Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα

Για μία ακόμη «απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό» και να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα στον Έβρο
κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα καλεί την αντιπολίτευση να δείξει «σύνεση» και «υπευθυνότητα», αφήνοντας αιχμές για «μερίδα της αντιπολίτευσης» να μετατρέψει το ζήτημα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγο μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη... Βουλή καλώντας μεταξύ άλλων και το υπουργείο Εξωτερικών να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο που εγκλωβίστηκαν πρόσφυγες, φέρνοντας μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η νησίδα είναι εγγεγραμμένη στο ελληνικό κτηματολόγιο στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα.
Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης».


Μηταράκης: «Οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν αμέσως»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μίλησε για τους 38 μετανάστες στον Έβρο αμφισβητώντας τα περί εγκλωβισμού τους σε νησίδα και τονίζοντας πως «οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν αμέσως».
«Πήγα στις ελληνικές όχθες δέκα μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των όποιων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς μπορεί κάποιος να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;» διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» στον ΣΚΑΪ. 
«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα και φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».
Ακόμα, ο Νότης Μηταράκης, ερωτηθείς για τους 38 μετανάστες στον Έβρο, απάντησε: 
«Οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά στο περιστατικό αυτό. Και για το θέμα του Έβρου θέλω να σας θυμίσω πως όλο αυτό έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο όταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κόμματα τα ευρωπαϊκά όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν από τότε προληπτικά την Ελλάδα, είχα πάει στις 27 Ιουνίου και είχα καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλοποιήσει τις νησίδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: