Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Μενέντεζ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω σε πωλήσεις F-16 στην Τουρκία

Αποφασισμένος να μην συμφωνήσει σε καμία περίπτωση σε πωλήσεις αμερικανικών F-16 στην Τουρκία 
δηλώνει ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντζ
«Δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες, να συμφωνήσω», τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος για τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.
«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας... για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Μενέντεζ.

«Είναι εξοργιστικό, είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα στρατεύματά μας σε κίνδυνο από κανέναν, πολύ περισσότερο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Και, ξέρετε, πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ σαφής με την Τουρκία. Να εξηγήσει ότι αν ακόμη και από λάθος πληγούν οι δικοί μας στρατιώτες με οποιονδήποτε τρόπο από την τουρκική επιχείρηση θα υπάρξουν συνέπειες», επισήμανε για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπαιντεν σε αντίθεση με τις δημόσιες χλιαρές τοποθετήσεις της, πίσω από κλειστές πόρτες ασκεί ασφυχτικές πιέσεις στην Τουρκία.
«Μερικές φορές η διπλωματία δεν γίνεται ανοιχτά, ούτε δημοσίως. Μερικές φορές γίνεται στο παρασκήνιο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε εις βάθος επαφή με την Τουρκία, εξηγώντας τις συνέπειες των πράξεών της και ότι θα υπάρξουν πράγματι συνέπειες. Και ελπίζω ο Ερντογαν να κατανοεί αυτές τις εκκλήσεις της κυβέρνησης», σχολίασε.

Όπως εκτιμά, η Τουρκία δεν θα καταφέρει να συνεχίσει τον εκβιασμό απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία (για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ) ακριβώς διότι γνωρίζει την άποψη των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: