Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία το Πούτιν

Τα παιχνίδια του Πούτιν με την ενέργεια και κυρίως το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά της σχέδια που εμπεριέχουν και την περίπτωση της Ουκρανίας, 
η στάση της Γερμανίας και οι δραματικές αυξήσεις που τείνουν να αποτελέσουν σοκ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προτροπές αξιωματούχων, όλων των επιπέδων, των ΗΠΑ και τις σαφείς προειδοποιήσεις σε βάθος χρόνο, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Από το 2006, αλλά και νωρίτερα, οι ΗΠΑ, μέσω αξιωματούχων προειδοποιούσαν την Ευρώπη, αλλά... και την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν την ενεργειακή του εξάρτηση από την Ρωσία. Οι χώρες του Βορρά της ΕΕ έχοντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά και συγκεκριμένα συμβόλαια δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα όμως το ζήτημα αντιμετωπίστηκε ως «παρέμβαση» των ΗΠΑ στις σχέσεις της χώρας με το... ξανθό ομόθρησκο γένος ενώ στήθηκαν σενάρια συνωμοσίας σε βάθος χρόνων προκειμένου να γίνει ακόμη πιο πιστευτό το αφήγημα που φέρει τους υπεραντλαντικούς συμμάχους να επιβουλεύονται την μικρή χερσόνησο του νότου της Ευρώπης.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη λίγο πριν ξεσπάσει δηλαδή η ενεργειακή κρίση και γίνουν ορατές οι δυσμενείς συνέπειες της εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επισήμανε για πολλοστή φορά στη μακρόχρονη θητεία του στη χώρα μας, τα προβλήματα που γεννά η εξάρτηση από τη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στην προοπτική και φέρνουμε ένα περιφερειακό όραμα με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρό της. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για τη σημασία αυτής της ενεργειακής ατζέντας. Το αέριο που προέρχεται από μη ρωσικές πηγές είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα αυτών των χωρών να ασκούν τις δικές τους κυριαρχικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Το φυσικό αέριο LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή αλλού είναι πιο ευέλικτο και ασφαλές από το αέριο ρωσικών αγωγών» τόνιζε ο κ. Πάιατ.
Και ενώ θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για... μετά Χριστόν προφητείες, οι ΗΠΑ μέσω των εδώ πρέσβεων αλλά και υπουργών Ενέργειας, Εμπορίου και άλλων έχουν σημειώσει κατ΄ επανάληψη το μείζονος σημασίας πρόβλημα που δημιουργία για μια χώρα η εξάρτησής της από έναν βασικό πάροχο ενέργειας όπως αυτή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Πέραν των επίσημων δηλώσεων και ομιλιών τους οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στη χώρα μέσω των τακτικών ενημερώσεων που πραγματοποιούν προς τις υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αναφερθεί στο ζήτημα αυτό μετ επιτάσεως, αντιμετωπίστηκαν όμως με τη λογική που ακόμη και σήμερα υπάρχει σε τμήμα του πολιτικού συστήματος και συνδέεται με τη λογική των συνθημάτων που κυριαρχούν στις επετείους της 17ης Νοεμβρίου, δηλαδή τους υπεύθυνους για τα δεινά της πατρίδας.

Αντιθέτως, φυσικά το ξανθό γένος αποτέλεσε πάντα την ελπίδα για στήριξη που όμως ουδέποτε ιστορικά υπήρξε. Από τα Ορλωφικά μέχρι τα ταξίδια του Λαφαζάνη στη Μόσχα για να βρεθούν μερικά δισεκατομμύρια και να καταργηθούν «με ένα νόμο και ένα άρθρο» τα μνημόνια.
Από την πρώτη στιγμή άνοιξε η πόρτα των επαφών για ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίρρησή τους, που στην Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε ως δυσαρέσκεια για τη συνεργασία με τον πάλαι ποτέ «ψυχροπολεμικό» αντίπαλο δέος της υπερατλαντικής υπερδύναμης.

Και όμως οι εδώ εκπρόσωποι των ΗΠΑ εξ αρχής εστίασαν στην ανάγκη να μην υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία. Ακόμη και στις ενημερώσεις προς τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω διαρροών στο διαδίκτυο, αυτή η θέση αποτυπώνεται με σαφή τρόπο και ναι μεν συνδέεται με τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπούν, εν τούτοις οι εξελίξεις έρχονται να τους επιβεβαιώσουν, όπως και όλους όσοι θέτουν το ζήτημα περί προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, όπως για παράδειγμα ο νύν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος είχε στο παρελθόν προτείνει ανάλογες ενέργειες.

Το 2006 ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, φέρεται να ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενόψει της συνάντησης της τότε υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με την ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας την ανησυχία για τις κινήσεις της Ρωσίας και της εταιρείας Γκαζπρόμ σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να μετατραπεί ο αγωγός Τουρκίας Ελλάδας Ιταλίας σε «ένα ακόμη εξάρτημα του ενεργειακού μονοπωλίου»

Τα ενεργειακά ανοίγματα της Ελλάδας απασχόλησαν τις αναφορές των Αμερικάνων αξιωματούχων το 2007, περίοδο που οι συναντήσεις Καραμανλή Πούτιν ήταν σε φάση συζητήσεων για τα ενεργειακά στο πλαίσιο υπογραφών που ακολούθησαν .

Το 2008 άλλωστε έφτανε στην Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σάμιουλε Μπόντμαν που είχε παραβρεθεί στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας Ελλάδας Ιταλίας, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας. Ο Μπόντμαν είχε σειρά επαφών με τους τότε υπουργούς οικονομίας και ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφη, Χρ. Φώλια αλλά τον πρώην υπουργός Ανάπτυξης και τότε πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, με τους οποίους είχε συζητήσει θέματα ενέργειας αφήνοντας σύμφωνα με πληροφορίες σαφείς αιχμές για τις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Μάλιστα είχε θέσει και θέμα ως προς τις τιμές που δύναται να εκτινάξει μια μονοπωλιακή λογική.

Ήταν η περίοδος που στην Ελλάδα επικρατούσε ανησυχία για τη χαμηλή διαθεσιμότητα φυσικού αερίου προς τη χώρα όταν η Gusprom είχε υποστηρίξει πως είχε χαλάσει ένας αγωγός και έπρεπε να επισκευαστεί. Τότε είχε τεθεί θέμα πιέσεων προς την ΔΕΠΑ που είχε αρνηθεί να ενδώσει σε πιέσεις για απευθείας πρόσβαση της εταιρείας στην Αθήνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ να καταγράφει τους προβληματισμούς του και στις συναντήσεις που είχε με το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων της κυβέρνησης που συνδέονταν με θέματα ανάπτυξης και ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, ειδικά την περίοδο μετά το 2012 επιχειρήθηκε στροφή προκειμένου να αναζητηθεί απεγκλωβισμός από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Όμως η στάση της Ε.Ε. Κατέστησε προβληματικές τις όποιες ενέργειες και είναι ενδεικτικό πως τα ενημερωτικά τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ δείχνουν τον προβληματισμό τους ακόμη και για τη στάση της Γερμανίας.

Το 2015 ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Ντειβιντ Πίρς φθάνει στο Μαξίμου συνοδεύοντας τον ειδικό απεσταλμένο της χώρας του για τις ενεργειακές σχέσεις Άμος Χοχστάιν. Συναντάνται με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με θέμα την ενεργειακή στήριξη της χώρας προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας για να καταστεί ελκυστική και η προσέλκυση επενδύσεων. Άλλωστε το ενεργειακό κόστος χαρακτηρίζεται και ως το κρισιμότερο στοιχείο που προσμετρά ένα υποψήφιος επενδυτής.

Από το 2017 και μετά ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει κατ επανάληψη τοποθετηθεί αναφορικά με το ζήτημα της ενέργειας και της εξάρτησης της χώρας μας, συνολικά όμως και της Ευρώπης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και σε ένα έργο που προσφάτως έλαβε έγκριση ενίσχυσης ύψους 166,7 εκατ. Ευρώ από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή . Πρόκειται για το έργο της δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη δεδομένης αφενός της αύξησης της ζήτησης του συγκεκριμένου προϊόντος αφετέρου της κινητικότητας που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο και της κάλυψης των αναγκών που έχουν αυξηθεί στην ΕΕ συνολικά λόγω της στάσης της Ρωσίας.

«Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας» δήλωσε στις αρχές του μήνα ο Τζ. Πάιατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: