Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Ο Τσίπρας «ξέχασε» το... ΠΑΣΟΚ

Οι ευθύνες που απέδιδε επί σειρά ετών ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη χρεοκοπία της χώρας μετατρέπονται πλέον σε ευθύνες της παράταξης που σήμερα κυβερνά, με το έτερο κόμμα που σήμερα εκπροσωπείται από το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να βγαίνει αίφνης εκτός κάδρου από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Το αφήγημα της… προοδευτικής κυβέρνησης βάζει «σφουγγάρι» και σβήνει τα περασμένα πολύ, δε, περισσότερο τη στιγμή που... εμφανίσθηκε να ζητά παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως εκπρόσωπος των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022 και πέραν της έκκλησης που απηύθυνε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να «αναλάβουν» δράση και να διεκδικήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα (κάτι σαν αυτά που υποστηρίζουν οι αντιεμβολιαστές και οι «θεματοφύλακες του συντάγματος» που επικαλούνται το άρθρο 120 του Συντάγματος) ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξε πως προτίθεται να επιμείνει στο φλερτ με το ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ βάζοντας πολύ νερό στο κρασί του κόμματός του.

Οι παλαιοί μερκελιστές και γερμανοτσολιάδες γίνονται εν δυνάμει σύμμαχοι και ως εκ τούτου τάσσονται εκτός κριτικής για ευθύνες του παρελθόντος.
«Η παράταξή σας ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας» ήταν οι αναφορές που έγιναν από αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εμφανίσθηκε να εκπροσωπεί τα υπόλοιπα κόμμα τα της βουλής για να απαιτήσει παραίτηση της κυβέρνησης.

Σε υψηλούς τόνους με προσωπικούς αλλά και ακραίους χαρακτηρισμούς επιχείρησε συμψηφισμό νεκρών και απευθύνθηκε εμμέσως στους συγγενείς των θυμάτων του κορονοϊού προκειμένου να τους θέσει απέναντι στην κυβέρνηση συνολικά και να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος τους. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ηθική ανεπάρκεια» για αδυναμία διαχείρισης των κρίσεων και κυρίως ως υπεύθυνο για τις επιπτώσεις μιας πανδημίας που αγγίζουν πέραν της δημόσιας υγείας τόσο την οικονομία όσο γενικότερα την κοινωνία και τη συνοχή της.

Επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία αποτελεί το βασικό του αντιπολιτευτικό όπλο καθώς και ότι οι νεκροί θα βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο, εργαλειοποίησε ακόμη μια φορά την επιστημονική μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα υποστηρίζοντας πως ο Πρωθυπουργός ψεύδεται καθώς και ότι γνώριζε. Η προσπάθεια να πληγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτεία και τους θεσμούς δείχνει ότι θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο. Κυρίως με ακραίες παρεμβάσεις.

Εν τούτοις αυτό που προκύπτει από την παρέμβασή του πέραν των πυροτεχνημάτων περί παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο να μη ζητά εκλογές, αφορά στη σχέση με το ΚΙΝΑΛ. Το αφήγημα περί προοδευτικής κυβέρνησης αποτελεί το μοναδικό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα και η αγωνία μη τυχόν και το τρίτο κόμμα της βουλής αυξήσει τα ποσοστά του τον οδηγεί σε εντατικοποίηση των πιέσεων προς αυτό.

Βγάζοντας το από το κάδρο των ευθυνών που ο ίδιος έχει κατ επανάληψη αποδώσει δείχνει και την ανάγκη του για τη διαμόρφωση μιας εικόνας συμμαχίας πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές αφού με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να ανακόψει και τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το ΚΙΝΑΛ.

Το κλείσιμο του ματιού στη Βουλή εμφανές. Άλλωστε, ειδικά από το καλοκαίρι και μετά έχοντας διαπιστώσει την αδυναμία του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσουν κεφάλι, η τακτική του έχει διαφοροποιηθεί στην προσπάθεια να βρεθεί ένα δεκανίκι μέσω του οποίου δύναται να δημιουργηθεί η ελπίδα επανόδου στην εξουσία για τα στελέχη και τους ψηφοφόρους.
Άλλωστε μέχρι και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά επικαλέστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: