Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική

Τεκμήρια ότι δημιουργούνται συνθήκες για πολιτικό στρίμωγμα της, κατά τα άλλα επιθετικής, αξιωματικής αντιπολίτευσης συλλέγει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβερνητική καταγραφή γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Την εικόνα αυτή συνθέτουν οι διαρροές αλλά και τα σενάρια με τα οποία, κατά την πλειοψηφία, η Κουμουνδούρου επιλέγει να αντιδράσει στην κίνηση που έγινε στην κοινοβουλευτική σκακιέρα από την κυβερνητική πλευρά, να προσδιορίσει το πολιτικό πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής, με το οποίο το χρονικό αντικείμενο που θα κληθούν τα μέλη της να διερευνήσουν θα εκταθεί σε βάθος χρόνου και μάλιστα δεκαετίας... όπως πρώτο είχε γράψει το Liberal.gr.
Με αυτόν τον τρόπο το έργο της επιτροπής θα συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων τόσο τις καταγγελίες του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και τις διαδοχικές στις οποίες έχει προβεί κατά το ίδιο διάστημα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Η καθαρή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική να δοθεί τέτοιο χρονικό βάθος στην έρευνα, προδίδει κατά την πλειοψηφία και την μικροκομματική προσέγγιση της Κουμουνδούρου στο ζήτημα. «To όλα στο φως δεν μπορεί να έχει ανάλωση κατά προτίμηση», ανέφερε σε δηκτικό τόνο προς το Liberal.gr γαλάζιο στέλεχος.

Στον ίδιο καμβά έρχονται να προστεθούν και άλλες διαρροές που επίσης κατά την κυβέρνηση προέρχονται από το κέντρο εκπομπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού όπως ερμηνεύτηκε άρχισε η διακίνηση σεναρίων περί της φερόμενης πρόθεσης του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει δυο μέλη με τα οποία εκπροσωπείται η γαλάζια πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Συγκεκριμένα τον βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα και την βουλευτή Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη. Η γνωστοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου προκάλεσε την θυμηδία μελών και παραγόντων της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε ερώτημα του Liberal.gr υπενθύμιζαν, χρησιμοποιώντας κριτικό ύφος, ότι για την μεν περίπτωση Τζαβάρα, ο βουλευτής Ηλείας, τελεί εδώ και καιρό σε αντικατάσταση κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία γίνεται εναλλάξ – και κατά κύριο λόγο- από τον βουλευτή της Β’ Πειραιώς, Δημήτρη Μαρκόπουλο ή από τον βουλευτή υπολοίπου Αττικής, Γιώργο Βλάχο. Αντίστοιχη φόρμουλα, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, εφαρμόζεται και για την κάλυψη των παρουσιών της Όλγας Κεφαλογιάννη στην επιτροπή.

Ως προσπάθεια να προκληθεί κοινοβουλευτική θολούρα, εκλαμβάνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, και το σενάριο που ήθελε την πλειοψηφία να εξετάζει το ενδεχόμενο αντί εξεταστικής να δοθεί το έργο της έρευνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όπως ξεκαθάριζε στο Liberal.gr υψηλόβαθμος παράγοντας, εκτός από ανυπόστατο το συγκεκριμένο σενάριο προσκρούει ευθέως με την κεντρική στρατηγική της πλειοψηφίας να επεκταθεί η έρευνα για τις παρακολουθήσεις σε βάθος δεκαετίας. Πρωτίστως όμως όπως τόνιζε η ίδια πηγή ενημέρωσης, συγκρούεται με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής και τις συναφείς θεσμικές προβλέψεις για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από την πλειοψηφία πάντως αναμένονται με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στο ζήτημα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι εάν θα κατατεθεί κοινή πρόταση από Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, όχι μόνο ως κίνηση, αλλά ως πρωτίστως ως προς το περιεχόμενο. Η άλλη εκδοχή που αναλύεται είναι η στήριξη που θα παράσχει ή όχι το ένα κόμμα στο άλλο, στην περίπτωση που κατατεθούν διαφορετικές προτάσεις.


Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: