Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Επιμένει να είναι η θλιβερή εξαίρεση

Αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση έχουν υποκύψει πλήρως στον πειρασμό, στην παρούσα φάση της προεκλογικής περιόδου, να επιβάλλουν στην πολιτική αντιπαράθεση τους όρους της λάσπης και της τοξικότητας.
Άλλωστε η επένδυση σε αυτές τις πρακτικές αντανακλούν κατά κανόνα την αδυναμία όσων τις υιοθετούν, να προβάλλουν λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα. Πολύ περισσότερο όπως λένε δηκτικά από την κυβέρνηση, να καταθέσουν προτάσεις οι οποίες να αντέχουν στη βάσανο της σύγκρισης.
Μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όταν εκ νέου, αναδείχθηκε η σαφής επιδίωξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δια της σύμπλευσης, να συντηρήσουν τις συνθήκες ροντέο... στο πολιτικό σκηνικό, τα πολιτικά «φώτα» είναι στραμμένα και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύοντας «συνέπεια» και «σταθερότητα» στο «όχι σε όλα» και του «ναι σε τίποτα», στοιχήθηκε απέναντι από τη στήριξη στα κονδύλια για την άμυνα της χώρας.

Η Κουμουνδούρου δεν ξέφυγε από την πεπατημένη του και πρόσθεσε στο κοινοβουλευτικό παλμαρέ της ακόμη μια διαμαρτυρία καταψηφίζοντας τη στήριξη των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιβεβαιώνοντας με αυτή την στάση ότι οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις για την εθνική άμυνα που «δεν είναι αυτοσκοπός» ή για τη διάθεση να αναληφθεί «το ρίσκο» έναντι της Τουρκίας, αποτελούν έκφραση της συριζαϊκής στρατηγικής και όχι πρόσκαιρες παραφωνίες της εσωκομματικής Βαβέλ.

Τεκμήρια της άλλωστε αποτελούν οι διαδοχικές καταψηφίσεις σε καίριες πρωτοβουλίες για την εθνική άμυνα, όπως οι συμβάσεις για τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra, και αποκορύφωμα την αρνητική στάση απέναντι στην Ελληνογαλλική συμφωνία. Το ίδιο μένος επιδείχθηκε και στην πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εφάπαξ παροχή προς το μάχιμο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Το υποτιθέμενο λάθος με το «όχι» στην ψηφοφορία για το επίδομα των 600 ευρώ που χορηγήθηκε προς το ένστολο προσωπικό επιχειρήθηκε να καλυφθεί με το «φύλλο συκής» της τροπολογίας, που προωθήθηκε υπό το βάρος των αντιδράσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Τώρα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται αντιμέτωπος με ακόμη μια δοκιμασία από την οποία σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό καλεντάρι θα περάσει την ερχόμενη Τρίτη. Όταν θα τεθεί προς ψήφιση η τροπολογία για την κάρτα αγορών με την οποία θα στηριχθεί το 85% των νοικοκυριών απέναντι στις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. 
Και το ερώτημα όπως τίθεται από τα κυβερνητικά χείλη είναι αδυσώπητο για την ίδια την πολιτική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ: θα ψηφίσει τη στήριξη των πολιτών ή, για άλλη μια φορά, θα δώσει συνέχεια στο αρνητικό σερί που τον έχουν καταξιώσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ως θλιβερή εξαίρεση;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: