Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και η σκληρή μάχη του Kέντρου

Στο μικροσκόπιο των επιτελείων των κομμάτων εξουσίας βρίσκονται τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων, την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έστειλε πρόσφατα ένα σαφές μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής διαδρομής, ωστόσο Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση, άπαντες προετοιμασμένοι για μια μακρά προεκλογική περίοδο μέσα σε δύσκολες οικονομικές...και κοινωνικές συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως μέτρησε όλα τα δεδομένα πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις, σε μία χρονική συγκυρία που η πλειοψηφία των πολιτών αναζητά λύσεις στα καυτά προβλήματα και όχι πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
Η σταθερότητα αποτελεί εξάλλου μια βασική παράμετρο στην πολιτική σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές στους υπουργούς του, αφενός για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αφετέρου για προσήλωση στα θέματα της καθημερινότητας που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερωτηθέντες βλέπουν κατά πλειοψηφία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού τον κατάλληλο ηγέτη, για να δώσει λύσεις και να οδηγήσει τη χώρα τους επόμενους μήνες σε ένα απάνεμο λιμάνι. Στη σκιά του τελικού στόχου της κυβερνητικής παράταξης για την επίτευξη της αυτοδυναμίας κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εξελίσσεται μια σκληρή μάχη ανάμεσα και στα τρία κόμματα για την πίτα του κέντρου.
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον επίμαχο χώρο, ο οποίος στις περασμένες εθνικές εκλογές του έδωσε την ευκαιρία να καταγράψει το 40%, εντούτοις τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζονται ενισχυμένοι σε μία δεξαμενή ψηφοφόρων που αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα επιρροής κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτό που χρειάζεται να λάβουν σοβαρά υπόψη οι εμπλεκόμενοι με το στρατηγικό σχεδιασμό των κομμάτων είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών διακρίνεται από μετριοπάθεια, έλκεται από τον ήπιο πολιτικό λόγο και τις τεκμηριωμένες προτάσεις και απορρίπτει διαρρήδην την άκρατη πόλωση και την αδικαιολόγητη τοξικότητα.
Είναι μία παράμετρος που αδιαμφισβήτητα επηρεάζει το πολιτικό κλίμα, ενώ στην περίπτωση που δεν την λάβουν υπόψη, κάποιοι μπορεί και να βρεθούν προ εκπλήξεων το βράδυ των εθνικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: