Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Να ρίξουμε… τον φράχτη του Έβρου;

Τρεις τραγωδίες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Τρεις νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι στην πρώτη, 11 νεκροί στη δεύτερη, 16 στην τρίτη.
Την ίδια στιγμή η θάλασσα ξεβράζει πτώματα στις ακτές της Λιβύης. Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε 27 νεκρούς σε δύο ακτές της χώρας. 1500 οι πνιγμένοι μόνο το 2021 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ, και 17.000 από το 2014!
Μαζικός υδάτινος τάφος, ατέλειωτη θρηνωδία, που δεν προσφέρεται για κροκοδείλια δάκρυα και εύκολους ανθρωπισμούς. Η... μετανάστευση με την έκταση που έχει προσλάβει είναι σχεδόν μετανάστευση λαών, όχι μεμονωμένων ανθρώπων. Και πίσω της βρίσκεται μια πολυεθνική εγκληματική οργάνωση λαθρεμπόρων ανθρώπινων υπάρξεων, που αποκομίζει δισεκατομμύρια.
Και σαφώς όσον αφορά τη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται με την αστεία θέση του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξουμε τα σύνορα. Γιατί αυτό λέει επί της ουσίας όταν καταγγέλλει την κυβέρνηση, χωρίς να προσφέρει άλλη λύση.

Η αλήθεια, κατά ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως «στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις ημέρες».
Και πως το κάνει αυτό; 
Μα γιατί η κυβέρνηση κάνει τα λεγόμενα «push backs» στο Αιγαίο, δηλαδή δεν επιτρέπει στις βάρκες που ξεκινούν από τις τουρκικές αρχές, υπό τη γνώση αν όχι την εποπτεία της τουρκικής κυβέρνησης, να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά και να αποβιβασθούν μετανάστες. Όπως τότε που αυτοί άφησαν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να κοπιάσουν.
Μετά όμως δεν μας λέει τι θα τους κάνουμε. 
Θα δημιουργήσουμε εξαθλιωτικές Μόριες και λασπώδεις Ειδομένες όπως έκαναν αυτοί; 
Μα αν δεν αποκόβονταν οι ροές, τα νησιά θα ήταν φίσκα από εξαθλιωμένους ανθρώπους που δεν θα είχαν που τη κεφαλήν κλίναι, με τους ντόπιους να ασφυκτιούν.

Διαφεύγει σε όσους καταγγέλλουν τα «push backs» ότι δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα ατύχημα, ούτε ένας θάνατος, κατά την επιχειρησιακή τους εκτέλεση. 
Αντιθέτως, τα παγωμένα νερά της Μεσογείου γίνονται υγρός τάφος εκεί που τα κυκλώματα των εμπόρων ανθρώπων δρουν ανεξέλεγκτα, που στοιβάζουν υπεράριθμους απελπισμένους σε σαπιοκάραβα και τους στέλνουν στην Ευρώπη.

Δεν κρίνουμε τους μετανάστες. Δεν αναρωτιόμαστε καν που βρίσκουν τα περίπου δέκα χιλιάρικα που τους στοιχίζει η ταρίφα από κύκλωμα σε κύκλωμα, για την οδική και θαλάσσια διαδρομή τους, όταν έρχονται από χώρες που το μηνιάτικο δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Πάμπολλες άλλωστε μαρτυρίες που έχουν δει το φως στην Ευρώπη, μιλούν για σκλαβιά και μετά την έλευση. Ειδικά για εμπόριο σαρκός των γυναικών ώστε να εκπληρώσουν τα χρωστούμενα.
Δεν κρίνουμε τους μετανάστες γιατί το όνειρο μιας καλύτερης ζωής δεν τίθεται υπό κρίση. 
Η ζωή της Δύσης αποτυπώνεται στην οθόνη του κινητού τους και νομίζουν ότι θα την απολαύσουν. Παράλληλα μαθαίνουν (εξιδανικευμένα από τους διακινητές) για τα επιδόματα που θα λαμβάνουν, και ξεκινούν τη μεγάλη επικίνδυνη περιπέτεια - και δεν είχε καθόλου άδικο ο Πούτιν που με αφορμή τα επεισόδια στα σύνορα της Λευκορωσίας είπε «για τα επιδόματα που τους δίνετε έρχονται».

Παράλληλα στην αναμπουμπούλα οι λύκοι χαίρονται: Δικτάτορες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες, κυβερνήσεις φτωχών χωρών, αλλά και τραπεζικά συστήματα (π.χ. στο Πακιστάν) ενθαρρύνουν τη μετανάστευση για να λαμβάνουν το πολύτιμο συνάλλαγμα των μεταναστών.

Όσο η Ευρώπη δεν παίρνει μέτρα αποτροπής, όσο οι διάφορες Φον Ντερ Λαϊεν, βολεμένες στις καλοβαλμένες θέσεις τους πωλούν εύκολο Ανθρωπισμό (η Κομισιόν «δεν θα χρηματοδοτήσει φράχτες»), όσο δίνονται αβέρτα επιδόματα, το πρόβλημα θα διογκώνεται, οι ροές θα συνεχίζουν και το ίδιο θα συνεχίζονται οι θάνατοι. Και όσο συνεχίζεται τόσο θα αυξάνονται η ακροδεξιά και ο φυλετισμός στη γηραιά Ηπειρο.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την… αποκλειστικότητα του αλτρουισμού που επιδεικνύει, καλώντας την κυβέρνηση «να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου διεκδικώντας μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική» (ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι), και να επιδείξει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή». Δηλαδή να ανοίξει τα σύνορα.
Γιατί ως κόμμα δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους; Τουλάχιστον ο Φίλης ως πρόσωπο, ανέλαβε την ευθύνη και κατηγόρησε χθες για μια ακόμη φορά τον φράχτη του Εβρου «που κλείνει σε πρόσφυγες και μετανάστες κάθε άλλο δρόμο, πλην της επιβίβασης σε επικίνδυνα και υπερπλήρη σκάφη, καταχείμωνα».

Το να κατηγορήσει τους διακινητές και την Τουρκία που εν γνώσει της ξεκινούν τα σαπιοκάραβα, δεν του πέρασε από το μυαλό.





Δεν υπάρχουν σχόλια: