Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Η κρίσιμη μάζα του 1,2 εκατομμυρίου που παραμένουν αθωράκιστοι

Μετά την επιβολή του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ, περίπου 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών παραμένουν μη εμβολιασμένοι έναντι του κορονοϊού, ενώ υπάρχουν και άλλοι 870.000 δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης από το σύνολο των 5,8 εκατ. δικαιούχων που δεν έχουν πραγματοποιήσει τον αναμνηστικό εμβολιασμό ούτε έχουν κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
Συνεπώς, υπάρχει στη χώρα μας μία κρίσιμη «δεξαμενή» άνω του 1 εκατομμυρίου ευπαθών πολιτών...(κάπου ανάμεσα σε 1,2-1,3 εκατ. συμπολίτες μας) προχωρημένης ηλικίας που παραμένουν ακόμα είτε εντελώς αθωράκιστοι έναντι στον κορονοϊό είτε ελλιπώς θωρακισμένοι μπροστά στο υπερμεταδοτικό στέλεχος Όμικρον.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζει την σημασία της διενέργειας της 3ης δόσης, παραθέτοντας τα στοιχεία θανάτων από κορονοϊό του ΕΟΔΥ των τελευταίων δυο εβδομάδων στην επικράτεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το συντριπτικό ποσοστό 93,4% των θανάτων αφορούσε πλήρως ανεμβολίαστους ασθενείς ή ασθενείς που δεν είχαν κάνει την 3η δόση, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την ολοκλήρωση της θωράκισης από τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης με covid 19. 
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου το 93,4% είναι ένα πολύ «δυνατό» αριθμητικό στοιχείο που αποδεικνύει πόσο μεγάλη προστασία εξασφαλίζει η αναμνηστική δόση.

Από τη μεριά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί ότι όσο περνούν οι μήνες μετά την δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολιασμού, αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος με το υπερμεταδοτικό στέλεχος Όμικρον και να νοσήσει ήπια ή ασυμπτωματικά, οπότε πλέον δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για επίτευξη «τείχους ανοσίας» στην κοινότητα.

Ο όρος «τείχος ανοσίας» δεν στέκει πλέον, δεδομένου ότι και οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες μπορεί να ξαναπροσβληθούν από τον κορονοϊό μόνο που αν προσβληθούν θα περάσουν τη νόσο πολύ ήπια. 
Έτσι λοιπόν αλλάζει τελείως η διαχείριση της πανδημίας όπως την ξέραμε για σειρά μηνών από το πρώτο ξέσπασμα της Γουχάν και προχωρούμε σε ένα μοντέλο διαχείρισης όπου θα πρέπει να είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι για να είμαστε προστατευμένοι- με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δόσεις εμβολίου, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις των ειδικών.

Αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, ακόμα κι αν έρθουμε σε επαφή με τον ιό δεν θα κινδυνεύσουμε. Έτσι παράλληλα αποσυμπιέζεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα καθώς το κριτήριο που διαμορφώνει το προς τα που θα γύρει η ζυγαριά – είτε προς τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων είτε προς την άρση όλων των περιορισμών- έχει πρωτίστως σχέση με την κατάσταση, που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία η οποία σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα διαμορφώνεται ως εξής:

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ Covid) στην περιοχή της Αχαΐας, στο νοσοκομείο Πάτρας εμφανίζουν πληρότητα 100%. 
Πρόκειται για μία περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κι αυτό αποτυπώνεται στην πίεση, που υφίσταται το σύστημα υγείας. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ Covid) στη Θεσσαλονίκη εμφανίζουν πληρότητα 95% και τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο Αττικής παρουσιάζουν πληρότητα στις ΜΕΘ Covid 90%.
«Στην επικράτεια οι απλές κλίνες Covid είναι κατειλημμένες στο 63% ενώ στο σύνολο τους οι ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 88%», εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα. Ωστόσο, παρότι αυτό είναι το στατιστικό μέσο όρο, υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία όπως το «Αττικόν» που εξυπηρετεί και μία ευρεία περιοχή του Δυτικού τομέα με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, που παρουσιάζει αυτές τις μέρες πληρότητα 100% στα κρεβάτια της Εντατικής, με τον καθηγητή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Ηρακλή Τσαγκάρη να εξηγεί μέσα στη ΜΕΘ του Αττικόν νοσηλεύονται 4 ασθενείς με το στέλεχος Όμικρον κι 7 ασθενείς με το στέλεχος Δέλτα. Στην κοινότητα ωστόσο η αναλογία της Όμικρον προς τη Δέλτα διαμορφώνεται πλέον στο 90% προς 10%.

Η πίεση στο σύστημα υγείας θα αργήσει να υποχωρήσει, με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να παρουσιάζουν σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο και περισσότερα από 170.000 ενεργά κρούσματα να καταγράφονται στην επικράτεια. 
Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται περισσότεροι από 5000 ασθενείς, με τη διάρκεια νοσηλείας να μικραίνει όταν πρόκειται για το στέλεχος Όμικρον στην πλειονότητα των περιστατικών. 
Όσο επιταχύνονται τα εξιτήρια των ασθενών, τόσο πλησιάζει τη μονάδα το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων, κάτι που βοηθά το σύστημα υγείας να έχει περισσότερες διαθέσιμες κλίνες να δώσει σε νέα περιστατικά.

Η καθοριστική σημασία του εμβολιασμού στην εξέλιξη της λοίμωξης covid αποτυπώνεται και στην περίπτωση του 14χρονου μαθητή που νοσηλεύεται πλήρως εμβολιασμένος στην Εντατική του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ.
 
Ο μαθητής εμφάνισε μυοκαρδίτιδα ως επιπλοκή της λοίμωξης covid-19 και ευτυχώς που ήταν εμβολιασμένος. Νοσηλεύεται προληπτικά στην Εντατική δεν χρειάζεται υποστήριξη με οξυγόνο και σύντομα θα λάβει εξιτήριο, όπως υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς που ήταν εμβολιασμένος και ευτυχώς που πρόκειται για την Όμικρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: