Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Σενάριο για καλοκαιρινές κάλπες - «Εκπλήξεις» Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Στο καλεντάρι του πρωθυπουργού ακόμη δεν έχει κυκλωθεί η ημερομηνία των εκλογών. Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν βιάζεται. 

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε δεν υπέκυψε στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών ανοίγοντας τα παράθυρα ευκαιρίας που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θητείας του...

Έτσι και σε αυτήν τη φάση της άτυπης προεκλογικής περιόδου, οι κινήσεις του αποπνέουν τη φιλοσοφία ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ και όχι σε βάρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η δημόσια συζήτηση βέβαια επικεντρώνεται στην αποκωδικοποίηση γρίφων, χρησμών και άλλων λογοπαιγνίων, που αποδίδονται στις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη όμως στον πρωθυπουργικό ορίζοντα υπάρχουν αφενός άλλες προτεραιότητες.  

Αφετέρου ο μήνας των εκλογών δεν είναι φετίχ και υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να είναι ο Απρίλιος. Μπορεί όμως να επιλεγεί ο Μάιος, ακόμη και για την κάλπη της απλής αναλογικής, καθώς φαίνεται ότι το μήκος στον καθαρό διάδρομο που αναζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετριέται και μετά την άνοιξη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει μιλήσει για «κάποιες εκλογές» που «θα γίνουν τον Μάιο».

Βέβαια, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συζήτηση που αφορά στις Κυριακές των εκλογών δεν είναι η μείζονα. Κυρίαρχο ζητούμενο παραμένει η ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Γιατί μπορεί η εκτίμηση που υπάρχει στα γαλάζια στρατηγεία της Ηρώδου Αττικού και της Πειραιώς σε ό,τι αφορά στο κλίμα να το θεωρεί έως έναν βαθμό παγιωμένο, όμως η έγκαιρη παράδοση ή και η υπέρβαση των προεκλογικών δεσμεύσεων που εξασφάλισαν τη λαϊκή εντολή του καλοκαιριού του 2019, θεωρείται το κλειδί για την πρώτη κάλπη του 2023. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η στρατηγική της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ' επέκταση τους τομείς που η γαλάζια διακυβέρνηση υπερτερεί.    

Από την άλλη οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να μεγαλώσει τα μήκη και τα πλάτη του πολιτικού εγκλωβισμού του Αλέξη Τσίπρα. Να εξαναγκάσει δηλαδή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τρέξει μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ειδικά στο κοινοβουλευτικό τερέν, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει αρκετές εκπλήξεις, εκ των οποίων τουλάχιστον μια, θα δοκιμάσει την απόφαση του  αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αποχή από τις ψηφοφορίες.

Θεωρείται ότι και με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί ο βαθμός της αρνητικής έκθεσης που συγκεντρώνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πολιτικό ακτιβισμό της αποχής. Από την άλλη σε αυτήν την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και η ραγδαία αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση εκτιμά ότι πλέον είναι ισότιμη η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση των ενωσιακών πολιτικών. Δείγματα αυτής αποτελούν τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό. Η Αθήνα βλέπει στο ευρωπαϊκό τη δικαίωση μιας τριετούς πολιτικής, που δέχτηκε μεγάλη κριτική αλλά τώρα γίνεται πυλώνας ευρωπαϊκής πολιτικής.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: