Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Δημοσκόπηση Marc: Οι Έλληνες ανησυχούν για ακρίβεια και πόλεμο, στις 9,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την πανδημία 
- Πρώτη η ΝΔ στη «μάχη» του Κέντρου, δεύτερο το ΚΙΝΑΛ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ 
- Πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων, η αυτοδυναμία της ΝΔ 
- Εκλογές στο τέλος της τετραετίας θέλει το 50% των ερωτηθέντων
Στα ύψη παραμένει η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αναζωπυρώνεται ο φόβος για την πορεία της πανδημίας μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της... Marc (πρόκειται για το πρώτο μέρος της μέτρησης) για λογαριασμό του ANT1.
Στο πλαίσιο αυτό, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ καταγράφει απώλειες 1,7 ποσοστιαίων μονάδων, το Κίνημα Αλλαγής χάνει μισή μονάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ οριακό κέρδος 0,3 της μονάδας.
Οριακές απώλειες καταγράφει το ΚΚΕ στο 5,5%, στασιμότητα στο 4,7% για την Ελληνική Λύση, ενώ το κόμμα Βαρουφάκη κερδίζει μισή ποσοστιαία μονάδα και φαίνεται ότι διασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.
Στη «μάχη του Κέντρου» - στις επιλογές εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι - η ΝΔ προηγείται με 25,9%, ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 23,5% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19%.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ένας στους δύο απαντά ότι θα ήθελε να στηθούν οι κάλπες στο τέλος της τετραετίας,ένας στους τρεις θέλει άμεση προσφυγή στις κάλπες και το 16% των ερωτηθέντων θα ήθελε την εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο.
Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ προτιμά πάνω από ένας στους τέσσερις, ενώ το 13,2% επιλέγει αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ. Το 14,4% θα ήθελε μία κυβέρνηση «με βασικό κοσμό ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, ενώ ένα 9,6% κάνει λόγο για κυβέρνηση συνεςργασίας ΝΔ - ΚΙΝΑΛ. Το 7% θέλει κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη από τα τρία πρώτα κόμματα και ένα 2,5% μιλά για αυτοδυναμία ΚΙΝΑΛ.
Με βάση την πρόθεση ψήφου, οι νεοδημοκράτες θέλουν αυτοδυναμία του κόμματός τους σε ποσοτό 79,8%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την αυτοδυναμία του κόμματός τους σε ποσοστό 48,5%, με το 37,3% να προτιμά συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ μοιράζονται ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές, με βασική επιλογή την συνεργασία με τη ΝΔ, την οποία προτιμά το 33,3% των πολιτών που προτίθενται να ψηφίσουν το κόμμα.

ant1
2ant1
3ant1
4ant1
5ant1
6ant1
7ant1_2

Δεν υπάρχουν σχόλια: