Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Τι συνδέει το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid 19

Η μακροχρόνια COVID δεν είναι η μόνη αναπνευστική ασθένεια που έχει συμπτώματα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή ενός ατόμου για εβδομάδες
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα παρατεταμένα συμπτώματα από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή των ανθρώπων μακροπρόθεσμα.
Τα άτομα με μακροχρόνια COVID από τα άτομα με μακροχρόνιο κρυολόγημα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα γεύσης και όσφρησης, απώλεια μαλλιών, ασυνήθιστη εφίδρωση, υψηλότερους καρδιακούς παλμούς και προβλήματα μνήμης...
Τα κοινά συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με μακροχρόνιο κρυολόγημα ήταν ο βήχας, ο πόνος στο στομάχι και η διάρροια.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε ένα αδελφό περιοδικό του The Lancet που ονομάζεται eClinical Medicine.
Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 από ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19.
Αυτή η ομάδα επιλέχθηκε για τη μελέτη επειδή όλοι είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με μακροχρόνια συμπτώματα. Τότε υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από COVID ώστε να είναι αρκετά μεγάλη ομάδα για μελέτη. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί δεν ήταν ευρέως διαθέσιμοι, τα δεδομένα ήταν λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από την κατάσταση εμβολιασμού.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα για περισσότερα από 1.700 άτομα σε δύο ομάδες:
Άτομα που είχαν προηγουμένως COVID-19 αλλά και άτομα που έπασχαν από αναπνευστική νόσο χωρίς COVID, η οποία περιελάμβανε τη γρίπη, τη βρογχίτιδα, την πνευμονία και το κοινό κρυολόγημα.
Αναλύθηκε επίσης μια ομάδα σύγκρισης περισσότερων από 8.000 ατόμων που δεν είχαν ούτε COVID ούτε αναπνευστική νόσο.
«Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως όχι μόνο στον αντίκτυπο της μακροχρόνιας COVID στις ζωές των ανθρώπων, αλλά και στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η έλλειψη επίγνωσης ή ακόμη και η έλλειψη κοινού όρου, εμποδίζει τόσο την αναφορά όσο και τη διάγνωση αυτών των καταστάσεων», δήλωσε η ερευνήτρια Τζούλια Βιβάλντι, φοιτήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, σε δήλωση.
«Καθώς η έρευνα για την Long Covid συνεχίζεται, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να διερευνήσουμε και να εξετάσουμε τις μόνιμες επιπτώσεις άλλων οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων».
Τον Αύγουστο, το CDC εκτίμησε ότι 1 στα 10 άτομα που νοσούν από COVID συνεχίζουν να βιώνουν μακροχρόνια COVID, κάτι που ορίστηκε σε αυτήν την εκτίμηση ως συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 3 μήνες.

Για αυτή τη νέα μελέτη που συγκρίνει τη μακροχρόνια COVID με το μακροχρόνιο κρυολόγημα, ο ορισμός ήταν τα συμπτώματα που διαρκούσαν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Μάριον Κοντογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: