Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία - Πέρασε η κορύφωση της Όμικρον λένε οι ειδικοί

Σταθεροποίηση στα κρούσματα, παρά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον σε ποσοστό άνω του 90% στην Επικράτεια, βλέπουν οι ειδικοί, την ώρα που δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χειρότερα επιτέλους τα αφήσαμε πίσω μας.
Η σταθεροποίηση, αν και με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, τροφοδοτεί αισιόδοξες για την αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι... η βεβαίωση των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα προχωρήσει κανονικά.
Για τον πορεία της πανδημίας στην χώρα, την παραλλαγή Όμικρον και τον εμβολιασμό μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων ότι η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.
Σημείωσε ότι τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση και νοσηλεία.
Σταθεροποίηση στα κρούσματα, παρά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον σε ποσοστό άνω του 90% στην Επικράτεια, βλέπουν οι ειδικοί, την ώρα που δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χειρότερα επιτέλους τα αφήσαμε πίσω μας.
Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες ειδικοί τονίζουν πως είτε βρισκόμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης των μολύνσεων,  είτε εκείνη αναμένεται να έρθει τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Παρά όμως τα αισιόδοξα νέα, η πίεση που υπάρχει ακόμη στο Σύστημα Υγείας κρατά συγκρατημένο τον κυβερνητικό μηχανισμό που θέλει οι επόμενες κινήσεις να είναι προσεκτικές, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει μεσοβδόμαδα προκειμένου να επενεξετάσει την κατάσταση και να αξιολογήσει τα μέτρα.

Τρεις προϋποθέσεις

Ο κύριος Σαρηγιάννης υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία. Όπως είπε:
  • Το πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό.
  • Δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την παραλλαγή Δέλτα
  • Τρίτον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη, όπως η Αφρική.

Πέρασε η κορύφωση της Όμικρον

Την ίδια ώρα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, αλλά και για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ανάλυσης Δεδομένων Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, αναφέροντας πως τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως η κορύφωση του κύματος έγινε στις αρχές Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ατσαλάκης τόνισε πως η κορύφωση του κύματος με την παραλλαγή Όμικρον υπήρξε στις 4 Ιανουαρίου, ενώ όπως ανέφερε πλέον ακολουθεί μία σταθερή αποκλιμάκωση.

Mιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δήλωσε πως είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά «Δέλτα» η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».
Επίσης ανέφερε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της «Δέλτα» και επίσης όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».
Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.
Η «Δέλτα» συμβάλλει στις σοβαρές νοσηλείες αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με την «Όμικρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: