Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Ο κύβος έχει ριφθεί: Η ΝΔ πρώτη με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντέχει

Νομίζουμε ότι ο κύβος ερρίφθη. 
Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ήταν ιδιαίτερα σημαντική λόγω χρονικότητας, καθώς ενσωμάτωνε όλα τα θέματα μείζονος σημασίας που ενέσκηψαν την τελευταία περίοδο και αποτέλεσαν αιχμιακά προβλήματα δημόσιας συζήτησης.
Κυρίως εμπεριείχε την υπόθεση Καϊλή, το λεγόμενο «food pass» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, τις αλλαγές γραμμής του Ανδρουλάκη (προοδευτική κυβέρνηση με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ), τη διαμάχη του με την κυβέρνηση εάν η Καϊλή ήταν δούρειος ίππος της ΝΔ, αλλά ακόμη και την υπόθεση... της ευρωβουλευτού Σπυράκη (υπόθεση που λόγω συγκυρίας Καϊλή δημιούργησε ισόποσα αρνητική αίσθηση στην κοινή γνώμη, αν και ήταν ελάσσων σχεδόν ανύπαρκτη. Συνεργάτης της έλαβε στη διάρκεια 4 χρόνων 21.240 ευρώ! Έγινε σημαία του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την αποπομπή της αλλά και επικοινωνιακή ευκαιρία της ΝΔ, που ανέστειλε την υποψηφιότητά της για να δείξει ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της!).

Η δημοσκόπηση της PULSE επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Interview για την Political μια ημέρα πριν. Και όσοι δεν θεωρούν ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «πετσωμένες» (ύστατη άμυνα των ηττημένων του μέλλοντος), βλέπουν τα αυτονόητα: Ότι η επικυριαρχία της ΝΔ είναι ανυποχώρητη.
Υφίσταται μικρές αυξομειώσεις οι οποίες δεν αγγίζουν καν το εύρος του στατιστικού λάθους. Δείχνουν έναν ΣΥΡΙΖΑ τόσο ακίνητο, που κάποιος παρομοίασε το στατιστικό διάγραμμα με … εγκεφαλογράφημα ενός νεκρού. Παράλληλα ένα ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να αποτελέσει τον τρίτο αξιόπιστο πόλο του πολιτικού συστήματος, αλλά παραμένει σε μίζερα ποσοστά και έχει αρχίζει να καθεύδει.

Για το τελευταίο, κατά την παρουσίαση της δημοσκόπησης στον ΣΚΑΙ, ο Παπαχελάς ερμήνευσε τις επαμφοτερίζουσες κατά καιρούς θέσεις Ανδρουλάκη, ως αποτέλεσμα του διχασμού που υπάρχει στο εσωτερικό του σχετικά με τις ποθητές συνεργασίες. Μισοί υπέρ της ΝΔ και οι άλλοι μισοί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι δημοσιολογούντες εντοπίζουν στον Ανδρουλάκη μικροκομματική «νοοτροπία ΠΑΣΠ» (η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ εντός της οποίας ανδρώθηκε και πολιτικοποιήθηκε ο Ανδρουλάκης).
Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε εμείς ότι και οι δύο πλευρές των οπαδών του κόμματος έχουν ενοποιητικό στοιχείο το ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Παρέμειναν στα δύσκολα, υπέμεναν επιθέσεις και προσβολές, και είναι θέμα του νέου αρχηγού να τους ενοποιήσει, να δώσει προοπτική στο κόμμα, να μην αποτελέσει ο ίδιος παράγοντα αποξένωσης μελών και οπαδών. Και να μην ξεχνάει ότι τα λάθη βαθμολογούνται στην κάλπη, και ο καιρός εγγύς. Δεν υπάρχει άπλετος χρόνος διόρθωσης.

Έτερον ενδιαφέρον των δημοσκοπήσεων είναι η αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτές είναι σαφώς ο μελλοντικός ηττημένος, αλλά θα είναι ένας ανθεκτικός ηττημένος. Στην Pulse ως πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 25,5% και στην Interview 24%. Φτωχός συγγενής το ΠΑΣΟΚ περιστρέφεται γύρω από το 10%.
Ακόμη πιο αξιόλογη είναι η αντοχή του Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης υπερέχει μεν σε όλες τις απαντήσεις καταλληλότητας, αλλά είναι εντυπωσιακό το ότι ένα 28% θεωρεί τον Τσίπρα ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό (έναντι 39% του Μητσοτάκη), και ένα 26% καταλληλότερο να αντιμετωπίσει τα θέματα ανάπτυξης (με τον Μητσοτάκη στο 37%).
Το θεωρούμε εντυπωσιακό γιατί είναι ο πρωθυπουργός των «νταουλιών» που δόθηκαν… στους παλιατζήδες, ο πρωθυπουργός των capital controls, ο πρωθυπουργός της υπογραφής πλεονασμάτων της χώρας ως το 2060, και της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια!

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι ότι θεωρείται από το 24% ως καταλληλότερος να αντιμετωπίσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας (με τον Μητσοτάκη στο 45%). Αυτό και αν εκπλήσσει γιατί είναι ο αρχηγός που δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, δεν είχε ψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία, μήπως και έρχονταν… νεκροί φαντάροι μας από την ζώνη του Σαχέλ (ναι… γεμίσαμε φέρετρα από την υπογραφή της), που δεν έβλεπε σύνορα στη θάλασσα, που είχε πάει στον Πούτιν να ζητήσει να τυπώσει δραχμές (θέμα εξωτερικής πολιτικής ήταν και αυτό - ας σκεφθούμε τι θα γινόταν τώρα, υπό τις εξελίξεις του ουκρανικού, αν ο Πούτιν είχε δεχθεί…).

Ο Τσίπρας κρατάει εντυπωσιακά, αλλά κρατάει σε ορισμένο κοινό. Αρκετά μεγάλο μεν αλλά και πεπερασμένο. Αδυνατεί να επεκταθεί περαιτέρω και αυτό προδικάζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όταν ακόμη και στα θέματα διαφάνειας
(υπό το φως των παρακολουθήσεων που στεντορείως καταγγέλλει), είναι ισόποσος με τον Μητσοτάκη στο ερώτημα «Ποιος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα διαφάνειας» (μοιράζονται ένα 28% αμφότεροι, με τον υποκλαπέντα και φωνασκούντα Ανδρουλάκη στο 10%), και με δεδομένο ότι οι υποκλοπές ήταν αχίλλειος πτέρνα του πρωθυπουργού, δείχνει ότι το μέλλον έχει προσδιοριστεί.

Ο κύβος έχει ριφθεί, ως προς το ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει την λεόντεια προτίμηση του λαού. Και μάλλον θα έχει και την κυβέρνηση δεδομένου ότι στις δεύτερες εκλογές κατά την Interview η ψαλίδα μεγαλώνει. Από 8,5% διαφοράς που αποτυπώνεται την πρώτη Κυριακή η διαφορά ανεβαίνει στο 9.7%, και η ΝΔ στο 35,1%.

Δεν είναι παράξενο. Οι «κυρ Παντελήδες», κατά την υποτιμητική έκφραση των… ριζοσπαστών οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ για τους νουνεχείς πολίτες, δεν ενδιαφέρονται για ιδεολογικούς ακκισμούς. Ξέρουν ότι εν μέσω παγκόσμιας θυέλλης η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Οπότε ο πρώτος μάλλον θα τα πάρει όλα.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: