Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Τα ευρήματα κόντρα στα πολιτικά εφευρήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί, κατά πάγια πρακτική του, να διαλύσει την πολιτική του ζάλη, για το «Market Pass» που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέα συνθήματα.
Τα ευφυολογήματα περί της βοήθειας των μόλις 0,70 ευρώ την ημέρα ή της λαϊκίστικης αντιστοίχισης με τα κουλούρια που διακινούνται ανερυθρίαστα σχεδόν ως επίσημη, αντιπολιτευτική θέση, στο δημόσιο διάλογο, είναι ενδεικτικά του πανικού που διακατέχει την Κουμουνδούρου. Η πιο εξωραϊσμένη προσέγγιση αναδεικνύει το διαχρονικό έλλειμμα της... αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατανόηση του κοινωνικού παλμού.
Στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, καταγράφεται ένα ρεύμα, που παρά το πρόωρο της έρευνας, είναι δηλωτικό της απήχησης του μέτρου στην κοινωνία καθώς ικανοποιεί έστω και τμηματικά τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργεί το εξωγενές πρόβλημα της ακρίβειας
Ακόμη και λίγα 24ωρα από το λανσάρισμά της, σχεδόν τέσσερις στους δέκα, συγκεκριμένα το 39% των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι η εφαρμογή του μέτρου, θα βοηθήσει. Η εξαγγελία μπορεί να μην κερδίζει τις καρδιές της πλειοψηφίας και οι καταφατικές απαντήσεις εμπεριέχουν το στοιχείο της αγωνίας, αλλά συνοδεύεται και από ένα μεγάλο ποσοστό που ακόμη δεν μπορεί να απορρίψει τη χρησιμότητά του.

Το καμπανάκι είναι ακόμη πιο ηχηρό προς την Κουμουνδούρου και στο παρεμφερές τμήμα της έρευνας που αφορά στην ικανότητα διαχείρισης στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης. Η στασιμότητα και η διψήφια διαφορά στα ποσοστά προτίμησης, 37% η Νέα Δημοκρατία έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, είναι χαρακτηριστικά της απώλειας ενός ατού για την αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για την πεποίθηση μιας μερίδας του κόσμου ότι μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του.

Ακόμη και το χαρτί της διαφάνειας, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί ως μπαλαντέρ στην προεκλογική παρτίδα, παρ' ότι στο Ειδικό Δικαστήριο διεξάγονται δυο δίκες με κατηγορούμενους πρωτοκλασσάτους υπουργούς του, δείχνει να ακυρώνεται από τα ευρήματα της ίδιας έρευνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το ηθικό του πλεονέκτημα καθηλωμένο, τη στιγμή που οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν ανεβάζουν, έστω και κατά μια μονάδα, τα ποσοστά της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων (28% από 27%, στην προηγούμενη έρευνα).

Σε αυτό το πεδίο, τα αρνητικά μηνύματα πολλαπλασιάζονται και από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του βασικού, προεκλογικού εργαλείου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν είναι άλλο από την επένδυση στην τοξικότητα. «Στις αβεβαιότητες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να προστεθεί η όξυνση της πολιτικής πόλωσης», είναι το στίγμα της επιστημονικής παραίνεσης που έχει ως παραλήπτη τους «σοφούς» της Κουμουνδούρου.

Από την άλλη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αναζητά διεξόδους στις μεταγραφές οι οποίες βέβαια διακινδυνεύουν την ασφάλεια του εγχειρήματος της προοδευτικής διακυβέρνησης. 
Σε κάθε περίπτωση η προσθήκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της προερχόμενης από το ΜέΡΑ25, βουλεύτριας Αγγελικής Αδαμοπούλου, έκανε τον Αλέξη Τσίπρα βορά στα φαρμακερά σχόλια του πάλαι ποτέ, asset, της κυβέρνησης του. Η προσχώρηση της Θεσσαλονικιάς πολιτικού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίστηκε ως συνέχεια στην πολιτική της κωλοτούμπας, προκειμένου «να συνταχθεί με τον μέτρ του είδους». Παλαιότεροι κοινοβουλευτικοί υπενθύμιζαν σε δηκτικό τόνο την παράδοση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αλώνει κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως έπραξε και με τα στελέχη του κόμματος του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: