Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Η κυβέρνηση κόβει την ένταση στο σκληρό ροκ του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κόψει τον αντιπολιτευτικό αέρα, τον οποίο βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην υπόθεση των μεταναστών του Έβρου, για να φουσκώσει τα πανιά της πόλωσης με αφορμή το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Για τη μίνι κρίση που εκτυλισσόταν στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο και την πολιτική επένδυση της Κουμουνδούρου, κυρίως μετά τις εξελίξεις του προηγούμενου εικοσιτετράωρου, γαλάζια στελέχη μιλούσαν χωρίς περιστροφές για φαιδρότητες από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης... 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί τη χώρα άνευ λόγου και αιτίας απλά γιατί είναι δέσμιος της αντιπολιτευτικής του εμμονής», έλεγε από νωρίς το πρωί της Τρίτης, κορυφαίος παράγοντας της πλειοψηφίας. Πρόσθετε δε, αιχμηρά: «όλα τα άλλα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα»
Όπως ανέφερε δηκτικά ο ίδιος παράγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να κλιμακώσει την πολεμική κατά της κυβέρνησης, «σαλαμοποιώντας», τις τελευταίες υποθέσεις στις οποίες είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας. 
Δεν επελέγη τυχαία το ύφος στην κυβερνητική ανακοίνωση με την οποία ο Γιάννης Οικονόμου αντέκρουσε τις μομφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. Με αυτούς συντάσσεται ο κ. Τσίπρας αδιαφορώντας για την αλήθεια», ήταν η διατύπωση με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να αναδείξει το βαθμό της αρνητικής έκθεσης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι για το θέμα των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, θα περιμένει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θεσμικό τερέν. Χωρίς να οχυρώνεται πίσω από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει συστηματικά τη στρατηγική της αντεπίθεσης του στην υπόθεση. Με διακηρυγμένη την πρωθυπουργική βούληση να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση, η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει την πίεση προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το Liberal.gr στη συζήτηση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, η πλειοψηφία θα συμμετάσχει καταθέτοντας δική της πρόταση, αναφορικά με την χρονική περίοδο που θα διερευνηθεί.

Τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πρότασης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Liberal.gr, προσδιόρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Kώστας Τσιάρας. Στην τηλεοπτική παρέμβαση του ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι μπορεί η δημόσια συζήτηση να επικεντρώθηκε στο τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο τόνισε ότι η κυβερνητική επιδίωξη είναι: «Να τα δούμε όλα σε βάθος χρόνου». Η γαλάζια πλειοψηφία εστιάζει μεταξύ άλλων στο εάν υπήρχαν συγκεκριμένες ή διαφορετικές πρακτικές στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της θητείας προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα δώσει έμφαση, όπως εξηγείται στην κατάρτιση ενός συνολικού απολογισμού πάνω στον οποίο θα εκπονηθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, κυβερνητικός παράγοντας υπενθύμιζε την φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη δημόσια παρέμβαση όταν ενέσκηψε η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Μια τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας» είχε αναφέρει ρητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: