Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Το «Qatargate», τα βελγικά παράδοξα και ο τουρκικός δάκτυλος

Δύο ερωτήματα με απασχολούν. 
Το ένα είναι ΓΙΑΤΙ το Εμιράτο του Κατάρ, τεράστιος χρηματοδότης του ακραίου Ισλάμ, δωροδοκούσε εν ενεργεία και μη μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα το ζεύγος Τζόρτζι- Καϊλή; 
Δεύτερον αν η Εθνική Βελγίου δεν είχε καταποντιστεί στο παγκόσμιο κύπελλο το «Qatargate» θα είχε υπάρξει στη σημερινή του έκταση;
Η δημοσιογραφική μου εμπειρία μου λέει ότι οι Εμίρηδες δεν μοιράζουν δώρα και λεφτά στο βρόντο. Αντιθέτως όταν δίνουν απαιτούν... να παίρνουν ει δυνατόν και κάτι παραπάνω από αυτό που έδωσαν.
Από την άλλη, μήπως το Κατάρ έχει ανάγκη από λομπίστες στις Βρυξέλλες; Μάλλον όχι, γιατί η βελγική πρωτεύουσα είναι γεμάτη από φίλους του. Τουλάχιστον 120 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τις 3455 που είναι καταχωρημένες στην Ε.Ε. ελέγχονται από το εμιράτο, το οποίο έχει στην υπηρεσία του και κάπου 30 Τούρκους Ιμάμηδες στα ανά τη βελγική επικράτεια τζαμιά.

Υποθέτουμε επίσης ότι και οι περισσότεροι εν Ευρώπη ανταποκριτές του Πρακτορείου και Τηλεοπτικού Σταθμού «Αλ Τζαζίρα» που έχει την έδρα του στη Ντόχα, θα διατηρούν φιλικές σχέσεις με το Εμιράτο.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της FIFA Ιταλο-Ελβετός κ. Τζάνι Ινφαντίνο, στα εγκαίνια του πρώτου αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου, αυτά που είπε για το Κατάρ και τις εργασιακές προόδους του, ήσαν πολύ πιο προωθημένα, εγκωμιαστικά και παγκοσμίου εμβέλειας, από τις αντίστοιχες δηλώσεις της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εξάλλου, η είσοδος του Κατάρ με άφθονα πετροδολάρια και αέριο-δολάρια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την οποιαδήποτε δωροδοκία ευρωβουλευτών ή ευρωτεχνοκρατών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, έχουμε την αίσθηση ότι το Εμιράτο στην περίπτωση Καϊλή ενεργούσε για λογαριασμό τρίτου και η επιλογή μιας Ελληνίδας αντιπροέδρου του ΕΚ κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Για μια άσπονδη φίλη του Κατάρ όπως η Τουρκία,ο εξευτελισμός του ΕΚ,των ευρωσοσιαλιστών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μια Ελληνίδα και έναν Ιταλό, που έχει σχέση με μεταναστευτικές ροές από την Αφρική είναι δώρον εξ ουρανού. Και στην ανάδειξή του έβαλαν χέρι και οι βελγικές αρχές ασφάλειας κάνοντας σε κάθε περίπτωση πολύ σωστά τη δουλειά τους. Διατηρώ πάντως αμφιβολίες για το αν το θέμα θα ερχόταν στο προσκήνιο τώρα, αν η Εθνική Βελγίου, ένα από τα φαβορί πριν το Μουντιάλ, δεν τα είχε κάνει μούσκεμα. Οσο για το ζεύγος Καϊλή-Τζόρτζι, έπεσε θύμα απληστίας, ωραιοπάθειας και αλαζονείας, από τη μια πλευρά και της καταριανής τακτικής στρατηγικής διαφθοράς από την άλλη.

Με πιο απλά λόγια, η στρατηγική διαφθοράς που κατά κανόνα εφαρμόζουν ως όπλο εξωτερικής πολιτικής μαφιόζικες οργανώσεις και αυταρχικά καθεστώτα, στην περίπτωση Καϊλή, «έστησαν» μια ιστορία με απώτερο στόχο τον διασυρμό του κράτους δικαίου, και τον εξευτελισμό του Ευρωκοινοβουλίου ως Ευρωπαϊκού θεσμού. Την ίδια στιγμή οι εμπνευστές της επιχείρησης αυτής κατάφερναν σοβαρό πλήγμα στην έννοια της δημοκρατίας και στην πορεία της σοσιαλδημοκρατίας ως πολιτικού μορφώματος. Ένα κτύπημα εξάλλου για το οποίο κάποιοι πράσινο κόκκινου χρώματος στην Ευρωβουλή, δεν κρύβουν τη χαρά τους.

Ακόμα χειρότερα, οι λομπίστες που συνεργάστηκαν με τις βελγικές αρχές για την αποκάλυψη της όλης ιστορίας, εκμεταλλεύτηκαν την αντιπάθεια των Βέλγων δημοσίων λειτουργών προς τους καλά αμειβόμενους κοινοτικούς τεχνοκράτες, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της Εθνικής Βελγίου από τις φάσεις του ΠΚ μετά τους αγώνες των Ομίλων.

Κατά τα λοιπά, η στρατηγική διαφθορά, αποτελεί στην εποχή μας κορυφαίο όπλο Ρώσων, Κινέζων και Αράβων, οι οποίοι έχουν γνωστές κανιβαλιστικές σχέσεις με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ασφαλώς δε, η στρατηγική αυτή, δεν απαλλάσσει ευθυνών άπληστους και περιορισμένης ηθικής ευφυΐας πολίτικους, οι οποίοι εν τέλει… καλά να πάθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: