικά η Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Μαζί με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ είναι οι αποκαλούμενες δυνάμεις του «Άξονα της Αντίστασης» που επί της ουσίας απειλεί να κινητοποιήσει ο Εμπραΐμ Ραΐσί για να ανοίξουν πολλαπλά μέτωπα κατά του Ισραήλ.

Oι απειλές Νασράλα

Με απειλές κατά του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Δύσης και μεγαλοστομίες υπέρ της Χαμάς ήταν γεμάτο το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λιβάνου απείλησε με κλιμάκωση του πολέμου, θεωρώντας πως μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια «ρεαλιστική πιθανότητα». Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ επιδιώκει στόχους στη Γάζα «που δεν μπορεί να επιτύχει» και δεν παρέλειψε να επιρρίψει στις ΗΠΑ την ευθύνη για τον πόλεμο.

Ο Νασράλα άρχισε την ομιλία του επαινώντας «τους πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που σκοτώθηκαν. «Ξεκινώ εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στο Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου», είπε.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης «συλλυπητήρια και συγχαρητήρια» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες, όπως λέει, «επεκτάθηκαν σε πολλά μέτωπα μάχης».

«Πρόκειται για μια αδιάλειπτη μάχη σε ανθρώπινο, ηθικό και θρησκευτικό επίπεδο. Είναι η πιο προφανής, η πιο ειλικρινής και η πιο ευγενής. Η αληθινή μας δύναμη έγκειται στην ακλόνητη πίστη μας, στην ακλόνητη πεποίθησή μας, στην αφοσίωση και τη δέσμευσή μας στον σκοπό», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: