Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Η επιλογή Χαρδαλιά μήνυμα της αποφασιστικότητας Μητσοτάκη

Το γαλάζιο χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής, προβάλλει ως η νομοτελειακή συνέχεια των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα, με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά ευκρινή μια αναντίλεκτη πραγματικότητα στους αντιπάλους του.
Οι όροι με τους οποίους πραγματοποιούνται είναι όροι πολιτικής κυριαρχίας και δεν υπαγορεύονται από τη στάθμιση στη ζυγαριά του πολιτικού κόστους. Πολύ περισσότερο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μεταδίδει με καθαρό τόνο, με αποδέκτες σε όλο το φάσμα του νεοδημοκρατικού στερεώματος αλλά και προς πάσα κατεύθυνση εκτός του κόμματος, ότι δε λαμβάνει τις αποφάσεις του υπολογίζοντας ισορροπίες ή υποκύπτοντας σε κάθε λογής εκβιασμούς.
Αυτή η φιλοσοφία καθρεφτίζεται στην αλληλουχία των γεγονότων που αφορούν στην υποψηφιότητα με την οποία... η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Ο ραγδαίος ρυθμός επιβλήθηκε από την ταχύτητα των αντανακλαστικών που επιδείχθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στο θλιβερό θέαμα του Ζαππείου Μεγάρου.
Αποτυπώθηκε δε, ακόμη πιο εμφατικά με τον ακαριαίο τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώθηκε το σχέδιο που απεργάστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με το επιτελείο των στενών συνεργατών για να απομακρυνθεί η οποιαδήποτε κηλίδα θα θέτει υπό αμφισβήτηση το συμβόλαιο ήθους και εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Καίτοι οι διορθώσεις που έγιναν σε αυτό το χρονολόγιο των επαφών, δημιούργησαν έστω και πρόσκαιρα εντυπώσεις ανησυχίας, σε κάθε περίπτωση όμως η περίπτωση στην οποία καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκπροσωπήσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, είναι καταρχάς μια επιλογή αποφασιστικότητας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τύποις λαμβάνει το χρίσμα για αυτή τη μάχη, μιας και ως «λοχαγός» εκ της σαρκός της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει ουκ ολίγες ειδικές αποστολές. Άλλοτε στην αυτοδιοίκηση και άλλοτε στη γαλάζια διακυβέρνηση. Μετά την αποδοκιμασία Πατούλη, εκτός από τις  βολιδοσκοπήσεις σε άλλα πρόσωπα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό.
Μπορεί για τη στήριξη στην υποψηφιότητα Πατούλη, Πειραιώς και Ηρώδου να εξέπεμπαν το μήνυμα ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»,  ήταν όμως ξεκάθαρο ότι το γυαλί που ράγισε μετά τις ζεϊμπεκιές του νυν Περιφερειάρχη δε θα ξανακολλούσε.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο Νίκος Χαρδαλιάς πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και είχε ολιγόωρη συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο. Εκκρεμεί μια κατ’ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, για να επικυρωθεί το τυπικό σκέλος μιας απόφασης η οποία εκτός από ειλημμένη, εμπεριέχει ένα καλά επεξεργασμένο πολιτικό σκεπτικό και ακόμη περισσότερο έναν εξίσου ξεκάθαρο, πολιτικό προσανατολισμό.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποτελεί ένα πρόσωπο με καταγεγραμμένο πολιτικό γκελ σε όλα τα ακροατήρια, κεφάλαιο που δημιούργησε μέσα από την πολύχρονη δραστηριότητά του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά την ίδια καταγραφή διαθέτει σαφώς πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά στα δεξιά κοινά, σημαντικό μέρος των οποίων απωθείται από την υποψηφιότητα Πατούλη και οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στην πολιτική αγκαλιά του αντιπάλου που έχει λάβει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ιωακειμίδη.
Τις εξελίξεις επιτάχυναν οι άκαρπες διερευνητικές επαφές με τον Δήμαρχο Γλυφάδας.   Ο Γιώργος Παπανικολάου που ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το πρωθυπουργικό γραφείο, είχε μάλιστα το Σάββατο τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα της υποψηφιότητάς του, επέλεξε μια ανάρτηση στο Facebook για να κλείσει τα σενάρια γύρω από το όνομα του και χωρίς την παραμικρή αναφορά στην πρόταση που δέχτηκε.
«Με όλη μου την αγάπη. Για την πόλη μας και για τους ανθρώπους της.  Για όσα ζήσαμε. Για όλα αυτά που πετύχαμε. Για αυτά που έρχονται. Λαμβάνω την τιμή να θέσω στην κρίση σας την υποψηφιότητά μου για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ως επικεφαλής του συνδυασμού "Η Γλυφάδα μας". Τα καλύτερα είναι μπροστά», ήταν οι λέξεις με τις οποίες ο Δήμαρχος Γλυφάδας, έκλεισε αυτό το κεφάλαιο.

Στο στρατόπεδο Πατούλη από την άλλη κρατούν χαμηλούς τόνους. Έως και αυτήν την ώρα υποστηρίζεται από το περιβάλλον του ότι ο Περιφερειάρχης δε θα βγει από την προεκλογική κούρσα παρά την απόσυρση της κομματικής στήριξης. Ο κ. Πατούλης μάλιστα το πρωί  της Κυριακής έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από την περιοδεία του με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στο Μενίδι.
Ο ίδιος ο περιφερειάρχης επέμενε δια των συνεργατών του ότι: «Η ενόχληση του πρωθυπουργού ήταν δικαιολογημένη. Δεν μπορεί όμως για ένα λάθος, το οποίο αναγνώρισε και ζήτησε συγνώμη ο κ. Πατούλης να τεθούν σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν και η επόμενη μέρα της Περιφέρειας Αττικής».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί η  γραμμή της απευθείας επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό να έχει διακοπεί, όμως ο περιφερειάρχης Αττικής είναι σε ανοιχτή γραμμή με γαλάζια στελέχη που εμπλέκονται στον σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι μόνο. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε ότι από την οδό Πειραιώς θα καταβληθούν οι απαραίτητες προσπάθειες για να μη βγει στο αντάρτικο ο Γιώργος Πατούλης.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: