Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Τι αλλάζει σε εστίαση, διασκέδαση, τηλεργασία και γήπεδα- Τα μέτρα που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου

Στην αναβάθμιση του πλαισίου των υγειονομικών περιορισμών προχώρησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης μιας νέας έκρηξης κρουσμάτων λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.
Συγκεκριμένα, οι στοχευμένες αλλαγές που αποφασίστηκαν καθ' υπόδειξη των ειδικών αφορούν την εστίαση, τη διασκέδαση, την τηλεργασία, τα γήπεδα και τα νοσοκομεία, ενώ παραμένει η υποχρεωτική μάσκα και η χρήση διπλής σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ
Το νέο πακέτο περιορισμών θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης, όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας. 
Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.
Ο κ. Πλεύρης, είπε ότι πως σε ό,τι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση, ενώ εκτίμησε πως στις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων. «Ελπίζω να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: