Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Τι βλέπουν και φεύγουν;

Θα φύγουμε μπροστά ή θα ξαναγυρίσουμε στο 2015;

Τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με ιστορία στο Κίνημα, προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς κάτι είδαν μέσα στον πολιτικό τους χώρο που δεν τους άρεσε και σηκώθηκαν και έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές. Το τι είναι αυτό που τους ενόχλησε, εμείς έξωθεν παρατηρητές δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, πιθανόν να το υποθέτουμε, αλλά οι υποθέσεις ποικίλουν και ως εκ τούτου δεν αποτελούν μια ασφαλή...

ερμηνεία. 

Σίγουρα, καθοριστικό παράγοντα σε αυτές τις προσχωρήσεις αποτελεί το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη πολιτική έκφραση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο βεβαίως εξακολουθεί και υφίσταται. Και όχι μόνον υφίσταται, αλλά οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και οι συμπεριφορές προβεβλημένων στελεχών του καθιστούν την ύπαρξη αυτού του μετώπου αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Γι' αυτό τον λόγο, πιθανόν στο προσεχές διάστημα να δούμε και άλλες προσχωρήσεις στη Νέα Δημοκρατία και από την Κεντροαριστερά και από άλλους πολιτικούς χώρους. Γιατί σε αυτές τις εκλογές τελικά η διακύβευση είναι το μέλλον της πατρίδας μας. 

Θα φύγουμε μπροστά ή θα ξαναγυρίσουμε στο 2015; Θα έχουμε μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι απαραίτητα μονοκομματική ή θα περιπέσουμε στο χάος της ακυβερνησίας; 

Σε αυτά τα ερωτήματα τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδωσαν τις απαντήσεις τους με την προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία. 

Το ερώτημα είναι αν έτσι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της, όπως ανησυχούν όσοι πιστεύουν πως η Νέα Δημοκρατία τους ανήκει. Η απάντηση είναι πως οι κεντρικοί άξονες της παράταξης, οι θεμέλιές της κολώνες, δεν έχουν μετακινηθεί. Παραμένει ένα κόμμα της Δεξιάς και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, καλύπτοντας και τις παρυφές της Κεντροαριστεράς. 

Δεν υπονομεύονται εξαιτίας αυτών των προσχωρήσεων -και κάποιων άλλων που θα ακολουθήσουν- οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ; Στην πολιτική -και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο- κάθε κόμμα φροντίζει να αυξήσει τη δύναμή του. Κάπως έτσι θα σκέφτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ενέταξε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ τους κυρίους Μάνο, Ανδριανόπουλο, Μίμη Ανδρουλάκη. Τότε αυτή η κίνησή του γνώρισε, όπως θυμάμαι, την αποθέωση. 

Οι ηγεσίες των κομμάτων που βλέπουν στελέχη τους να τα εγκαταλείπουν, ας προβληματιστούν για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους και παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα. Γιατί, επί του προκειμένου, κάτι θα υπάρχει μέσα στο ΠΑΣΟΚ που ενοχλεί τα στελέχη του που αποχωρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η Νέα Δημοκρατία ο αποκλειστικός, σήμερα, εκφραστής του παλιού αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και το κόμμα που αύριο θα κληθεί να ξανακυβερνήσει, είναι λογικό να αποτελεί τον πόλο έλξης για όλα αυτά τα στελέχη της Κεντροαριστεράς και όχι μόνο. Έτσι ακριβώς λειτουργεί μια ηγεμονική δύναμη. 

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: